Saloua Chaara (D66 Amstelveen)

D66 ziet kinderen met een speciale onderwijsbehoefte graag op een reguliere school

Amstelveen - D66 Amstelveen wil dat er meer gebeurt om kinderen met een speciale onderwijsbehoefte op een reguliere school te houden. Daarom organiseert D66 op 7 januari 2021 een online gesprek over met schoolbesturen, samenwerkingsverbanden, schooldirecteuren, leraren en intern begeleiders/zorgcoördinatoren. 

Ook D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen, gemeenteraadsleden en de Amstelveense wethouder jeugd en onderwijs, Frank Berkhout, sluiten aan.

Inclusiever onderwijs

In Amstelveen zijn er volgens D66 een aantal mooie initiatieven voor leerlingen die moeilijk aansluiting vinden op school. Bijvoorbeeld de Digibende, Elementra op de School of Understanding en de trajectbegeleiding die middelbare scholen bieden.

Angst voor oordeel onderwijsinspectie

Toch vindt D66 raadslid Saloua Chaara dat kinderen met bijvoorbeeld autisme, een chronische ziekte of een lichamelijke beperking, nog te veel door scholen worden doorverwezen naar een andere school. Chaara: “Reden hierachter is vooral dat scholen verwachten niet aan ondersteuningsbehoeften van leerlingen te kunnen voldoen. In enkele gevallen speelt ook angst voor het oordeel van de onderwijsinspectie een rol. Want de inspectie kijkt naar resultaten en slagingspercentages en een leerling met een ondersteuningsbehoefte zou onder gemiddeld kunnen scoren.”

Veel doorverwijzingen

Zeer recent liet onderzoek van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap zien dat ongeveer de helft van de scholen in het primair onderwijs en 70% van de scholen in het voortgezet onderwijs weleens doorverwijst naar een andere school omdat de behoeften van leerlingen niet goed aansluiten bij het aanbod van de scholen, meldt D66.

Speciaal onderwijs naar het regulier onderwijs brengen

Volgens Chaara moeten kinderen naar die school kunnen waar ze het best tot hun recht komen. Soms is dit het speciaal onderwijs, maar dit moet wat haar betreft meer in het regulier onderwijs mogelijk zijn. ''Nu is het nog te vaak zo dat het aanbod van scholen - in plaats van de specifieke behoeften van leerlingen -  leidend is. Want wanneer de behoeften van leerlingen niet goed aansluiten bij het aanbod van scholen, is de kans groot dat leerlingen –buiten de eigen omgeving - naar het speciaal/gespecialiseerd onderwijs moeten.  Zoals naar de Bloeiwijzer in Amstelveen, de Pionier in Duivendrecht of de Praktijkschool in Uithoorn."

Het kan anders

Saloua: “Dit kan anders. We moeten veel meer uitgaan van wat leerlingen nodig hebben en daar onderwijsaanbod op afstemmen in plaats van anderom. Natuurlijk vraagt dit veel van scholen en moeten we ze hier goed bij helpen. Bijvoorbeeld door het speciaal onderwijs letterlijk naar het regulier onderwijs te brengen. De Bloeiwijzer en de Praktijkschool in Uithoorn zijn prachtige scholen met veel expertise, ervaringen en innovatiekracht. Als we deze scholen nu eens meer op reguliere inzetten om kinderen met een extra behoefte te ondersteunen, dan maakt dit al echt verschil.”

'Yes we Can!'

 Chaara: “Vanuit het onderwijs krijgen we veel enthousiaste reacties over de bijeenkomst. Wat ons betreft is de expertmeeting een eerste stap om in 2021 wezenlijke stappen te zetten naar inclusiever onderwijs in Amstelveen!” Het programma van de expertmeeting is hier te vinden.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.