Groen dak

D66 ziet mogelijkheden voor verduurzamen woningen via baatbelasting

Amstelveen - D66 wil dat gemeente Amstelveen woningeigenaren gaat helpen investeringen te doen die nodig zijn voor het verduurzamen van hun woningen, zonder dat de woonlasten stijgen. D66 verkent hiertoe de mogelijkheid tot invoering van ‘baatbelasting’, waarbij woningeigenaren duurzame investeringen in maandelijkse termijnen terug kunnen betalen met besparingen op de energierekening.

D66 wil dat woningen in Amstelveen duurzaam zijn, meldt de partij in een persbericht. 'Dat geldt zowel voor nieuwe woningen als voor bestaande woningen. Dit betekent dat er duurzaam gebouwd moet worden, maar ook dat gekeken wordt naar het energieverbruik en het terugdringen daarvan.'

Betaalbaar

"D66 wil de klimaatdoelen halen. Wij denken dat dat alleen haalbaar is als de energietransitie betaalbaar blijft en als woningeigenaren daarin zoveel mogelijk worden ontzorgd. Daarom denken wij aan de invoering van de zogenaamde baatbelasting. Met de baatbelasting helpt de gemeente inwoners met het betalen voor investeringen die nodig zijn voor het verduurzamen van de woning. De huiseigenaar verduurzaamd zijn/haar woning, zonder dat de woonlasten stijgen. Een Win-win, lijkt mij”, aldus Maarten de Haan, burgerraadslid van D66 Amstelveen. [Tekst gaat verder onder foto]

maarten_d66.jpg
Maarten de Haan (D66)

D66 wil stappen zetten met baatbelasting

Met de baatbelasting waar de democraten aan denken wordt een uitgebreide toets gedaan naar de duurzaamheidsmaatregelen die nodig zijn. Tijdens deze toets wordt vastgesteld of de duurzaamheidsmaatregelen inderdaad gaan leiden tot lagere energielasten en of de baatbelasting dus betaald kan worden door de besparing op de energierekening. Zo wordt geborgd dat de lasten voor huiseigenaren niet stijgen en zij hier financieel niet op achteruit gaan.

Wanneer deze toets is uitgevoerd en de huiseigenaar akkoord gaat met het treffen van de verduurzamingsmaatregelen, wordt deze in werking gezet. De gemeente zet een stichting in die de kosten voor de maatregelen namens de gemeente dekt. Omdat het om een belasting gaat, gaan inwoners geen schuld aan. Bij een eventuele verhuizing blijft de belasting aan het huis vastzitten, waardoor de nieuwe bewoner die kosten op zich neemt.

Expertmeeting 

Op initiatief van D66 hebben alle fracties uit de gemeenteraad op 11 maart het idee van de baatbelasting besproken. Maarten de Haan: 'Uit het gesprek in de commissie ruimte wonen & natuur bleek dat er veel enthousiasme is voor het idee. Maar er zijn ook veel vragen. Daarom organiseren we binnenkort een meeting met experts en de commissie om het idee van de baatbelasting verder uit te werken.'

De expertmeeting zal volgende maand plaatsvinden. Op basis van de uitkomsten uit de expertmeeting komt D66 met een verder uitgewerkt voorstel voor de invoering van de baatbelasting. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.