Advertorial Algemeen

Daar is Willem met de waterpomptang

Amstelveen - De afgelopen decennia was hij onlosmakelijk verbonden met het bekende loodgietersbedrijf JWF Born. Maar na jaren (kei)hard werken en de daarmee gepaard gaande stress nam Willem Born vorig jaar het besluit in de nadagen van zijn werkzame leven alleen verder te gaan en zich los te maken van het drukke familiebedrijf, dat uiteraard blijft voortbestaan. Met onderhoudsbedrijf Willem Born wil hij de komende jaren in relatieve rust verder werken.

‘Het was een lastig besluit, maar ik liep er al een tijdje meer rond’, zegt Willem vanachter zijn keukentafel in zijn woning in Randwijck. ‘Ik was toe aan meer rust. Het werken in een druk familiebedrijf trok een zware wissel. Ik ben dik in de 50 en ik wil ook meer kunnen genieten. Ik heb alles overwogen en dit was voor mij de beste beslissing’, zegt Willem.

Bekend gezicht
Willem Born is – of hij het nu wil of niet – met recht een bekende Amstelvener: niet alleen vanwege zijn werk waarbij hij in de loop der jaren talloze Amstelveense voordeuren instapte, maar ook vanwege zijn maatschappelijke inzet in bijvoorbeeld de buurt. Hij strijdt graag voor het behoud van historische objecten in ‘zijn’ woonplaats Amstelveen, zoals het behoud van het Joodse sjoelgebouw in zijn wijk, of meer recent het in ere herstellen van de Warnersbrug in Randwijck.

Willem, ook vaak Wim genoemd, is uit het juiste hout gesneden en bovendien voor de duvel niet bang. Daar kwam bijvoorbeeld een doorgedraaide overvaller achter die hem in het voorjaar 2016 probeerde te beroven op het Stadsplein in Amstelveen. Lang verhaal kort: dan ben je bij Willem aan het verkeerde adres. Als er zich onrecht afspeelt, of dat nu bij hem persoonlijk is of bij bekenden of buurtbewoners, komt zijn ongetemde rechtvaardigheidsgevoel naar boven en dan kan je maar beter even pas op de plaats maken.

Niet over één nacht ijs
Zijn besluit om het loodgietersbedrijf te verlaten, onderdeel van een heus imperium dat door de familie in de loop der jaren werd opgebouwd (naast het loodgietersbedrijf JWF Born zijn ook Born Amstelveense Glashandel, fietsenwinkel Born en kapsalon HairBorn bekend in Amstelveen) kwam voor velen als een verrassing, maar was voor Willem weloverwogen en hij is zeker niet over één nacht ijs gegaan. De beslissing kwam vooral ook door het besef dat hij tevreden is met wat hij heeft en niet zozeer nog meer hoeft: Willem wilde een stapje terug doen in de rat race die het dagelijkse leven voor velen tegenwoordig is.

‘Als je jong bent wil je altijd meer: je wilt groeien en zaken bereiken, logisch. Maar als je ouder wordt verandert dat’, zegt hij. Bij Willem groeide de afgelopen jaren vooral het besef dat hij in principe alles heeft wat zijn hartje begeert en dat hij met minder ook tevreden is. Hij heeft een leuk huis, een lieve vrouw en bovendien leuke hobby’s, zoals het opknappen van zijn 2CV. Hij hoeft geen dure auto, een villa of gouden kranen.

Meer genieten
‘Ik houd van werken en dat blijf en moet ik ook zeker blijven doen, maar een druk familiebedrijf met veel medewerkers brengt een hoop stress met zich mee’, zegt hij. ‘Het was voor mijn gevoel echt tijd om het iets rustiger aan te doen, meer te genieten van wat ik heb en vooral voor mezelf te kiezen. Ik hoef niet zo nodig tot aan mijn pensioen snoeihard te blijven werken om dan op verre vakantie te kunnen gaan. Moet ik dan olifanten gaan bekijken in Zuid-Afrika? Dat heb ik al eens gedaan en een olifant blijft een olifant,’ zegt Willem op zijn typische relativerende wijze ‘Liever knutsel ik in mijn garage aan mijn hobby-auto,’ zegt hij.

Onderhoudsbedrijf Willem Born
Onderhoudsbedrijf Willem Born luidt de naam van zijn nieuwe eenmanszaak, waar hij de komende jaren klanten mee blijft bedienen: Willem is met zijn enorme vracht aan ervaring en zijn nog immer gezonde werklust in te schakelen voor alle voorkomende onderhoudsklussen en gas en waterwerkzaamheden. Hij is bovendien gespecialiseerd in het plaatsen van NEFIT cv-toestellen. Zijn bedrijfsoutfit is van felrood naar donkerbruin gegaan en hij heeft zijn keurige bedrijfsbus opnieuw laten bestickeren.

De Fabeltjeskrant
Achter zijn nieuwe bedrijfslogo schuilt een mooi verhaal. Willem vertelt: ‘Al zolang ik bij JWF Born werkte kon ik nauwelijks ergens binnen stappen zonder dat mensen als eerste zeiden: ‘Hup, daar is Willem met de waterpomptang’, zegt Willem. Die bekende zin is ontleend aan de begintekst van een vroeger overbekend liedje van Willem en Ed Bever uit de Fabeltjeskrant, waarvan het eerste vers luidt:
‘Hup daar is Willem met de waterpomptang,
De nijptang en de combinatietang
Hup daar is Willem met de waterpomptang
Want Willem is niet bang’

‘Ik heb het zo vaak gehoord dat ik er af en toe gek van werd,’ erkent Willem lachend. ‘Maar ik dacht: daar wil ik toch wat mee’. Samen met zijn goede vriend Rene Goudswaard van 020-drukwerk werd een passend nieuw logo ontworpen, met daarop een waterpomptang, een nijptang en een combinatietang. Die zijn te zien op een aambeeld, wat weer verwijst naar de historie van zijn opa, die vroeger smid was en oprichter van JWF Born. ‘De cirkel was daarmee wel rond’, zegt Willem.

Willem is trots op het logo dat op zijn bus prijkt en voelt zich bovendien bijzonder goed in zijn vel in zijn nieuwe eigen bedrijf, dat eind vorig jaar het levenslicht zag. ‘Het voelt goed. Het is prettig om mijn eigen tijd te kunnen indelen en ik heb heel veel plezier in mijn werk’, zegt Willem. ‘Ik hoop nog heel wat jaartjes klanten te kunnen bedienen’, zegt hij tot slot.

En om maar passend af te sluiten met een fragment uit het liedje van de Fabeltjeskrant:
Zit iemand in de dalles
Roep Willem, hij ken alles
Want Willem weet van wanten
Ja vraag het aan zijn klanten
Als je maar kikt, als je maar kikt
‘t Is Willem die ‘t flikt

Onderhoudsbedrijf Willem Born | Koen van Oosterwijklaan 44 Amstelveen | 06-22663487 | wimborn@live.nl 


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.