Stieneke Kruijer en Simon Lutz

Daar staan ze weer: Stieneke & Simon (GroenLinks) blijven gevaarlijke verkeerssituaties aanstippen

Amstelveen - Raadsleden van GroenLinks blijven aandacht vragen voor onveilige verkeerssituaties in Amstelveen. Deze keer staan raadsleden Stieneke Kruijer en Simon Lutz nabij de rotonde aan het Keizer Karelplein. Ze zien graag verbeteringen aan de rotonde, maar ze hebben de afgelopen periode al op veel meer plekken in de gemeente gestaan. Soms met direct succes.

Eens in de zoveel tijd duiken GroenLinks-raadsleden Stieneke Kruijer en/of Simon Lutz op bij -  in de ogen van de partij - onveilige situaties voor met name fietsers en voetgangers. 

kazernepad_groenlinks (1).jpg
Stieneke en Simon bij het Zwarte Pad.

fietsveiligheid_groenlinks_kruitfabriek.jpg
Simon bij de Amsteldijk Zuid (onderdoorgang A9)

groenlinks zwarte pad ietspad amstelveen amstelveenz 140723.jpg
Simon & Stieneke bij een te smalle brug op het Zwarte Pad.

GroenLinks Ouverture Amstelveen boos.jpg
Stieneke & Simon aan de Ouverture

foto fiets Simon.jpg
Simon bij de Keerpuntweg.

Stieneke en Simon.jpg
Stieneke & Simon bij de rotonde Beneluxbaan/Sportlaan

simob lutz groenlinks.jpg
Simon aan de Van der Hooplaan.

Soms hebben de acties direct succes, zoals aan het Kazernepad, waarbij een gevaarlijke bocht ter hoogte van het Keizer Karel College uiteindelijk werd aangepast.

Keizer Karelplein

In de meeste recente episode van de zoektocht naar gevaarlijke verkeerssituaties willen de GL-raadsleden dat de rotonde bij het Keizer Karelplein ter hoogte van de Fokkerlaan en de Parmentierlaan wordt aangepast. De rotonde werd enkele jaren geleden (2019) opnieuw ingericht omdat er bijzonder veel ongelukken plaatsvonden. Sinds de aanpassingen lijken er veel minder ongevallen plaats te vinden.

Zebrapaden

Raadsleden Simon Lutz en Stieneke Kruijer vinden dat de rotonde vooral zo is ingericht om het grote verkeer te laten doorstromen, Simon Lutz. ‘Dat heeft tot gevolg dat voetgangers en fietsers maar moeten wachten totdat er een gat in het verkeer ontstaat. Dat is vervelend en onveilig.’ GroenLinks wil dat zowel bij het kruispunt Keizer Karelweg-Fokkerlaan als bij de aansluiting met de Van der Hooplaan zebra- en fietspaden worden aangelegd. Daar moeten fietsers voorrang krijgen boven het zware verkeer.

Raadslid Stieneke Kruijer vindt dat de huidige verkeerssituatie te gevaarlijk is om op haar beloop te laten. Ze wijst er allereerst op dat auto’s en vrachtauto’s die van de A9 komen, door een onduidelijke omleiding op de kruising hun weg moeten vinden.

Geen zeurpiet

‘Een zoekplaatje,’ noemt ze het. Ze voegt toe: ‘Ik vind het vervelend als ik als een zeurpiet gezien zou worden. Maar ik vind het nog veel vervelender als er straks een scholier wordt aangereden en wij niets gedaan hebben om de rotonde veiliger te maken.’ Kruijer voegt toe: ‘Als ik kinderen zou hebben in de schoolgaande leeftijd, zou ik ze niet op de fiets naar school durven laten gaan vanwege die gevaarlijke kruispunten.’ Vlak bij de rotonde, aan de Van der Leeklaan, ligt bijvoorbeeld basisschool Het Palet. ‘Ik vind het superlink om leerlingen dagelijks over de rotonde te sturen.’

Werk maken van veiligheid

Simon Lutz wil niet beweren dat voetgangers en fietsers helemaal aan hun lot worden overgelaten bij de rotonde. ‘Ter hoogte van de Soerlaan is er inderdaad een zebrapad over de Keizer Karelweg. Maar dat is 100 meter verderop. Voor zover ik de mensen ken, zullen de meesten niet omlopen.’ De werkzaamheden in Amstelveen veroorzaken overlast; dat is nu eenmaal zo, erkennen de raadsleden. Maar als Amstelveen meer mensen wil laten fietsen of lopen dan moet er ook werk van gemaakt worden om de veiligheid en het gemak ervan te verbeteren, aldus GroenLinks.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.