Wilfred Mooij
Advertorial Zakelijk

'Dat je overlijdt is zeker, dat je verzekeraar betaalt niet'

Wilfred Mooij is ­financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de uitvaartverzekering.

Miljoenen Nederlanders hebben een uitvaartverzekering, vaak om hun nabestaanden niet op te zadelen met kosten na hun overlijden.

Verzekeraars Dela, Ardanta en Monuta beheersen met ruim 5 miljoen verzekerden de uitvaartmarkt, direct gevolgd door Yarden met bijna 1 miljoen verzekerden. Omdat De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht houdt op de balansen van de verzekeraars lijkt het onwaarschijnlijk dat bovenstaande verzekeraars nu of later niet in staat zijn om hun toezeggingen aan de verzekerden bij een overlijden na te komen. Met uitzondering van Yarden, lijken de verzekeraars hun balans op orde te hebben.

Vaak hebben zij naturaverzekeringen verkocht waarbij een aantal vooraf beschreven handelingen na een overlijden zijn verzekerd. Denk aan het begeleiden van de uitvaart; wettelijke- en administratieve formaliteiten, grafkist, grafkosten, crematiekosten, grafsteen, transport- verzorging- opbaring- overledene, kaarten, advertentie, bloemen, volgauto’s, de uitvaartdienst en hapjes en drankjes rondom de uitvaart. Bij elkaar kost dit al snel zo’n 7.000 euro.

Stel dat je dit bij een uitvaartverzekeraar verzekert (dat is dan een naturaverzekering) en statistisch overlijdt je over laten we zeggen 20 jaar, dan moet de verzekeraar ervoor zorgen dat zij over 20 jaar voor jouw uitvaart 7.000 euro in kas heeft. Liefst nog meer. Als dat zo is, dan is de dekkingsgraad 100%.

De meeste verzekeraars voldoen hier ruimschoots aan, maar Yarden niet. Onlangs werd bekend dat Yarden slechts een dekkingsgraad van ongeveer 26% heeft. Volgens Yarden is er nog voldoende geld in kas om op korte termijn alle verplichtingen na te komen. Maar daar zal de dekkingsgraad niet door verbeteren.

Ik denk dat het altijd verstandig is om periodiek de verzekeringen even na te lopen en zelf - of met een goede adviseur - even naar de polisvoorwaarden te kijken. Yarden blijkt namelijk een keurige afkoopregeling te hebben voor verzekerden die jarenlang trouw premie hebben betaald. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij maar liefst 80% van hun inleg opeisen en dat kan, gelet op de dekkingsgraad, achteraf weleens een verstandige beslissing blijken te zijn.

Ik sluit af met de helaas dubbelzinnige tekst op de homepage van Yarden: ‘Verzeker u van een goed afscheid.’

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.