Wilfred Mooij
Advertorial Zakelijk

'Dat je overlijdt is zeker, dat je verzekeraar betaalt niet'

Wilfred Mooij is ­financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de uitvaartverzekering.

Miljoenen Nederlanders hebben een uitvaartverzekering, vaak om hun nabestaanden niet op te zadelen met kosten na hun overlijden.

Verzekeraars Dela, Ardanta en Monuta beheersen met ruim 5 miljoen verzekerden de uitvaartmarkt, direct gevolgd door Yarden met bijna 1 miljoen verzekerden. Omdat De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht houdt op de balansen van de verzekeraars lijkt het onwaarschijnlijk dat bovenstaande verzekeraars nu of later niet in staat zijn om hun toezeggingen aan de verzekerden bij een overlijden na te komen. Met uitzondering van Yarden, lijken de verzekeraars hun balans op orde te hebben.

Vaak hebben zij naturaverzekeringen verkocht waarbij een aantal vooraf beschreven handelingen na een overlijden zijn verzekerd. Denk aan het begeleiden van de uitvaart; wettelijke- en administratieve formaliteiten, grafkist, grafkosten, crematiekosten, grafsteen, transport- verzorging- opbaring- overledene, kaarten, advertentie, bloemen, volgauto’s, de uitvaartdienst en hapjes en drankjes rondom de uitvaart. Bij elkaar kost dit al snel zo’n 7.000 euro.

Stel dat je dit bij een uitvaartverzekeraar verzekert (dat is dan een naturaverzekering) en statistisch overlijdt je over laten we zeggen 20 jaar, dan moet de verzekeraar ervoor zorgen dat zij over 20 jaar voor jouw uitvaart 7.000 euro in kas heeft. Liefst nog meer. Als dat zo is, dan is de dekkingsgraad 100%.

De meeste verzekeraars voldoen hier ruimschoots aan, maar Yarden niet. Onlangs werd bekend dat Yarden slechts een dekkingsgraad van ongeveer 26% heeft. Volgens Yarden is er nog voldoende geld in kas om op korte termijn alle verplichtingen na te komen. Maar daar zal de dekkingsgraad niet door verbeteren.

Ik denk dat het altijd verstandig is om periodiek de verzekeringen even na te lopen en zelf - of met een goede adviseur - even naar de polisvoorwaarden te kijken. Yarden blijkt namelijk een keurige afkoopregeling te hebben voor verzekerden die jarenlang trouw premie hebben betaald. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij maar liefst 80% van hun inleg opeisen en dat kan, gelet op de dekkingsgraad, achteraf weleens een verstandige beslissing blijken te zijn.

Ik sluit af met de helaas dubbelzinnige tekst op de homepage van Yarden: ‘Verzeker u van een goed afscheid.’

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen gisteren 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan. 

Algemeen 28 mei 2020 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen.