Wilfred Mooij
Advertorial Zakelijk

'Dat je overlijdt is zeker, dat je verzekeraar betaalt niet'

Wilfred Mooij is ­financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de uitvaartverzekering.

Miljoenen Nederlanders hebben een uitvaartverzekering, vaak om hun nabestaanden niet op te zadelen met kosten na hun overlijden.

Verzekeraars Dela, Ardanta en Monuta beheersen met ruim 5 miljoen verzekerden de uitvaartmarkt, direct gevolgd door Yarden met bijna 1 miljoen verzekerden. Omdat De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht houdt op de balansen van de verzekeraars lijkt het onwaarschijnlijk dat bovenstaande verzekeraars nu of later niet in staat zijn om hun toezeggingen aan de verzekerden bij een overlijden na te komen. Met uitzondering van Yarden, lijken de verzekeraars hun balans op orde te hebben.

Vaak hebben zij naturaverzekeringen verkocht waarbij een aantal vooraf beschreven handelingen na een overlijden zijn verzekerd. Denk aan het begeleiden van de uitvaart; wettelijke- en administratieve formaliteiten, grafkist, grafkosten, crematiekosten, grafsteen, transport- verzorging- opbaring- overledene, kaarten, advertentie, bloemen, volgauto’s, de uitvaartdienst en hapjes en drankjes rondom de uitvaart. Bij elkaar kost dit al snel zo’n 7.000 euro.

Stel dat je dit bij een uitvaartverzekeraar verzekert (dat is dan een naturaverzekering) en statistisch overlijdt je over laten we zeggen 20 jaar, dan moet de verzekeraar ervoor zorgen dat zij over 20 jaar voor jouw uitvaart 7.000 euro in kas heeft. Liefst nog meer. Als dat zo is, dan is de dekkingsgraad 100%.

De meeste verzekeraars voldoen hier ruimschoots aan, maar Yarden niet. Onlangs werd bekend dat Yarden slechts een dekkingsgraad van ongeveer 26% heeft. Volgens Yarden is er nog voldoende geld in kas om op korte termijn alle verplichtingen na te komen. Maar daar zal de dekkingsgraad niet door verbeteren.

Ik denk dat het altijd verstandig is om periodiek de verzekeringen even na te lopen en zelf - of met een goede adviseur - even naar de polisvoorwaarden te kijken. Yarden blijkt namelijk een keurige afkoopregeling te hebben voor verzekerden die jarenlang trouw premie hebben betaald. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij maar liefst 80% van hun inleg opeisen en dat kan, gelet op de dekkingsgraad, achteraf weleens een verstandige beslissing blijken te zijn.

Ik sluit af met de helaas dubbelzinnige tekst op de homepage van Yarden: ‘Verzeker u van een goed afscheid.’

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.