'Dat je overlijdt is zeker, dat je verzekeraar betaalt niet'
Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de uitvaartverzekering.
Miljoenen Nederlanders hebben een uitvaartverzekering, vaak om hun nabestaanden niet op te zadelen met kosten na hun overlijden.
Verzekeraars Dela, Ardanta en Monuta beheersen met ruim 5 miljoen verzekerden de uitvaartmarkt, direct gevolgd door Yarden met bijna 1 miljoen verzekerden. Omdat De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht houdt op de balansen van de verzekeraars lijkt het onwaarschijnlijk dat bovenstaande verzekeraars nu of later niet in staat zijn om hun toezeggingen aan de verzekerden bij een overlijden na te komen. Met uitzondering van Yarden, lijken de verzekeraars hun balans op orde te hebben.
Vaak hebben zij naturaverzekeringen verkocht waarbij een aantal vooraf beschreven handelingen na een overlijden zijn verzekerd. Denk aan het begeleiden van de uitvaart; wettelijke- en administratieve formaliteiten, grafkist, grafkosten, crematiekosten, grafsteen, transport- verzorging- opbaring- overledene, kaarten, advertentie, bloemen, volgauto’s, de uitvaartdienst en hapjes en drankjes rondom de uitvaart. Bij elkaar kost dit al snel zo’n 7.000 euro.
Stel dat je dit bij een uitvaartverzekeraar verzekert (dat is dan een naturaverzekering) en statistisch overlijdt je over laten we zeggen 20 jaar, dan moet de verzekeraar ervoor zorgen dat zij over 20 jaar voor jouw uitvaart 7.000 euro in kas heeft. Liefst nog meer. Als dat zo is, dan is de dekkingsgraad 100%.
De meeste verzekeraars voldoen hier ruimschoots aan, maar Yarden niet. Onlangs werd bekend dat Yarden slechts een dekkingsgraad van ongeveer 26% heeft. Volgens Yarden is er nog voldoende geld in kas om op korte termijn alle verplichtingen na te komen. Maar daar zal de dekkingsgraad niet door verbeteren.
Ik denk dat het altijd verstandig is om periodiek de verzekeringen even na te lopen en zelf - of met een goede adviseur - even naar de polisvoorwaarden te kijken. Yarden blijkt namelijk een keurige afkoopregeling te hebben voor verzekerden die jarenlang trouw premie hebben betaald. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij maar liefst 80% van hun inleg opeisen en dat kan, gelet op de dekkingsgraad, achteraf weleens een verstandige beslissing blijken te zijn.
Ik sluit af met de helaas dubbelzinnige tekst op de homepage van Yarden: ‘Verzeker u van een goed afscheid.’
Wilfred Mooij