De Amstelveense woningmarkt koelt af

Bernard Geijsel (links) is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord.

Kijkt u net als miljoenen anderen ook wel eens op Funda.nl? Even kijken wat er in de buurt te koop staat? Valt het u daarbij ook op dat woningen weer opnieuw te koop komen terwijl u deze recent te koop heeft zien staan? Dit noemen wij in de makelaardij ‘een woning opnieuw onder de aandacht brengen’.

Bovenstaand fenomeen hebben we in 2014 tot 2018 nauwelijks voorbij zien komen en nu opeens meerdere keren per week. Het is één van de signalen waarbij je kunt zien dat er een verandering plaatsvindt op de woningmarkt.

Woningmarktindicatoren

Andere belangrijke indicatoren voor een afkoelende markt zijn:

  • Het aantal te koop staande woningen in Amstelveen is in 1 jaar gestegen van 200 naar 350 woningen.
  • Een steeds grotere groep potentiële kopers kan de Amstelveense huizenprijzen niet meer betalen.
  • Door opwaartse druk op de rente in combinatie met verplicht a­flossen zal dit in de toekomst niet makkelijker worden.
  • Het woningaanbod zal verder toenemen en de koper krijgt meer keuze; woningschaarste heeft een enorm prijsopdrijvend effect gehad,dus u kunt zelf invullen wat gebeurt er als er meer keuze komt.
  • De overheid zal verdere maatregelen gaan nemen om de in verhouding tot omliggende EU-landen hoge hypotheekschuld in Nederland verder terug te dringen. Dit doet onze overheid door de hypotheekrenteaftrek versneld terug te brengen. Klaas Knot (President DNB) pleit zelfs voor teruggang van de loan to value naar 90% (kopers moeten meer eigen geld in brengen). Ook spreekt hij de wens uit om de eigen woning meer te gaan belasten middels verzwaring eigenwoningforfait of overdracht van box 1 naar box 3.

Bezint eer gij begint

Er zijn vele positieve woningmarktindicatoren te benoemen, maar bovenstaande indicatoren zijn punten voor een neerwaartse druk op de huizenprijzen. Dit zal niet zo’n vaart lopen maar bezint eer gij begint. Dus wilt u uw huis verkopen? Of wilt u een huis kopen? Het begint voor u met een belletje naar ons kantoor. Immers, het verkopen of kopen van een huis is een uitermate complexe, belangrijkebezigheid en bovenal maatwerk. Wij hebben de expertise u hierin te begeleiden en te adviseren. Wij zijn u graag van dienst.

Bernard Geijsel

PRAKTIJKVOORBEELD WONINGMARKT ANNO JANUARI 2019:

Ons kantoor heeft recent een zeer courant appartement in Amsterdam verkocht. We begonnen op een vraagprijs van € 375.000,-. Na een maand brachten wij het appartement opnieuw ‘onder de aandacht’ met een scherpere prijs van € 350.000,- en verkochten de woning voor € 385.000,-. U denkt vast; wat is dit een vreemde gang van zaken. Wij hadden dit echter voorspeld in een schriftelijke waarde advies welke vooraf aan de verkoper was verstrekt. Dit praktijkvoorbeeld geeft goed weer dat het belangrijk is op de juiste manier in te spelen op de conjunctuur. Ver- en aankoopstrategieën moeten op de actuele situatie worden afgestemd.


Meer nieuws

Politiek vandaag 13:10

Amstelveen moet vaart maken met opwekken van duurzame energie

Amstelveen –  Het is nog niet bijster goed gesteld met het opwekken van duurzame energie in Amstelveen. Om straks aan de doelstellingen voor 2030 te kunnen voldoen hebben oppositiepartijen CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) samen met coalitiepartij D66 de handen ineen geslagen om een versnelling van de lokale verduurzamingsopgave in gang te kunnen zetten.

Politiek vandaag 09:52

Veiligheidssubsidie werkt: geen inbraken meer door achterpadbeveiliging

Amstelveen – Gemeente Amstelveen draagt via een subsidieregeling financieel bij aan hang- en sluitwerk en kleine veiligheidsprojecten voor inwoners en bedrijven die hun objecten beter willen beveiligen. De regeling is aantoonbaar effectief, zo stelt raadslid Benjamin Smalhout (VVD) die tijdens de afgelopen raadsvergadering aandacht vroeg voor de subsidieregeling.

Verkeer & Vervoer gisteren 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen gisteren 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan.