De Amstelveense woningmarkt koelt af

Bernard Geijsel (links) is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord.

Kijkt u net als miljoenen anderen ook wel eens op Funda.nl? Even kijken wat er in de buurt te koop staat? Valt het u daarbij ook op dat woningen weer opnieuw te koop komen terwijl u deze recent te koop heeft zien staan? Dit noemen wij in de makelaardij ‘een woning opnieuw onder de aandacht brengen’.

Bovenstaand fenomeen hebben we in 2014 tot 2018 nauwelijks voorbij zien komen en nu opeens meerdere keren per week. Het is één van de signalen waarbij je kunt zien dat er een verandering plaatsvindt op de woningmarkt.

Woningmarktindicatoren

Andere belangrijke indicatoren voor een afkoelende markt zijn:

  • Het aantal te koop staande woningen in Amstelveen is in 1 jaar gestegen van 200 naar 350 woningen.
  • Een steeds grotere groep potentiële kopers kan de Amstelveense huizenprijzen niet meer betalen.
  • Door opwaartse druk op de rente in combinatie met verplicht a­flossen zal dit in de toekomst niet makkelijker worden.
  • Het woningaanbod zal verder toenemen en de koper krijgt meer keuze; woningschaarste heeft een enorm prijsopdrijvend effect gehad,dus u kunt zelf invullen wat gebeurt er als er meer keuze komt.
  • De overheid zal verdere maatregelen gaan nemen om de in verhouding tot omliggende EU-landen hoge hypotheekschuld in Nederland verder terug te dringen. Dit doet onze overheid door de hypotheekrenteaftrek versneld terug te brengen. Klaas Knot (President DNB) pleit zelfs voor teruggang van de loan to value naar 90% (kopers moeten meer eigen geld in brengen). Ook spreekt hij de wens uit om de eigen woning meer te gaan belasten middels verzwaring eigenwoningforfait of overdracht van box 1 naar box 3.

Bezint eer gij begint

Er zijn vele positieve woningmarktindicatoren te benoemen, maar bovenstaande indicatoren zijn punten voor een neerwaartse druk op de huizenprijzen. Dit zal niet zo’n vaart lopen maar bezint eer gij begint. Dus wilt u uw huis verkopen? Of wilt u een huis kopen? Het begint voor u met een belletje naar ons kantoor. Immers, het verkopen of kopen van een huis is een uitermate complexe, belangrijkebezigheid en bovenal maatwerk. Wij hebben de expertise u hierin te begeleiden en te adviseren. Wij zijn u graag van dienst.

Bernard Geijsel

PRAKTIJKVOORBEELD WONINGMARKT ANNO JANUARI 2019:

Ons kantoor heeft recent een zeer courant appartement in Amsterdam verkocht. We begonnen op een vraagprijs van € 375.000,-. Na een maand brachten wij het appartement opnieuw ‘onder de aandacht’ met een scherpere prijs van € 350.000,- en verkochten de woning voor € 385.000,-. U denkt vast; wat is dit een vreemde gang van zaken. Wij hadden dit echter voorspeld in een schriftelijke waarde advies welke vooraf aan de verkoper was verstrekt. Dit praktijkvoorbeeld geeft goed weer dat het belangrijk is op de juiste manier in te spelen op de conjunctuur. Ver- en aankoopstrategieën moeten op de actuele situatie worden afgestemd.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.