Ron Tijsterman

De bouwers van de A9: Ron Tijsterman

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen worden voorgesteld in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Ron Tijsterman voor, die zijn jeugd doorbracht in Ouderkerk aan de Amstel, dus eigenlijk pal naast de A9 die hij nu aan het verbreden is.

Wat voor werk doe je?

Ik werk als uitvoerder voor het onderdeel Roads. Dit is het onderdeel van aannemer VeenIX dat zich bezighoudt met – de naam zegt het al – de wegen. Dus ophogingen, asfalteren, de belijning maar ook de zogenaamde faseringen. Faseringen zijn de – meestal tijdelijke – wegomzettingen om rijbanen vrij te maken zodat daar gewerkt kan worden. Ik werk op het oostelijke deel van het project, dus vanaf het oosten van Amstelveen via Ouderkerk aan de Amstel tot aan knooppunt Holendrecht.

Hoe ben je op dit project terechtgekomen?

Ik heb eerst twee jaar op de kraan gezeten op dit project, toen werkte ik nog voor een van de onderaannemers. Vervolgens kreeg ik de kans om uitvoerder te worden bij VeenIX. Dat doe ik sinds januari 2023 met veel plezier.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik geniet elke dag van de samenwerking met de mensen op het project… Het is een geweldig team! Het is ook gewoon een prachtig project om aan te werken. Veel grotere projecten dan dit ga je in Nederland niet meemaken. Het is verder mooi om de A9 beetje bij beetje te zien veranderen. En wat het voor mij persoonlijk nog extra bijzonder maakt, is dat ik mijn hele jeugd in Ouderkerk aan de Amstel heb gewoond.

Dus jij kunt elke ochtend lopend naar je werk?

Nee, ik ben een aantal jaar geleden verhuisd naar Aalsmeer. Ik woon daar met mijn vriendin en twee kinderen – een dochter van 12 en een zoon van 6. Maar ik kom buiten mijn werk om nog wel heel vaak in Ouderkerk, omdat ik hier veel familie en vrienden heb.

Als Ouderkerkers vragen over het project hebben, weten ze jou dus te vinden?

Iedereen in Ouderkerk is natuurlijk bekend met het project, dus het gebeurt zeker weleens dat ik vragen krijg op verjaardagen. Ik vind het altijd leuk om over het project te vertellen. Ik leg dan ook uit hoe we als team met de omgeving bezig zijn. Het is natuurlijk onmogelijk om geen enkele overlast te veroorzaken door de omvang van het werk, maar iedereen doet elke dag opnieuw zijn best om een goede buur te zijn voor de omgeving.

In de weekends van 26 tot 29 januari en van 2 tot 5 februari was de A9 gedeeltelijk afgesloten. Wat hebben jullie allemaal gedaan?

Dat waren twee drukke weekenden. Zo hebben we in het eerste weekend het middelste deel van het viaduct over de Holendrechterzijweg geasfalteerd. Een weekend later volgde de wegomzetting en ging het verkeer richting Utrecht daaroverheen rijden. Het zuidelijke deel kwam daardoor vrij. Dat wordt de komende tijd gesloopt, zodat we op die plek een nieuw viaduct kunnen bouwen. In het weekend van 2 tot 5 februari hebben we het verkeer van Schiphol richting Utrecht op het viaduct over de Beneluxbaan omgezet naar het nieuwe viaduct aan de zuidkant. Daardoor is het middelste wegdeel nu vrij, zodat daar ruimte is voor werkzaamheden. We hebben flink doorgewerkt maar alles is tijdens de weekendafsluitingen volgens de planning gegaan!

Dit interview is afkomstig van Rijkswaterstaat en is ook te lezen op het online bezoekerscentrum. Op deze website is allerhande informatie te vinden over het A9-project (BAHO). 


Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

In memoriam: Tim Lechner

Amstelveen – Lokaal politicus Tim Lechner, initiatiefnemer van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is afgelopen donderdag overleden. Lechner was in 2017 initiatiefnemer en mede-oprichter van de destijds nieuwe lokale partij, die in 2018 als nieuwkomer twee zetels in de Amstelveense gemeenteraad behaalde.

Verkeer & Vervoer gisteren 11:43

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Algemeen 25 feb. 2024 18:06

Amstelveen van voorheen (391)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 391 een oude foto van het voormalige café-restaurant d’Amstelhoek op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Verkeer & Vervoer 24 feb. 2024 13:09

A10 geblokkeerd door klimaatactivisten

Amsterdam/Amstelveen - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdagmiddag Rijksweg A10 bij Amsterdam geblokkeerd. Leden van Extinction Rebellion trokken rond kwart over twaalf de snelweg op voor een demonstratie, die vooraf was verboden door Amsterdamse burgemeester Halsema.