Stefan van Raay [Beeld: Matthijs Immink]

‘De Cobra Beweging is springlevend’

Amstelveen - Hij is kunsthistoricus, internationaal museumprofessional en vooral een kenner pur sang: Stefan van Raay (62). De algemeen directeur (interim) van Cobra Museum Amstelveen. Met zijn komst creëert het museum nog meer internationale allure, professionaliteit én lokale toegankelijkheid.

Rond april 2018 werd Van Raay in zijn woonplaats Mexico-Stad gebeld. ‘Ze zochten een nieuwe ervaren directeur en of dat iets voor mij zou zijn’, vertelt hij. En ervaring heeft Stefan zeker. Hij was in het verleden onder andere senior curator of art in Glasgow, directeur van Pallant House Gallery in Zuid-Engeland en Guest Curator van het Nationaal Museum voor Moderne Kunst in Mexico-Stad. ‘Eigenlijk vond ik het meteen een ontzettend leuke uitdaging en dus ben ik in juli gestart.’

Frisse wind

Stefan zorgt met zijn professionele ideeën voor een frisse wind door het museum. ‘Het internationale karakter van Amstelveen wil ik meer naar voren laten komen met spraakmakende tentoonstellingen en samenwerkingen.’

Zo heeft het museum bijgedragen aan het huiskamerfestival Gluren bij de Buren, gaat het meedoen aan 24H Amstelveen en werkt het samen met het Amstelveense comité voor Internationale Vrouwendag. Maar komt er binnenkort ook een prachtige collectie uit Mexico over.

Gedachtegoed Cobra

Als ‘Cobra Museum’ is het volgens Stefan van essentieel belang dat je de gedachtegoed van de Cobra-beweging altijd in acht neemt. ‘Toch wil dat niet zeggen dat je hier alleen werk van Karel Appel kunt bekijken, absoluut niet. Je kunt de gedachtes van Cobra juist ook in deze tijd kwijt. Oorlog en conflict, politieke verschillen en een zucht naar vrijheid. Hedendaagse problemen, dus de Cobra-beweging is eigenlijk springlevend.’

Amstelveners & Cobra

Ook wil Stefan de Amstelveners de komende jaren meer en meer betrekken bij het museum. ‘Het is heel belangrijk, dat als je als museum ergens gevestigd bent, je in de gemeenschap staat en gastheer kunt zijn.’ Daar is de tentoonstelling Een Ontembare Kracht een goed voorbeeld van. ‘Dit was een grootschalig project waarin het museum de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen toont. Een geweldige samenwerking met Amstelveense scholen die meer dan 1000 kinderen naar de tentoonstelling brachten. In de toekomstige tentoonstellingen zoeken we graag naar een link met onze inwoners én Cobra. We zorgen altijd voor een mix van de vaste collectie met moderne kunst.’

Kati Horna t/m 30 juni

Sinds 3 maart is de tentoonstelling ‘Kati Horna, Compassie en Engagement’ in het museum te bewonderen. ‘Een nooit eerder in Nederland getoond oeuvre van een bijzondere fotografe. De expositie toont Horna’s werk met meer dan 100 foto’s en publicaties uit magazines en kranten. Kati Horna (Hongarije, 1912 - 2000) legde als fotograaf tal van grote omwentelingen in de twintigste eeuw vast. Grote bekendheid verwierf ze met haar geëngageerde foto’s van de Spaanse Burgeroorlog‘, sluit Stefan af.

FOTO: MATTHIJS IMMINK

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.37, 2019]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.