Trojan Pinas, foto en tekst door Kasper Koster (KVA)

De droom van Surinaams international Trojan Pinas

Amstelveen - De talentvolle korfballer Trojan Pinas maakte vorig jaar een van zijn dromen waar toen hij met het Surinaamse korfbalteam mocht deelnemen aan de Pan-Amerikaanse Spelen in Argentinië. Trojan, in clubverband uitkomend voor KVA, vindt het een grote eer om voor het Surinaamse team te spelen. ‘Toen bij mijn eerste wedstrijd voor Suriname het volkslied werd gespeeld kreeg ik kippenvel over mijn hele lichaam.’

Als zevenjarig jongetje meldde Trojan zich na een geslaagd schooltoernooi samen met zijn vriendje Roy aan bij de Amstelveense korfbalvereniging KVA. De twee bleken talent te hebben en bleven de club trouw. Als jochies speelden ze vroeger meer dan eens voor de lol onderlinge partijtjes ‘Nederland-Suriname’. Maar inmiddels heeft Trojan het daadwerkelijk geschopt tot Surinaams international en dat maakt hem (en ook zijn club) trots.

Begin van het Surinaamse korfbalavontuur

Trojan, met 1.73 niet de grootste van stuk, kwam vorig seizoen in een wedstrijd van KVA tegen de Amsterdamse korfbalvereniging Rohda in het vizier van de ervaren Rohda-coach Ivan Karsters, zelf Surinaams international. Na afloop van de wedstrijd werd Trojan gevraagd of hij interesse had om een paar keer met het Surinaamse team mee te trainen. Dit was niet aan dovemans oren gericht. Trojan trainde en speelde diverse keren mee, maar viel aanvankelijk nog af voor de Wereldspelen in Amerika in 2022. Maar dat gold niet voor de daaropvolgende Pan-Amerikaanse Spelen. Eind 2022 werden deze gehouden in Buenos Aires in Argentinië: Trojan zat er bij.

Warm bad

Trojan geeft aan vanaf dag één met open armen door het Surinaamse team te zijn ontvangen. ‘Het voelde voor mij direct als een warm bad .De sfeer is heel relaxt en we hebben veel plezier, maar toch wordt er op het scherpst van de snede getraind .Het lijkt wel één grote familie. Het is een enorm hechte vriendengroep. Er is geen sprake van haat en nijd door concurrentie, we willen elkaar alleen maar beter maken.’ Trojan maakte voor het eerst kennis met het Surinaamse team toen ex-international Riko Kruit nog bondscoach was en Ivan Karsters een van de topspelers. ‘Van Riko heb ik enorm veel geleerd. Daarnaast was het een bijzonder vriendelijke man. Na het laatste WK stopte hij er echter mee en werd het stokje door Ivan overgenomen, die hiermee speler/coach werd.

Ivan is een heel andere persoonlijkheid, maar zowel als trainer en als coach is hij enorm energiek en benaderbaar. Hij coacht graag op positieve wijze, maar zet je op scherp als dat nodig is. Alleen al door zijn benadering sta je nog meer te popelen om bezig te gaan. Je krijgt ook de ruimte om fouten te maken, wa tbelangrijk is voor het zelfvertrouwen.’

Avontuur

Deelname aan de Pan-Amerikaanse spelen 2022, zijn eerste grote internationale toernooi, was een bijzonder avontuur voor Trojan. Bij aankomst in Argentinië had het Argentijnse team net het WK Voetbal gewonnen en liep heel Buenos Aires uit. Trojan en zijn teammaten konden zich niet volledig in het feestgedruis storten: ‘Helaas lag het hotel ver bij het centrum vandaan en omdat wij enkele uren later zelf een wedstrijd hadden werd het niet verstandig geacht om deze feestelijkheden van dichtbij meete maken. Maar overal klonk getoeter en waren feestende mensen te zien. Die gezamenlijke trots was indrukwekkend om mee te maken,’ zegt Trojan. Korfbal staat in tegenstelling tot voetbal nog in de kinderschoenen in Argentinië, maar de sport wordt wel heel enthousiast ontvangen. ‘Families maken er een uitje van en genieten er van hun maté (thee die vooral in Zuid-Amerika wordt gedronken). Ook lopen er gewoon toevallige passanten binnen, die dan onmiddellijk luidkeels beginnen aan te moedigen. De vaderlandsliefde in Argentinië is ongekend,’ zegt Trojan.

Beton

Het toernooi speelde zich af op een sportaccommodatie die in ieder geval niet aan de Nederlandse maatstaven voldeed. ‘Het is niet echt vergelijkbaar met een sporthal zoals wij die kennen. De zijkanten waren open, zodat de drukkende hitte ook binnen goed te voelen was. Daarnaast werd er gespeeld op een betonnen vloer. Dit geeft niet alleen meer kans op blessures, maar ook de bal stuitert hoger op. Omdat er word tgespeeld op beton is er ook geen putje om de paal in te laten zakken, maar staat de paal gewoon los op de voet. Dit had tot gevolg dat de paal regelmatig omver werd gelopen. Daarnaast was de korf ook van lichter materiaal dan wij gewend zijn, wat ook weer effect heeft op de reactie van de bal.’

Titel

Het Surinaamse team streed om de titel met Brazilië, Argentinië en ArgentiniëB. Het eerste duel won Suriname met 12-4 van Argentinië, daarna volgden overwinningen op Argentinië B (22-2) en Brazilië (19-2). De halve finale was wederom tegen Argentinië B (12-4) ,waarna de finale van Brazilië werd gewonnen met 14-2. ‘In de finale viel opeens de stroom uit, wat door de andere deelnemers als volstrekt logisch werd ervaren. Maar ook dit maakte dit evenement juist zo gedenkwaardig,’ zegt Trojan.

‘Na afloop van het toernooi kwamen alle spelers en speelsters op het veld om met elkaar te dansen op de Zuid-Amerikaanse klanken, gevolgd door een feestje in het hotel waar de Brazilianenen Argentijnen verbleven. Het leek meer op een kruising tussen een hotel en een dierentuin. Het werd een onvergetelijke ervaring,’ lacht Trojan .

Dromen

Het Surinaamse team had ook echt wat te vieren, want door de toernooiwinst in Buenos Aires plaatste het team zich direct voor het WK in Taiwan in oktober 2023. Op de vraag of Trojan zijn droom heeft kunnen verwezenlijken zegt hij:

‘Voor een groot deel is dat zeker waar Op mijn zevende speelde ik al zogenaamd voor het Surinaamse korfbalteam, maar dat ik nu echt de Surinaamse kleuren mag verdedigen is inderdaad een droom die is uitgekomen. Dat ik mijn land van herkomst mag vertegenwoordigen is een ongelooflijke eer. Vroeger speelde ik op het veldje bij ons achter; nu mag ik de wereld over reizen om mijn droom te leven.’ Trojan is echter nog niet klaar met dromen. ‘We richten ons nu op het komende WK in Taiwan, dat in oktober wordt gehouden. Daar moet mijn droom weer verder gaan. Want ons doel is om daar een medaille te halen. En dat zal moeilijk genoeg worden, want er zijn momenteel een aantal landen die zich razendsnel in deze sport ontwikkelen.

Promotie in Suriname

Trojan vertelt ook dat het Surinaamse team de korfbalsport actief wil gaan promoten in Suriname door daar bijvoorbeeld demonstratiewedstrijden te houden of clinics aan de jeugd te geven. ‘Verder willen wij graag als organisatie groeien door meer aandacht te vragen voor deze mooie sport en op deze wijze meer sponsoren aan te trekken. Hopelijk is het mogelijk dat de volgende Pan-Amerikaanse spelen in Suriname worden gehouden. Nadat wij bij de vorige twee edities eerste zijn geworden zou dit een mooi moment zijn. Tevens is dit dan voor ons de uitgelezen kans om de korfbalsport in Suriname dichter bij de mensen te brengen en hen trots te maken op ons team en onze prestaties.’

Voor Trojan blijft er dus voorlopig genoeg te dromen over. Bij KVA laat hij ondanks zijn bescheiden lengte wekelijks zien een talent te zijn. En het mooie: hij speelt nog steeds samen met zijn vriend Roy.

Dit artikel verscheen eerder in AmstelveenZ magazine, nummer 76.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. 

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Keizer Karelpark Tandartsen: het hele gezin met een stralende lach de deur uit

Amstelveen - Zeven jaar geleden opende Keizer Karelpark Tandartsen aan Lindepark, met één tandarts en één mondhygiëniste. Inmiddels is de tandartspraktijk niet meer weg te denken uit de regio en heeft de uitbreiding vorig jaar gezorgd voor zes behandelkamers, vijf tandartsen en vijf mondhygiënisten. Het team staat klaar om hun patiënten vol vertrouwen en deskundigheid te helpen aan een stralend gebit.

112 14 apr. 2024 20:23

Ongeval op kruising Burgemeester Boersweg

Amstelveen - Op de Burgemeester Boersweg ter hoogte van de op/afrit van Rijksweg A9 in Amstelveen heeft zondagavond een botsing plaatsgevonden.

Amstelveen van voorheen 14 apr. 2024 19:20

Amstelveen van voorheen (398)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 398 een oude foto van het Buitenplein op Plein 60, geschoten vanuit het vroegere pand van Vroom & Dreesmann.