De eerste kinderfiets is een mijlpaal

Amstelveen - Leren fietsen is voor Nederlanders een must. Aangezien we ons vooral fietsend door het landschap bewegen, is het krijgen van je eerste kinderfiets -meestal voor de verjaardag- een mijlpaal. 

Hoe anders ging dat er vroeger vaak aan toe, toen fietsen werd geleerd op de fiets van grote broer of zus. Kon je niet bij de trappers dan werden er hulpstukken op gemonteerd zodat je, als schuivend op het hoge zadel, toch trappend in beweging kwam. 

Tegenwoordig wordt ten stelligste afgeraden om een fiets op de groei te kopen. Kinderen leren er minder snel goed fietsen van. Als je zittend op het zadel met je voeten niet goed bij de grond kan, ben je snel uit balans. In het huidige drukke verkeer kun je je dat gewoonweg niet permitteren. 

Kinderfietsen zijn er van 10 tot en met 28 inch

Dus zijn er kinderfietsen in alle soorten en vooral maten. Van 10 tot 28 inch en alles wat ertussen zit. Een 10 inch fiets is voor kinderen tussen de 3 en 4 jaar. Een 28 inch wordt ook wel tot de volwassen fiets gerekend. 

Tussen de jongens- en meisjesfiets zit in het begin niet veel verschil of het moet de kleur zijn. Jongens vallen nogal eens voor een zwart of knalgeel exemplaar, meisjes voor een roze of lichtblauwe. Dat wil niet zeggen dat dat zo hoort, maar in de praktijk komt het daar vaak op neer. 

De jongensfietsen zijn gepimpt met afbeeldingen uit de serie Cars of je treft Batman erop aan. Meiden gaan voor Frozen 2. 

Lage instap zowel voor jongens als meisjes handig

Als de kinderen wat ouder worden volgt er een ander verschil. Fietsen met of zonder stang, waarbij de stang duidt dat het om een jongensfiets gaat. Om goed te leren fietsen wordt dat in het begin afgeraden omdat een lage instap voor zowel jongens als meisjes fijn is om het fietsen goed te leren. 

Op die manier wordt op- en afstappen makkelijker en daarmee heb je een fiets eerder onder controle. Zeker handig wanneer het straks naar school fiets met een volle kinderrugzak, balans is dan een goede zaak. Dat biedt dan ook weer perspectief voor de volgende fiets. Zodra een kind het vertrouwen heeft dat het fietsen kan, zijn alle soorten fietsen mogelijk. Van een sportief tot een klassiek model. Dan kunnen ze kiezen waarmee ze het liefst naar school fietsen. 


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.