René, Marleen en Silvia Wardenaar van De Kinderkorf

De Kinderkorf: bijzonder groot in kleinschaligheid

AMSTELVEEN - Het is de eerste en langst bestaande kinderopvangorganisatie van Amstelveen: De Kinderkorf in Amstelveen Noord. Dit jaar bestaat het authentieke Amstelveense familiebedrijf 30 jaar. Ouders, kinderen én medewerkers lopen weg met de manier waarop al drie decennia lang invulling wordt gegeven aan kinderopvang. Het wonderlijke en succesvolle avontuur van De Kinderkorf startte in 1988.

Toen werd namelijk de dochter (Marleen) van ondernemersechtpaar Silvia en René Wardenaar geboren. Na een lange zoektocht konden Silvia en René maar geen geschikte kinderopvang vinden voor hun pasgeboren wondertje. Met het ondernemerschap in de genen was er uiteindelijk maar 1 conclusie: zelf beginnen en het beter doen. De pedagogische achtergrond van Silvia en het ondernemersinstinct van René bleken al snel een gouden combinatie.

Begin

‘We zijn begonnen in onze eigen woning in de Wibautlaan in Amstelveen’, blikt René terug. ‘Overdag hadden we de woonkamer ingericht als opvang, ’s avonds was het onze woonkamer’, vult Silvia aan. ‘Nu is dat natuurlijk moeilijk voor te stellen, maar het was een bijzondere tijd.’ Al snel kon De Kinderkorf een eigen locatie (de voormalige Marijkeschool aan de Amsterdamseweg) huren van de Stichting Protestants Christelijk Basisonderwijs, want er bleek veel animo voor de wijze waarop René en Silvia invulling gaven aan het begrip kinderdagverblijf.

Dat was voor die tijd namelijk heel vernieuwend. ‘We stelden en stellen de wensen van kinderen, maar ook die van hun ouders centraal. Wij zagen en zien kinderopvang niet als een tijdelijke noodopvang waar je even je kinderen dropte’, zegt René. In 1994 werd volgens dezelfde methodiek ook in Diemen begonnen – en ook daar sloeg De Kinderkorf aan.

Warmte

Met grote betrokkenheid, professionaliteit en vooral ook de voor de familie Wardenaar zo typerende warmte, werd De Kinderkorf gestaag uitgebouwd. Door continu te investeren in kwaliteit, groeide De Kinderkorf groter, maar bleef kleinschaligheid een van de belangrijkste factoren van het succes. ‘We werken met verticale groepen van maximaal 12 kinderen,’ zegt een enthousiaste Silvia.

Alles bij De Kinderkorf is gericht op tevreden en gelukkige kinderen én ouders, maar vooral ook medewerkers. Het is tekenend voor het familiebedrijf dat medewerkers gemiddeld langer dan tien jaar in dienst blijven en sommigen lopen zelfs al 25 jaar mee. ‘Heel belangrijk voor de continuïteit en vooral voor de kinderen. We betrekken medewerkers dan ook heel actief bij ons beleid,’ aldus Silvia.

Speciaal ontworpen

Het was in 2003 dat De Kinderkorf in Amstelveen de voormalige Marijkeschool aan de Amsterdamseweg aankocht, om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag van ouders. De Marijkeschool werd volledig verbouwd, want bij De Kinderkorf is zowel de binnen- als buitenomgeving speciaal en volledig ontworpen voor kinderopvang: ‘Van ramen die doorlopen tot de grond (‘omdat kinderen nu eenmaal graag naar buiten kijken’) tot aan speciaal voor kleine kinderen ontworpen speeltuinen waar van alles te ontdekken valt.

In 2008 heeft De Kinderkorf haar opvang uitgebreid met een nieuw gebouw naast de voormalige Marijkeschool. En in 2009 startte De Kinderkorf op verzoek van ouders een buitenschoolse opvang (bso) in een nieuw semi-permanent gebouw: Korfkidz. ‘We luisteren altijd heel goed naar ouders. Toen die behoefte er was hebben we dat met beide handen aangepakt.’

Zonder een cent subsidie

Opmerkelijk is dat De Kinderkorf nog nooit een stuiver subsidie heeft ontvangen en alles uit eigen middelen heeft kunnen doen. ‘Alles is in ons eigen bezit, zowel in Diemen als in Amstelveen. We willen niet afhankelijk zijn van subsidie’, zegt René, die daarmee De Kinderkorf tot een betrouwbare en voor de toekomst bestendige organisatie heeft gemaakt.

Inmiddels werken er 45 trouwe en zeer goed opgeleide medewerkers bij De Kinderkorf. Hoewel het familiebedrijf inmiddels wellicht klinkt als een grote organisatie, voel je dat echt helemaal nergens terug. De aparte gebouwen op zowel de locaties in Amstelveen en Diemen zijn identiek en vooral zeer intiem en overzichtelijk. Ze stralen nog steeds het huiskamergevoel uit waar De Kinderkorf 30 jaar geleden mee begon.

Toekomst

De Kinderkorf staat aan de vooravond van een nieuwe uitbreiding in Amstelveen Noord, want het succes van de kinderopvang blijft groeiende. ‘We willen een nieuw permanent kinderdagverblijf bouwen om de opvang met 24 kindplaatsen te kunnen uitbreiden. Die behoefte is er, dus we hopen dat de gemeente Amstelveen wil meewerken’, zegt René. De tekeningen liggen klaar (zie de artistieke impressie) en dat belooft, zoals de ouders en kinderen al tientallen jaren gewend zijn, weer heel veel goeds. In de nieuwe uitbreiding ligt het ook in de bedoeling een 3-plusgroep op te starten en een vaste ruimte te realiseren voor de meer dan honderd kinderen die gebruik maken van de buitenschoolse opvang.

Intens

Waar dochter Marleen dertig jaar geleden één van de eerste klanten was, is zij inmiddels volwaardig lid van het managementteam. Ze voelt zich, net als haar ouders, al 30 jaar als een vis in het water in het rasechte familiebedrijf en is net zo intens betrokken als haar ouders. Ze is volledig klaar voor de toekomst en klaar om straks het stokje over te nemen. Want kinderen een veilige, vertrouwde en betrouwbare opvangplek geven is volgens Marleen ‘het mooiste wat er is!’

Informatie

De Kinderkorf
Amsterdamseweg 209-A & 209-B (Amstelveen)
Tureluurweg 2-6 (Diemen)
Telefoon: 020 647 7198
info@kinderkorf.nl
www.kinderkorf.nl

Artistieke impressie van het nieuwbouwplan voor het kinderdagverblijf van De Kinderkorf.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.