Gemeente Amstelveen

‘De Landing’ nieuwe naam theatercomplex Uilenstede: culturele impuls voor studentencampus

Amstelveen - Om studentencampus Uilenstede te laten uitbloeien tot een nieuw cultureel hart in Amstelveen, is afgelopen vrijdag het theatercomplex in de wijk gedoopt tot 'De Landing'. Het theaterpand, waar voorheen Theater Griffioen was gevestigd, wordt de komende jaren ingezet als een cultureel-maatschappelijke voorziening én als uitvalsbasis voor Schouwburg Amstelveen, dat in 2025 en 2026 vermoedelijk een ingrijpende vebouwing te wachten staat.

Ook werden afgelopen vrijdag tijdens een feestelijke kick-off-avond  twee openbare kunstwerken in Uilenstede officieel onthuld.  Het ontwikkelen van een cultureel-maatschappelijke functie in Uilenstede is een ambitie uit het Amstelveense  coalitieakkoord 2022-2026.

Culturele impuls

“Uilenstede bruist van de energie. Hier ligt de kennis van de toekomst”, zegt Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD). “Daarom is het de uitgelezen plek voor een culturele impuls. Schouwburg Amstelveen start er een productiehuis en broedplaats voor jonge makers, er komt een ruimte voor creatieve activiteiten en het is een ontmoetingsplek voor studenten, gebruikers van Uilenstede en Amstelveense bewoners. Hiernaast wordt het campusterrein verrijkt met kunstwerken. We zijn trots op wat er nu al is bereikt en kijken uit naar de toekomst.”

de landing uilenstede amstelveen collage.jpg
Compilatie van de Kick Off afgelopen vrijdag.

Twee kunstwerken onthuld

Afgelopen vrijdag hebben verschillende samenwerkingspartners een klein voorproefje gegeven van wat we kunnen verwachten in De Landing. Zo waren er bijdragen te zien en horen van Monki en TENT met de theatervoorstelling 60% Banaan, Oekraïense zang (i.s.m. Participe), dj-sessies en silent disco van Uilenkatten en Cinema Amstelveen On Tour van de Schouwburg Amstelveen.

Hiernaast zijn twee kunstwerken officieel onthuld: een muurschildering bij tramhalte Uilenstede genaamd Kingdom Uilenstede van Gijs Frieling en het kunstwerk Paws van Aisjha Madu op het campusterrein. Beide werken zijn geïnspireerd op verhalen, anekdotes en ervaringen van bewoners en gebruikers van de campus. Zij zijn vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming.

Uilenstede

Om theatercomplex De Landing mogelijk te maken, is de gemeente een huurcontract aangegaan met gebouweigenaar DUWO voor de duur van vijf jaar. Schouwburg Amstelveen en het Amsterdamse Bostheater hebben de handschoen opgepakt om, in samenspraak met andere partijen, een toekomstplan voor het complex (voorheen Cultuurcentrum VU Griffioen) te schrijven. Tevens dient het als uitvalsbasis voor de Schouwburg Amstelveen als deze naar verwachting in 2025 en 2026 tijdelijk de deuren moet sluiten vanwege een intensieve verbouwing van de cultuurstrip.


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 12:00

Infinity Cleaning zorgt voor verrassend frisse wind in schoonmaakbranche

Amstelveen - Enthousiast, vrolijk, gedreven, professioneel en helemaal gek van schoonmaken: dat zijn de Amstelveense vriendinnen Natascha & Chella. Ze laten momenteel met hun 2 jaar geleden opgerichte schoonmaakbedrijf Infinity Cleaning een frisse wind waaien in de schoonmaakbranche. Bij Infinity Cleaning doen ze het allemaal net even anders. En wat ze doen, dat doen ze vooral met ontzettend veel plezier. Met blinkende resultaten en tevreden klanten tot gevolg.

Algemeen vandaag 10:41

Gratis meerdere duurzame workshops bezoeken?

Amstelveen - Op de ‘Doe-het-duurzaam markt’ op zaterdag 7 oktober in het Noorddamcentrum in Amstelveen staan marktkramen met leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Naast de markt worden er gedurende de dag verschillende gratis te volgen presentaties en workshops gegeven.