De maat is vol voor GL, CU en bbA: 'Extra vluchten boven Amstelveen deze zomer onacceptabel'

Amstelveen - 'Ongehoord en onacceptabel dat er drie zomermaanden lang op 200 meter hoogte over dichtbevolkte wijken in Amstelveen en Amsterdam wordt gevlogen.' De politieke partijen GroenLinks, ChristenUnie en Burgerbelangen Amstelveen zijn boos dat tegen de afspraken in groot baanonderhoud wordt gepleegd aan de Zwanenburgbaan: 'Burgers rondom Schiphol zijn wederom voor een voldongen feit gesteld met grote impact op de leefomgeving.'

Tijdens de vergadering van 5 juni jongstleden werd de gemeenteraad volkomen verrast door de mededeling van wethouder Elzakalai dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra geluidoverlast zullen hebben van vliegtuigen.

Tegen belofte in

'Tegen de belofte van VVD-minister Mark Harbers en alle regels voor baanonderhoud in wordt deze maand gestart met groot onderhoud van de Zwanenburgbaan. Dit zal zeker 14 weken duren. Dat betekent dat mensen niet buiten kunnen zitten of een raam kunnen opendoen. Er is dan zelfs extra veel overlast binnenshuis. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid.'

Raasdslid Jacqueline Solleveld (bbA) noemt het ongehoord en onacceptabel dat er drie zomermaanden lang op 200 meter hoogte over dichtbevolkte wijken in Amstelveen en Amsterdam wordt gevlogen. Ook andere gemeenten krijgen ongetwijfeld extra overlast. Dit moet anders,' stelt ze.

Maat is vol

Op 21 juni 2023 nam de raad unaniem een motie aan, waarin het college wordt verzocht om de geluidshinder van vliegtuigen te meten in Amstelveen en de resultaten mee te nemen om het Position Paper Schiphol te actualiseren. 'De maat is vol,' aldus Dianne Hoefakker (CU). 'Als initiatiefnemers van de motie (bbA, ChristenUnie en GroenLinks) doen we een dringend beroep op het college om samen met bewoners de juiste locaties voor de sensoren te bepalen. En deze met de meeste spoed te laten plaatsen. Meten is weten.'

Bezwaar maken

Daarnaast willen Burgerbelangen Amstelveen, ChristenUnie en GroenLinks dat het college bezwaar maakt tegen dit besluit. ‘'De minister moet zich houden aan zijn eerdere besluit dat de gevolgen van baanonderhoud niet afgewenteld mogen worden op de omgeving,' aldus Simon Lutz (GL). 'Onderzocht moet worden welke stappen gezet kunnen worden om de extra geluidshinder tot een minimum te beperken.'

Balans

Amstelveen vormt samen met de gemeenten Diemen, Uithoorn, Aalsmeer, Ouderkerk en Haarlemmermeer de deelregio Amstelland Meerlanden (AM). AM maakt deel uit van de Metropool Regio Amsterdam. Prominent op beide agenda’s staat dat de leefomgeving versus het economisch belang van Schiphol in balans moet zijn. De drie oppositiepartijen vinden het tijd dat het college samen met andere gemeenten in actie moet komen, nu wederom afspraken en besluiten worden genegeerd door Schiphol, LVNL en de minister.


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.