De Meerkamp

De Meerkamp werkt hard aan wachtlijstverkorting zwemlessen; ABC langer in zwembad Escapade

Amstelveen - Zwembad De Meerkamp treft verschillende maatregelen om de wachtlijsten voor zwemlessen in de komende maanden terug te dringen. Door een intensieve wervingsactie is er extra personeel aangenomen, waardoor het mogelijk is om in september en oktober 170 extra kinderen te laten starten met het A-diploma. Daarnaast is de gemeente met Duco Hiensch, de eigenaar van het sportgebouw aan Escapade (voormalig Special Sports & Health City), overeengekomen het zwembad aldaar in ieder geval nog vier maanden te verhuren aan Zwemclub ABC.

Verder vinden na de herfstvakantie op zondagochtend zwemlessen plaats en zijn er in de herfstvakantie elke dag extra zwemlessen voor kinderen die vlak voor het afronden van hun A-diploma zitten.

Extra afzwemmomenten

Hiernaast vinden er in 2023 nog drie extra afzwemmomenten plaats waardoor tussen de 160 en 200 nieuwe kinderen kunnen starten. Ook beginnen in oktober acht aankomende zweminstructeurs met een interne opleiding bij De Meerkamp. Dit moet begin volgend jaar ruimte bieden aan extra zwemlessen voor naar verwachting tussen de 250 en 320 nieuwe kinderen.

'Niet wachten tot het nieuwe zwembad klaar is'

'In het kader van de zwemveiligheid is het belangrijk dat alle kinderen in Amstelveen een zwemdiploma kunnen halen en we kunnen daarmee niet wachten tot het nieuwe zwembad klaar is”, zegt wethouder Herbert Raat (Sport, VVD). “Daarom zijn we met De Meerkamp om tafel gaan zitten om te kijken waar winst te behalen is op korte termijn. Een maatregel is bijvoorbeeld dat de zondagochtend van 09.00 en 12.00 uur ingericht wordt met zwemlessen.

Het verkorten van de wachtlijsten en daarmee de zwemveiligheid van kinderen heeft op dit moment de hoogste prioriteit. Hiernaast gaan we kijken naar de vergoeding voor zweminstructeurs. Mocht een toeslag bovenop het salaris zweminstructeurs ertoe bewegen om voor Amstelveen te kiezen, dan willen we daar graag over in gesprek met de gemeenteraad.”

Zwemclub ABC

Door de sluiting van Health City dreigde Zwemclub ABC vanaf september zonder zwemwater te zitten voor de 400 kinderen die hier zwemlessen volgen. De gemeente is in gesprek gegaan met Duco Hiensch, de eigenaar van het gebouw, en is overeengekomen het zwembad in ieder geval nog vier maanden te verhuren aan Zwemclub ABC. Omdat de zwemclub hierdoor ook kan uitbreiden, is er ruimte ontstaan voor meer kinderen.

90-180923 Zwemlessen - bezoek Zwemclub ABC.jpg

Rommert Mulder (portefeuillemanager vastgoed), SP-raadslid Nora Fakirni, pandeigenaar Duco Hiensch, wethouder Herbert Raat en Salah El-jalti van Zwemclub ABC.

Wethouder Raat: “We willen de heer Hiensch bedanken voor zijn medewerking en hulp, zodat op korte termijn deze kinderen hun zwemlessen kunnen voortzetten in dit bad.” Met een toekomstige nieuwe huurder maakt de gebouweigenaar afspraken om het zwemwater te behouden voor zwemlessen voor kinderen.

Wachtlijsten landelijk probleem

Niet alleen in Amstelveen, maar in heel Nederland kampen zwembaden met een tekort aan zweminstructeurs wat zorgt voor wachtlijsten. Op dit moment is er bij zwembad De Meerkamp een wachtlijst van ongeveer 660 kinderen die willen beginnen met hun A-diploma. De wachttijd voordat een kind kan beginnen, is momenteel twaalf maanden. Om deze tijd te verkorten, bouwt de gemeente een nieuw zwembad die volgens planning in 2025 klaar is. Naast al eerder genoemde maatregelen gaat De Meerkamp ook zogeheten opstartlessen inzetten om kinderen te laten wennen aan water. Hierdoor doorlopen kinderen het ABC-traject sneller.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:30

Online informatieavond over subsidies en leningen voor verduurzamen woning

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die meer willen weten over subsidies en geldzaken voor het verduurzamen van hun woning wordt op donderdag 29 februari om 19.30 uur een online informatiebijeenkomst gehouden. Aanmelden is ook nuttig als je deze avond geen tijd hebt, want je kan de bijeenkomst na aanmelding op een later moment terugkijken.

Algemeen gisteren 17:32

Code Oranje om zware windstoten

Amstelveen - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in verband met verwachte zware windstoten. In Noord-Holland geldt code oranje tussen 21.00 en 00.00 uur.

Algemeen gisteren 16:30

Gemeente en politie wijzen kinderen op gevaren internet met game HackShield

Amstelveen - Kinderen zijn steeds vaker online. Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Helaas zijn ze zich nauwelijks bewust van de gevaren die hier aan kleven. Samen met de politie zet de gemeente het online spel HackShield in, om kinderen weerbaar te maken op internet.

112 gisteren 14:18

Autobrand Oude Dorp: vermoedelijk technisch mankement

Amstelveen - Een korte maar hevige autobrand aan Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen waarbij afgelopen dinsdagnacht een personenwagen grotendeels in de as werd gelegd, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement.