Ziekenhuis Amstelland

De overgang: niet alleen bij vrouwen maar ook bij mannen

Amstelveen - De overgang wordt vaak verbonden aan allerlei klachten bij de vrouw. Maar ook mannen maken een overgang mee. De overgang kan binnen een relatie voor problemen zorgen. Weten wat bij de ander leeft en er over praten helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen.

De meeste vrouwen én mannen komen rond hun vijftigste levensjaar in de overgang. Bij de vrouw is dat iets duidelijker merkbaar dan bij de man. De periode van ongemak kan jaren duren.

Symptomen

Welke symptomen dit met zich meebrengt en in welke mate dit voor klachten zorgt, is voor iedereen anders. Voor de vrouw is het een periode die het einde inluidt van de vruchtbare periode. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.

Hormoon

Dit hormoon heeft invloed op allerlei functies in het lichaam, zoals harten bloedvaten, borsten, spieren, gewrichten, mentale gesteldheid en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals onregelmatig of veel bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spieren gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn. Ook geheugenproblemen of concentratieproblemen zie je vaker bij vrouwen in de overgang. De overgang kan zorgen voor ernstige ontregeling of het gevoel van een burn-out of een depressie.

Ook mannen in de overgang

Bij mannen neemt het testosterongehalte vanaf het 40e levensjaar langzaam af. Lang niet zo snel als de oestrogeen- en progesterondaling bij de vrouw, maar toch kunnen mannen hier ook wat van merken. Dit heeft onder andere invloed op de hersenen, het libido, het immuunsysteem, de erectiekracht, de botten en de spieren. Door de afname van testosteron zal ook de prostaat in grootte toenemen.

Dit kan gepaard gaan met plasklachten. En wanneer je dat allemaal niet van elkaar weet, kan dit tot onbegrip leiden met alle gevolgen van dien. Naast de lichamelijke klachten zijn er ook psychisch klachten zoals stress, sombere gevoelens, onrust en ergernis. Maar ook weerzin tegen de dagelijkse routines.

Psychische klachten 

Het is niet vreemd dat ook deze psychische klachten ontstaan. Alleen al door de lichamelijke klachten zou dat kunnen, maar ook omdat er veel verandert in het leven rond het vijftigste levensjaar. Op het werk vindt vaak verandering of verdieping plaats. Wanneer er kinderen zijn, staan deze op het punt het huis uit te gaan en ouders kunnen in deze periode een flink beroep doen op mantelzorg.

Verstorend

Al deze klachten kunnen zeer verstorend werken in het leven. Soms weet men niet dat het door de overgang komt en worden klachten onterecht toegeschreven aan een burn-out of een depressie. Voor vrouwen is er daarom het speciale spreekuur overgangsklachten. ‘Wij nemen de klachten zeer serieus en willen mensen graag helpen om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen’, vertelt gynaecoloog Katinka Overmars. ‘Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert, aandacht hebt voor een gezonde lifestyle en zo nodig daarvoor passende hulp zoekt bij de huisarts of, met een verwijzing, bij een in de overgang gespecialiseerd gynaecoloog. Doe bijvoorbeeld hartkloppingen niet af met ‘Oh, het zal wel bij de overgang horen.’

Voorlichtingsbijeenkomst

Graag nodigt Ziekenhuis Amstelland je uit voor een voorlichtingsbijeenkomst over de overgang voor vrouwen én mannen. Gynaecoloog Katinka Overmars, cardioloog Su-San Liem en uroloog Annelies Vellekoop vertellen hoe we het beste met overgangsklachten kunnen omgaan en hoe we deze kunnen onderscheiden van andere oorzaken. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 november in Ontmoetingsruimte Ziekenhuis Amstelland.

Programma

19.00-19.15 Inloop met kof­fie en thee.
19.15-19.45 ‘Overgang bij de vrouw, de klachten en wat is er aan te doen' door gynaecoloog Katinka Overmars
19.45-20.00 'Wanneer moet je hartkloppingen wél serieus nemen?' door cardioloog Su-San Liem
20.00-20.30 ‘De ouder wordende man, 'Man-on-pause', door Annelies Vellekoop, uroloog

Je bent van harte welkom. Meld je aan via: www.ziekenhuisamstelland.nl Kijk bij 'Over ZHA' en klik op 'evenementen'.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.