Pexels

De Ronde van Spanje komt binnenkort wel erg dichtbij

De 2022-editie van de Vuelta a España zal beginnen in de Nederlandse stad Utrecht. De eerste drie etappes zullen allemaal in Nederland plaatsvinden voordat de race terugkeert naar Spanje.

Utrecht zou de openingsetappe van de race al in 2020 organiseren, maar die plannen werden geschrapt toen de Covid-19-pandemie in Europa toesloeg. Nu zal de opening van de Vuelta van start gaan met een ploegentijdrit op 19 augustus in Utrecht.

De tweede en derde etappe in Nederland zijn ook in Nederland, van 's-Hertogenbosch naar Utrecht en in een cirkelvormig parcours dat begint en eindigt in Breda. De 21 etappes tellende race zal dan een rustdag inlassen alvorens naar Baskenland te trekken voor de eerste bergetappes.

Etappe 1: Ploegentijdrit in Utrecht

Het peloton zal op 19 augustus beginnen met een 23,2 kilometer lange ploegentijdrit die dwars door Utrecht loopt. De renners zullen vertrekken vanaf de Jaarbeurs en onderweg verschillende bezienswaardigheden passeren, waaronder de Maliebaan, de Hogeweidebrug en De Meernbrug.

Etappe 2: Den Bosch - Utrecht

Tijdens de tweede etappe zullen er bergpunten te verdienen zijn op de Amerongse Berg (70 m). Er zullen genoeg Nederlandse renners zijn die hiervoor strijden, zodat ze na de finish op het Utrecht Science Park, de bergtrui mogen aantrekken. De sprinters zullen ondertussen ook proberen om de etappe te winnen.

Etappe 3: Breda - Breda

Een dag later krijgen de sprinters weer een kans in Breda. Daar zal de etappe starten en eindigen. De route zal langs verschillende bekende wielersteden in Nederland gaan, waaronder St. Willebrord, Chaam en Hoogerheide.

Niet de eerste start in Nederland

De start van de ronde van Spanje is geen primeur meer voor Nederland. In 2009 ging de Vuelta van start in Assen. Alejandro Valverde wist toen de eindoverwinning binnen te slepen. Het was destijds niet de rode trui die de winnaar kreeg, maar een gouden trui.

Spaanse Festiviteiten in Nederland

De Ronde van Spanje brengt niet enkel topwielrenners naar ons land, maar ook een hoop Spaansgezinde Nederlanders. In Utrecht, Breda en 's-Hertogenbosch en rondom zijn er tal van activiteiten voor iedereen die van Spaanse sfeer houdt: cursussen Spaans, proeven van Vuelta Wijn, tapas, foto fietstochten en tal van fietsactiviteiten. Op de lavueltaholanda.com vind je een overzicht van alle activiteiten.

Loodzware wedstrijd van 3280 Kilometer

Van 23 augustus tot en met 13 september gaan 184 renners van 23 verschillende ploegen de strijd met elkaar aan. Het parcours is dit jaar 3280 kilometer lang en bestaat uit 21 etappes.

Met 7 bergetappes, 4 heuveletappes en 6 vlakke etappes is er genoeg afwisseling en belooft het een spannende wedstrijd te worden. Tijdens de tiende etappe is er bovendien een individuele race tegen de klok. De Ronde van Spanje belooft dit jaar wederom een mooi spektakel te worden voor wielerliefhebbers.

Kanshebbers ronde van Spanje

"Een groot deel van de ploegen heeft haar volledige Vuelta-selectie nog niet bekend gemaakt, hierdoor hebben bookmakers nog geen mogelijkheid gekregen om kansberekeningen te maken. Wel is duidelijk dat er heel wat grote namen aan de start zullen verschijnen", vertelt een analist van beste-bookmakers.nl.

"Naast de grote namen die we verwachten te zien, denken we dat er dit jaar ook een aantal minder bekende renners kans gaan maken op de overwinning. Het parcours is immers vrij lastig en zal veel van de renners vragen."


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.