De schaduweffecten van een Amstelveens 'voorbeeldproject'

AMSTELVEEN - Het is nog even wachten op de officiële onderzoeksresultaten, maar deskundigen hebben heuse schaduwmetingen  verricht rond  het recent verduurzaamde kantoorgebouw aan de Parelvisserslaan 1. Doel is om te kijken of een aantal gemeentelijke bomen rond het pand kan blijven staan, zonder dat de opbrengst van zonnepanelen daar teveel onder te lijden heeft.

Het inmiddels ruimhartig met zonnepanelen behangen duurzame pand, beter bekend als de locatie van autodealer Gold Car (de dealer verhuist binnenkort naar Pletterij), moest een voorbeeldproject worden voor Amstelveen. Het project gold zelfs als pilot voor een mogelijke aanpassing van het huidige gemeentelijk groenbeleid. Het moest onder meer de vraag beantwoorden  of het verantwoord is om bomen te kappen ten faveure van zonnepanelen.

Mooi
Het college van B en W had nagenoeg in juichstemming besloten medewerking te verlenen aan het verduurzamingsproject. Het was ook bijna te mooi om waar te zijn, een lokale ondernemer die zijn eigen portemonnee trekt voor een duurzaam initiatief. Maar in de procedure ging het hopeloos fout.

Doodskist
De lokale bestuurders hadden zich enigszins vergist in de protesten van diverse omwonenden, die eigenlijk helemaal niet zaten te wachten op een duurzaam gebouw vol rendement. Zij vreesden vooral het verlies van groen en waren niet gecharmeerd van het nieuwe voorspelde uitzicht (het gebouw is inmiddels al eens betiteld als 'de doodskist'). Ook het kappen van veertig omliggende bomen was tegen het zere been van de bewoners, die de gemeente ook nog eens verweten bedroevenswaardig en (te) laat te communiceren.

Het mes erin
Omwonenden startten  een petitie en spraken in bij de gemeentelijke commissievergadering om het tij te keren. Niet dat dat lukte, maar door alle procedures liet de kapvergunning van de bomen lang op zich wachten. Zo lang, dat ondernemer Goudsmit het groenbeheer ook maar even voor zijn eigen rekening nam. De ondernemer hakte vorig jaar tegen de afspraken in een deel van het gemeentelijk plantsoen zelf weg (waaronder volwassen bomen): kennelijk voor het zo snel mogelijk behalen van optimaal  rendement uit de geplaatste zonnepanelen. Hoewel de gemeente direct ingreep (nadat ze getipt waren dat er iemand bomen stond om te hakken), liet het sociale rendement van de actie zich raden: omwonenden waren over de zeik en raadsleden in paniek.

Effecten van schaduw
Verantwoordelijkheid wethouder Peter Bot (Groenbeheer & Duurzaamheid), ten tijde van de rel vorig jaar zomer nog maar een paar maanden wethouder en toevallig ook nog op vakantie, zat behoorlijk met de kwestie in zijn maag. Hij besloot na raadoverleg uiteindelijk 'onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de effecten van schaduw van de begroeiing op de te behalen energieopbrengsten.'  'Doel van het onderzoek is om tot gezamenlijk gedragen inzicht te komen wat betreft de schaduweffecten om in overleg met bewoners, Goudsmit en de gemeente te bekijken of mogelijk een aantal van de bomen behouden kan worden,' aldus de wethouder deze week in een update-brief aan de gemeeenteraad.

Deal
En zo werd het onafhankelijke bureau The Blue Deal ingeschakeld,  dat medio maart (op het moment dat er nog geen blaadjes aan de bomen groeien, red.) onder toeziend oog van gemeentelijke deskundigen, enkele bewoners én gebouw-eigenaar de heer Goudsmit metingen uitvoerde. Eerder werden al interviews onder betrokken gedaan.

Nieuwe struiken
Goudsmit heeft inmiddels - nadat het college van B en W vorig jaar al een corrigerende tik had uitgedeeld - ruimhartig zijn excuses aangeboden voor het kappen van het gemeentegroen. Binnenkort wordt het plantsoen aan de westzijde van het pand op kosten van Goudsmit door de gemeente hersteld met de aanplant van struiken. Natuurlijk wel op zodanige wijze dat er geen nadelige effecten op de zonnepanelen optreden.

Op de foto
Het verduurzaamde kantoorgebouw aan de Parelvisserlaan 1 in Amstelveen.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.