E-Fiber
Advertorial Zakelijk

De toekomst van de televisie

Ruim 90 jaar geleden verschenen de eerste televisies in onze huizen. Wat zwart-wit begon is uitgegroeid tot de mogelijkheid om meer dan 1 miljard tinten weer te geven op een scherm. En deze techniek staat niet stil.

Begin jaren 70 keek de gemiddelde Nederlander ongeveer anderhalf uur per dag televisie, met beperkte programmakeuze. Inmiddels is het tv landschap drastisch veranderd. Er wordt meerdere uren per dag tv gekeken, steeds minder met het hele gezin en steeds meer op eigen schermen.

Streamingdiensten nemen de leiding
De populariteit van traditionele televisie neemt af. We kijken uitgesteld of ‘on demand’ wanneer het uitkomt. Bijna vier op de tien Nederlandse huishoudens kijken tv via ‘on demand’ platforms, zoals Netflix, Disney+ en Videoland. Het consultancybureau Deloitte voorspelt dat in 2030 de Nederlandse tv markt wordt gedomineerd door wereldwijde streamingdiensten.

Virtual Reality en Augmented Reality
Ook de rol van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) in het tv landschap groeit. Ongeveer 9% van de Nederlanders heeft een VR-bril in huis. Bedrijven investeren veel om VR-entertainment aan te bieden. YouTube en National Geographic pakken samen VR-projecten op en Oculus TV biedt al de mogelijkheid om televisie te kijken in VR.

Daarnaast groeit AR, denk bijvoorbeeld aan de lijnen die in beeld komen om aan te geven of een speler buitenspel stond bij een voetbalwedstrijd, ook razendsnel.

Een snelle verbinding is een vereiste
Tegenwoordig wordt er steeds meer gekeken op momenten dat het de kijker uitkomt, we noemen dat uitgesteld kijken. Met name deze vorm van kijken in steeds hogere kwaliteit (Super Ultra HD) vraagt veel van de capaciteit van een netwerk. Een snelle internetverbinding is een vereiste, een snelheid die vaak niet behaald wordt met een normale verbinding.

De internetsnelheid moet omhoog willen we met dit veranderende landschap meegroeien zegt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, tijdens de FTTH Conference.

1GB per huishouden
De verwachting is dat er binnen nu en 5 jaar minimaal een 1GB per huishouden nodig is. Hier komen oplossingen zoals glasvezel om de hoek kijken. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Bovendien bieden glasvezelproviders abonnementen tot 1GB. De capaciteit van glasvezel is oneindig, hiermee kunnen we jaren vooruit.

(advertorial e-fiber)


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:26

AVA wil meer weten van mogelijke mondkapjesplicht in Amstelveen

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil weten hoe gemeente Amstelveen omgaat met de experimentele mondkapjesplicht, nu binnen Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland het dragen van een gezichtsmasker verplicht kan worden gesteld op drukke plekken. Amsterdam is al zo ver en voert vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht in in diverse delen van de stad.  

Algemeen vandaag 09:46

9-jarige Amstelvener haalt 1100 euro op voor cheeta's met fietstocht door Safaripark

Amstelveen – De 9-jarige Amstelveense scholier Gio Cruz heeft afgelopen weekeinde ruim 1100 euro opgehaald met een sponsorfietstocht door Safaripark Beekse Bergen. Het geld gaat naar een beschermingsproject voor cheeta's. De jonge dierenliefhebber wist in een uur tijd zeven rondjes door het Wildlifepark te fietsen.

Amstelveen van voorheen gisteren 18:00

Amstelveen van voorheen (206)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 206 een foto van de voormalige locatie van BMW-dealer Van Poelgeest, toen deze nog in het hart van het Oude Dorp was gevestigd, met tankstation.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:03

Bussluis bij Urbanuskerk: doorgaand autoverkeer uit Bovenkerk geweerd

Amstelveen – Gemeente Amstelveen is voornemens een bussluis aan te leggen ter hoogte van de Urbanuskerk in Bovenkerk, om doorgaand autoverkeer te weren op de route Noorddammerlaan/Legmeerdijk. Om sluipverkeer door Bovenkerk te voorkomen ligt er bovendien een plan klaar om eenrichtingsverkeer in diverse Bovenkerkse straten door te voeren.