E-Fiber
Advertorial Zakelijk

De toekomst van de televisie

Ruim 90 jaar geleden verschenen de eerste televisies in onze huizen. Wat zwart-wit begon is uitgegroeid tot de mogelijkheid om meer dan 1 miljard tinten weer te geven op een scherm. En deze techniek staat niet stil.

Begin jaren 70 keek de gemiddelde Nederlander ongeveer anderhalf uur per dag televisie, met beperkte programmakeuze. Inmiddels is het tv landschap drastisch veranderd. Er wordt meerdere uren per dag tv gekeken, steeds minder met het hele gezin en steeds meer op eigen schermen.

Streamingdiensten nemen de leiding
De populariteit van traditionele televisie neemt af. We kijken uitgesteld of ‘on demand’ wanneer het uitkomt. Bijna vier op de tien Nederlandse huishoudens kijken tv via ‘on demand’ platforms, zoals Netflix, Disney+ en Videoland. Het consultancybureau Deloitte voorspelt dat in 2030 de Nederlandse tv markt wordt gedomineerd door wereldwijde streamingdiensten.

Virtual Reality en Augmented Reality
Ook de rol van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) in het tv landschap groeit. Ongeveer 9% van de Nederlanders heeft een VR-bril in huis. Bedrijven investeren veel om VR-entertainment aan te bieden. YouTube en National Geographic pakken samen VR-projecten op en Oculus TV biedt al de mogelijkheid om televisie te kijken in VR.

Daarnaast groeit AR, denk bijvoorbeeld aan de lijnen die in beeld komen om aan te geven of een speler buitenspel stond bij een voetbalwedstrijd, ook razendsnel.

Een snelle verbinding is een vereiste
Tegenwoordig wordt er steeds meer gekeken op momenten dat het de kijker uitkomt, we noemen dat uitgesteld kijken. Met name deze vorm van kijken in steeds hogere kwaliteit (Super Ultra HD) vraagt veel van de capaciteit van een netwerk. Een snelle internetverbinding is een vereiste, een snelheid die vaak niet behaald wordt met een normale verbinding.

De internetsnelheid moet omhoog willen we met dit veranderende landschap meegroeien zegt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, tijdens de FTTH Conference.

1GB per huishouden
De verwachting is dat er binnen nu en 5 jaar minimaal een 1GB per huishouden nodig is. Hier komen oplossingen zoals glasvezel om de hoek kijken. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Bovendien bieden glasvezelproviders abonnementen tot 1GB. De capaciteit van glasvezel is oneindig, hiermee kunnen we jaren vooruit.

(advertorial e-fiber)


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie vandaag 09:00

Onderwijsspecial: Keizer Karel College - Met oog voor jou

Amstelveen - Op het Keizer Karel College staat het individu centraal en wordt er vanuit vertrouwen en respect met elkaar samengewerkt. De middelbare school voor havo en vwo biedt leerlingen de gelegenheid om hun eigen leerpad te vinden en hun talenten te benutten.

Algemeen gisteren 12:47

Beneluxbaan-rotondes krijgen kleurrijke beplanting volgens specifiek kleurenschema

Amstelveen - De gemeente gaat het beton van de middeneilanden van de drie grote rotondes aan de Beneluxbaan vervangen door kleurrijke beplanting volgens een specifiek kelurenschema. Bij de rotonde ter hoogte van de Rembrandtweg wordt specifiek gekozen voor warme kleuren geïnspireerd op schilder Rembrandt, bij Zonnestein is voor zonnig geel gekozen en aan de Sportlaan gaat oranje de boventoon voeren. De werkzaamheden starten 22 januari 2025.

Algemeen gisteren 11:00

Een nieuw kloppend hart op de mooiste plek van de stad

Amstelveen - Amstelveen staat voor één van de grootste ontwikkelingen van de stad, nu het college van B en W degebiedsvisie Nieuwe Oude Dorp heeft gelanceerd. Niet alleen het Oude Dorp, maar ook de Noordelijke Poeloever en de nog te verrijzen overkapping over Rijksweg A9 (Annapark) worden, als het aan het college ligt, de komende jaren omgesmeed tot een nieuw charmant, culinair en cultureel hart van Amstelveen. Een juweel van een plek waar inwoners kunnen ontmoeten, beleven, verbeelden en bewegen.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Onderwijsspecial: het schooladvies 'Bij de grote stap komt heel veel kijken'

Amstelveen - Weer veel kinderen maken na de komende zomervakantie de overgang van het primair onderwijs (po) naar het voortgezet onderwijs (vo). Groep 8-leerlingen staan nu voor de uitdaging een geschikte school te kiezen. Een keuze die natuurlijk samenhangt met het schooladvies dat zij krijgen. Een advies dat in Nederland al op zeer jonge leeftijd wordt gegeven en waar in het huidige onderwijssysteem behoorlijk veel gewicht aan hangt. De onderwijsketen in Amstelland (en specifiek Amstelveen) probeert de overgang van leerlingen die de grote stap maken zo passend en goed mogelijk te laten verlopen. En daar komt heel veel bij kijken.