E-Fiber
Advertorial Zakelijk

De toekomst van de televisie

Ruim 90 jaar geleden verschenen de eerste televisies in onze huizen. Wat zwart-wit begon is uitgegroeid tot de mogelijkheid om meer dan 1 miljard tinten weer te geven op een scherm. En deze techniek staat niet stil.

Begin jaren 70 keek de gemiddelde Nederlander ongeveer anderhalf uur per dag televisie, met beperkte programmakeuze. Inmiddels is het tv landschap drastisch veranderd. Er wordt meerdere uren per dag tv gekeken, steeds minder met het hele gezin en steeds meer op eigen schermen.

Streamingdiensten nemen de leiding
De populariteit van traditionele televisie neemt af. We kijken uitgesteld of ‘on demand’ wanneer het uitkomt. Bijna vier op de tien Nederlandse huishoudens kijken tv via ‘on demand’ platforms, zoals Netflix, Disney+ en Videoland. Het consultancybureau Deloitte voorspelt dat in 2030 de Nederlandse tv markt wordt gedomineerd door wereldwijde streamingdiensten.

Virtual Reality en Augmented Reality
Ook de rol van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) in het tv landschap groeit. Ongeveer 9% van de Nederlanders heeft een VR-bril in huis. Bedrijven investeren veel om VR-entertainment aan te bieden. YouTube en National Geographic pakken samen VR-projecten op en Oculus TV biedt al de mogelijkheid om televisie te kijken in VR.

Daarnaast groeit AR, denk bijvoorbeeld aan de lijnen die in beeld komen om aan te geven of een speler buitenspel stond bij een voetbalwedstrijd, ook razendsnel.

Een snelle verbinding is een vereiste
Tegenwoordig wordt er steeds meer gekeken op momenten dat het de kijker uitkomt, we noemen dat uitgesteld kijken. Met name deze vorm van kijken in steeds hogere kwaliteit (Super Ultra HD) vraagt veel van de capaciteit van een netwerk. Een snelle internetverbinding is een vereiste, een snelheid die vaak niet behaald wordt met een normale verbinding.

De internetsnelheid moet omhoog willen we met dit veranderende landschap meegroeien zegt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, tijdens de FTTH Conference.

1GB per huishouden
De verwachting is dat er binnen nu en 5 jaar minimaal een 1GB per huishouden nodig is. Hier komen oplossingen zoals glasvezel om de hoek kijken. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Bovendien bieden glasvezelproviders abonnementen tot 1GB. De capaciteit van glasvezel is oneindig, hiermee kunnen we jaren vooruit.

(advertorial e-fiber)


Meer nieuws

Algemeen gisteren 21:00

Avondklok: Amstelveen by night (2)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. In deze tweede aflevering: het bekende en aandoenlijke beeld van de drie apen bij winkelcentrum Groenhof.

Amstelveen van voorheen gisteren 15:27

Amstelveen van voorheen (231)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 231 de aanbouw van een deel van de wijk Groenelaan in het jaar 1970.

Algemeen 23 jan. 2021 21:00

Avondklok: Amstelveen by night (1)

Amstelveen - Nu de avondklokperiode is ingegaan deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. In deze eerste aflevering: het kunstwerk dat niet meer zo prominent aanwezig is in het centrum van Amstelveen, maar dat natuurlijk nog steeds in Amstelveen staat: dat we het niet vergeten :-) Der Bogen in de Stadstuinen.

112 23 jan. 2021 13:50

Gewonde bij botsing op Handweg

Amstelveen - Bij een botsing tussen twee personenwagens op de Handweg in Amstelveen is zaterdagmiddag een persoon gewond geraakt.