De Uiterton hoopt op 25-jarig jubileum

Amstelveen - In heempark De Braak liggen de twee werkplaatsen van Stichting De Uiterton. Sinds 1997 beleven zowel jongeren als ouderen hier veel plezier aan het bouwen en restaureren van boten en scheepjes. Nog heel even en dan kan er in het voorjaar weer gevaren worden. Oprichter Henk Morel vertelt over het ontstaan van De Uiterton maar ook over de naderende sluiting van de loods.

Scouting
Henk Morel kwam op zijn 12e in Amstelveen wonen en beleefde veel plezier aan de scouting. ‘Bij de zeeverkenners kon ik heerlijk praktisch bezig zijn met boten. De dagen stonden geheel in het teken van zeilen. Tijdens de wintermaanden deden we het onderhoud aan de boten in de botenloods. En ’s zomers zeilden we in onze eigen boten op het Nieuwe Meer.’ Hij vertelt dat zijn liefde voor schepen en ambachtelijk werk hier is ontstaan. ‘Nu ik erop terugkijk is het zaadje destijds bij de scouting geplant. Ik vond het geweldig om te doen en wilde deze activiteiten graag doorgeven aan de jeugd.’

Unieke kans
Hoewel zijn vader de passie voor boten restauratie deelde en ze zelf ook een zeilboot hadden, heeft Henk er destijds niet z’n werk van gemaakt. ‘Het is altijd bij een hobby gebleven. Want ik ben zelf werkzaam geweest als bedrijfsleider in de horeca en later bij de gemeente als verhuiscoördinator en beheerder van welzijnslocaties.’ Toch gaat het bloed waar het niet gaan kan en zodoende nam Henk met anderen in 1983 een zeilschool over. ‘In mijn vrije tijd zette ik de werkzaamheden van de zeilschool voort, zoals het geven van zeilles en het onderhouden van de schepen.’ Henk vertelt enthousiast over de unieke kans die voorbij kwam welke hij met beide handen aanpakte. ‘We waren al een tijd op zoek naar een geschikte locatie voor het onderhouden van schepen met de oudere jeugd. En op een gegeven moment kwam mij ten gehore dat er twee gebouwen in het Heempark leeg zouden komen te staan. Ik heb hier direct werk van gemaakt en kunnen regelen dat deze gebruikt konden worden voor de opslag en restauratie van boten. Zo is stichting De Uiterton in 1997 in Amstelveen begonnen.’ Sindsdien organiseert de stichting activiteiten voor het bevorderen van welzijn van jeugd en ouderen met name in de vorm van het bouwen én varen met boten en scheepjes.

Varend erfgoed
Henk vertelt vol trots over de restauratie van schepen die inmiddels 50 jaar oud zijn en zijn opgenomen in het register van varend erfgoed. ‘In het bestaan van de stichting hebben we diverse boten en scheepjes gebouwd: een klassieke zeilboot, een jeugd-drakeboot, maar ook kano’s, coracles, een VOC-schuitje en een Vikingscheepje. Ook doen we sinds de start van SAIL Amsterdam mee met dit 5-jaarlijks maritiem evenement als kleinste zelfstandige zeilschepen’, vult Henk aan.

Subsidie stopgezet
Bij De Uiterton bestaat het team uit 12 vrijwilligers om de stichting draaiende te houden. De ambachtelijke onderhoudswerkzaamheden worden gedaan door de jeugd en ouderen. Tevens organiseert de stichting activiteiten voor de jongste jeugd op het gebied van natuur, watersport en doe-het-zelf. Maar helaas heeft de gemeente besloten om het gebruik van de locatie stop te zetten tot groot verdriet van Henk Morel. ‘We hebben met de jeugd maar liefst 15 bootjes gebouwd en dat is binnen de waterwereld uniek! Het plezier dat deze kinderen hebben bij het bouwen om er vervolgens zelf mee te kunnen varen is onbetaalbaar.’

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De Uiterton werkt van oudsher milieuvriendelijk en duurzaam, met zaken in hergebruik: ‘circulaire economie’. Dit is helemaal in lijn met de levensvisie van Henk. ‘In de jaren 80 heb ik met anderen enkele Wereldwinkels opgezet. Want ik hou ervan om me in te zetten voor een beter welzijn. Zo heb ik oud-burgemeester Van Zanen hier wel drie keer over de vloer gehad. En ik ben geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor het welzijnswerk dat ik doe.’ Henk hoopt van harte dat stichting De Uiterton nog tot volgend jaar haar werkzaamheden kan voortzetten in De Braak. ‘Dan kunnen we namelijk ons 25-jarig jubileum vieren. Maar ik hoop uiteraard nog langer, hetzij op een andere locatie. Want mijn drijfveer is: ‘de wereld beter achter laten, dan dat je hem gevonden hebt’. Jawel, ook dit heb ik geleerd bij de scouting’, lacht hij.

Leuk én leerzaam
Roan Lucas en Tim Verdorst hebben meegedaan aan het vrijwillig traineeship, omdat ze een stage zochten voor school. Zij kozen ervoor om aan de slag te gaan bij Stichting De Uiterton. Roan vertelt: ‘Tijdens onze stage mochten we boten renoveren. Het schuren en schilderen was erg leuk om te doen. Heerlijk buiten aan het werk én mooi weer!’ Zijn vriend Tim kijkt ook terug op een te gekke stage. ‘Het geeft echt een goed gevoel dat je met jouw werkzaamheden anderen blij kunt maken. Want nu kunnen kinderen weer een leuke tijd hebben door met de gerestaureerde bootjes te gaan varen. Dit is ook wat Henk ons heeft meegegeven.’ Roan vertelt dat Henk Morel hem goed geholpen heeft. ‘In het begin vond ik het verven van de boten best lastig, maar Henk legde mij uit hoe ik het beter kon doen. Ik kan een stage bij De Uiterton iedereen aanraden.’ ‘En je doet meteen iets goed voor de samenleving’, vult Tim aan.

Kids aan het werk Uiterton.jpg


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.