Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Dealen onder de WWZ, niet dezelfde dans meer

Dealen met een werknemer onder de nieuwe ontslagwetgeving is heel wat anders dan voorheen. Met hun vaste adviseurs wagen werkgevers het er soms zelf op maar dat is gevaarlijk. De spelregels zijn veranderd. De dans moet anders gedanst worden om tot een betaalbaar afscheid te komen voor beiden.

Lagere ontslagvergoeding, hogere ontslagdrempel
De wettelijke ontslagvergoeding, oftewel ‘de transitievergoeding’ bij de beëindiging van het dienstverband is gemiddeld 2/3 minder dan de oude Kantonrechtersformule. Het is wel een stuk goedkoper maar er zit een ‘maar’ aan dat lagere bedrag.

Die lagere prijs kan alleen gerealiseerd worden als u minimaal één van de wettelijke 8 redelijke ontslaggronden 100% hard kunt maken. Die drempel is behoorlijk hoog. In de ontslagdossiers die wij beoordelen zitten geregeld flinke hiaten. In principe heb je geen onderhandelingspositie. En nu?

Transitievergoeding vs. kantonrechtersformule
In zo’n geval is het belangrijk dat u precies weet wat die hiaten zijn en hoeveel ze “kosten”. Zijn het grote hiaten dan betaalt u al snel richting de kantonrechtersformule als u niet bereid bent om die hiaten te herstellen.

Zijn het kleine hiaten dan kunt u het in een deal redden met iets meer dan de transitievergoeding mits u een goede onderhandelaar heeft die kennis heeft van het arbeidsrecht. Als de werknemer echt nog een second chance te goed heeft en dat ook wilt, dan valt er niets te dealen, hoeveel u ook betaalt. Naar de rechter stappen voor beëindiging is dan geen optie.

Pas op voor de billijke vergoeding
Doet u dat toch dan riskeert u ofwel afwijzing van uw verzoek ofwel bij beëindiging het predicaat “ernstige verwijtbaarheid”. U heeft dan de arbeidsrelatie zo onherstelbaar beschadigd door een einde te forceren dat u een strafvergoeding moet betalen. Hoe hoog dit is, daar valt geen pijl op te trekken maar het varieert van ongeveer € 2.000,- tot € 60.000,-. In de regel is het wel lager dan de kantonrechtersformule.

Nieuwe danspasjes, don’t try this at home
Uit het voorgaande blijkt dat het onderhandelen over beëindiging goede kennis vergt over de nieuwe ontslaggronden en de vergoedingen.  Ook moet uw adviseur als danspartner precies weten hoe er op het scherpst van de snede gedanst moet worden onder die nieuwe regels. Wissel vooral van danspartner als u twijfelt over diens danskwaliteiten. Tenentrappen kan u duur komen te staan.

Hulp nodig bij het onderhandelen over exit regelingen met werknemers of vragen daarover, mail mij dan op hvercammen@thelegalcompany.nl

Hella Vercammen

The Legal Company | Biesbosch 225, 10de etage | Telefoon 020 345 01 52 | info@thelegalcompany.nl | www.thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.