Demonstratie tegen Zwarte Piet op Stadsplein

Demonstratie tegen Zwarte Piet op Stadsplein Foto: Jaarlijks komen duizenden mensen op de Sinterklaasintocht in Amstelveen af. [Beeld: AmstelveenZ]

Amstelveen – De actiegroep Kick Out Zwarte Piet gaat komende zaterdag op een hoek van het Stadsplein demonstreren. De gemeente heeft gepaste maatregelen genomen voor de veiligheid.


- Lees verder onder deze advertentie -

Eerder werd bekend dat Kick Out Zwarte Piet in 18 gemeenten gaat protesteren. Amstelveen is één van deze gemeenten. De actie wordt op de website Stop Blackface aangekondigd en er is ook een Facebook-event aangemaakt door 'Zwarte Piet is Racisme' en 'Stop Blackface'.

Melding

De gemeente heeft een melding gehad van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet voor de demonstratie. Vervolgens is er een ruimte gereserveerd. “Sinterklaas staat na de intocht op het podium bij de bibliotheek”, vertelt een woordvoerster van de gemeente. “Aan de andere kant van het plein is er in een hoek ruimte gereserveerd voor de demonstratie.”

Op het Facebook-event van Kick Out Zwarte Piet staat dat de demonstratie plaatsvindt op de Sportlaan. Maar dit is niet toegestaan. “Wij bepalen waar ze gaan staan en dat is in een hoek van het Stadsplein”, zegt de woordvoerster.

Maatregelen

Het is onbekend hoeveel mensen er zullen deelnemen aan de demonstratie. De gemeente doet er alles aan om de intocht goed te laten verlopen. “We zijn goed voorbereid en de driehoek van de politie, het openbaar ministerie en de overheid heeft gepaste maatregelen genomen”, zegt de woordvoerster. “We gaan er vanuit dat het een mooie Sinterklaas-intocht gaat worden."

De Sinterklaas-intocht gaat zaterdag om 10.30 uur van start bij de Sportlaan. De goedheiligman wordt vervolgens rond 12.00 uur verwacht op het Stadsplein in het Stadshart.  


Reacties