Pixaby

Discussie over extra investeringen in ex-gedetineerden

Amstelveen – De gemeente Tilburg heeft afgelopen zomer bij wijze van experiment extra geïnvesteerd in ex-gedetineerden om er voor te zorgen dat ze na hun gevangenisstraf makkelijker kunnen terugkeren in de maatschappij. Verschillende Amstelveense politici vragen zich af of de gemeente in Amstelveen hetzelfde zou moeten doen.

Dienst Justitiële Inrichtingen meldde eerder op zijn website dat het aantoonbaar lonend is voor gemeenten om te investeren in de re-integratie van ex-gedetineerden. Het Instituut voor Publieke Waarde (IPW) berekende in opdracht van de gemeente Tilburg dat de maatschappelijke kosten lager zijn als basisvoorwaarden zoals inkomen en onderdak voor ex-gedetineerden zijn geregeld.

Slimmer

In het IPW-rapport ‘Slimmer uit detentie’ staat dat de maatschappelijke kosten van een dakloze ex-gedetineerde zonder inkomen en met schulden de samenleving ruim 35.000 euro kan kosten omdat hij of zij weer in crimineel gedrag vervalt. Eenzelfde ex-gedetineerde die door verschillende maatregelen wel een inkomen en onderdak heeft, komt minder snel in de verleiding om strafbare feiten te plegen en kost de samenleving ongeveer 19.000 euro.

In verband met de uitkomsten van het rapport heeft de gemeente Tilburg als experiment de bijstandsuitkering van kortgestraften die maximaal zes maanden hebben vastgezeten, opgeschort in plaats van stopgezet. Daarnaast worden in Tilburg familieleden in tegenstelling tot in het verleden niet gekort op hun uitkering als ze onderdak bieden aan een familielid dat net in de gevangenis heeft gezeten.

Beleid

De gemeenteraadsleden Stieneke Kruijer van GroenLinks, Ruud Kootker van bbA, Benjamin Smalhout van VVD, Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen, Saloua Chaara van D66, Marina Casadei van SP, Suzanne Piet van PvdA en Sandra van Engelen van CDA hebben in verband met het experiment schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De politici willen onder meer weten of de gemeente Amstelveen wil onderzoeken wat de gevolgen zijn van het experiment in Tilburg. Daarnaast zijn de gemeenteraadsleden benieuwd of het beleid in Amstelveen zou kunnen worden aangepast om er voor te zorgen dat ex-gedetineerden beter worden opgevangen.


Meer nieuws

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd.