Pexels

Dit moet je weten over energiebesparing

Helaas wordt nog altijd veel van de totale energie die gebruikt wordt door mensen verspild. Dit zijn dus veel verspilde energiebronnen die echt nooit meer terug zullen krijgen. Gelukkig is er ook goed nieuws, dit probleem kan namelijk opgelost worden.

Volgens experts is het mogelijk om tegen 2050 ons totale energieverbruik te verminderen met maar liefst 60 procent. Dit hoeft bovendien niet gedaan te worden met dure en ingewikkelde maatregelen, puur al door een eenvoudige energiebesparing te gebruiken is het namelijk mogelijk. In dit artikel kun je daar meer over lezen, terwijl het bovendien verstandig is om via Easyswitch te kijken of je ergens goedkoper uit bent met je energie. Dit doe je met behulp van compare energie in the Netherlands, oftewel het vergelijken van energie. 

Wat is energiebesparing überhaupt? 

Energiebesparing is in principe heel simpel. Dit gaat namelijk over het maken van een bewuste keuze om minder energie te gaan gebruiken. Dit klinkt dus echt ontzettend eenvoudig, maar dat is het eigenlijk ook gewoon. Het kan daadwerkelijk zo simpel zijn. Daarnaast is het niet alleen gemakkelijk te doen, het zal ook nog eens allerlei voordelen hebben. Met behulp van energiebesparing zullen we namelijk de hoeveelheid energie die we gebruiken verminderen. Door dit te doen zullen we de uitputting van fossiele brandstoffen vertragen, wat op het moment echt nodig lijkt te zijn. Daarnaast zal energiebesparing ook voordelig voor het milieu zijn. Het zal er bovendien voor zorgen dat wij zelf geld kunnen besparen, dus energiebesparing is ook nog eens goed voor onze portemonnees.

Waarom is energiebesparing van belang?

Op het moment zijn de primaire energiebronnen in de meeste landen nog altijd fossiele brandstoffen. Hierbij kun je denken aan aardgas, olie en steenkool. Fossiele brandstoffen zijn echter niet-hernieuwbare hulpbronnen die in de loop van miljoenen jaren diep in het aardoppervlak gecreëerd werden. We gebruiken ze momenteel zo snel dat ze uiteindelijk uitgeput zullen raken, we kunnen ze dan dus niet meer gebruiken. Daarnaast hebben deze fossiele brandstoffen ook nog eens een negatieve invloed op het milieu, wat vooral geldt voor het verbranden van steenkool. Dit leidt tot uitstoot van kooldioxide waardoor de aarde opwarmt. Ook kan de verbranding van kolen smog, roet en zure regen veroorzaken, maar zelfs ook giftige luchtemissies. Dit wordt in verband gebracht met bijvoorbeeld kanker en aangeboren handicaps. Door energiebesparing zullen deze negatieve gevolgen van de niet-hernieuwbare energiebronnen zoveel mogelijk voorkomen worden.

Hoe helpt energiebesparing het milieu precies?

Als je je energieverbruik beperkt dan zal dit je impact op het milieu verminderen. Dit is nodig, want hoe langer we doorgaan zonder significante veranderingen aan te brengen, hoe groter de dreiging van opwarming van de aarde en klimaatverandering voor ons dagelijks leven is. Wanneer we fossiele brandstoffen verbranden, veroorzaken ze een ongelooflijke hoeveelheid broeikasgasemissies. Deze gassen, waaronder koolstofdioxide, tellen sneller op dan de atmosfeer ze kan opnemen, waardoor de aarde niet in staat is om op de juiste manier een stabiele temperatuur te handhaven. Door energiebesparing in te zetten kan de opwarming van de aarde vertraagd worden. 

Hoe kan energiebesparing de levensduur van fossiele brandstoffen verlengen?

Het is onvermijdelijk dat we ooit zonder fossiele brandstoffen zullen komen te zitten. Dit is echt slecht, want op het moment vertrouwen we hier dus nog altijd op als energiebron. We moeten daarom nu al beginnen met het beperken van ons energieverbruik, hierdoor zullen we ervoor zorgen dat de levensduur van de fossiele brandstoffen verlengd zal worden. Hoe langzamer we deze niet-hernieuwbare bronnen verbranden, hoe meer tijd we hebben om alternatieve energieoplossingen te ontwikkelen voordat we onze fossiele brandstoffen opgebruiken. Dit is inmiddels al mogelijk met bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. 

Dit artikel betreft een partnerbijdrage


Meer nieuws

Horeca gisteren 12:00

Een vliegende start voor Bistro B

Amstelveen - In september 2020 opende Bistro B haar deuren in het Oude Dorp van Amstelveen. Het was er al snel druk en de gasten genoten zichtbaar van de gezellige en ongedwongen sfeer. ‘Dit komt mede door de informele bediening’, vertelt eigenaresse Ellen Boon. Volgens haar maken de heerlijke gerechten van haar partner Paul elke avond weer tot een groot succes. ‘Het was echt een vliegende start.’

Algemeen gisteren 10:51

Woningtekort Amstelveen: onderzoek naar opsplitsen woningen

Amstelveen - De Amstelveense coalitiepartners D66 en VVD willen het splitsen van woningen in Amstelveen onder voorwaarden mogelijk maken. Zij roepen het College van B en W (gevormd door VVD, D66 en PvdA) in een motie op om te onderzoeken of bestaande woningen die te groot zijn geworden voor de bewoner(s) kunnen worden gesplitst. Het is een van de oplossingen die moet bijdragen aan terugdringen van het tekort aan woningen binnen de gemeente.

Verkeer & Vervoer 27 sep. 2021 19:28

Amstelveen gaat intensief controleren op Kazernepad (Zwarte Pad)

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen gaan de komende periode in samenwerking met de politie weer meer controles uitvoeren op het Kazernepad, de belangrijke en drukke fietsverbinding tussen Amstelveen Noord en Zuid, die in de volksmond ook wel Zwarte Pad wordt genoemd.

112 27 sep. 2021 13:24

Ongeval rotonde Waardhuizen: auto en scooter

Amstelveen - Op de rotonde Praam/Gondel/Willem Dreesweg tussen de wijken Waardhuizen en Middenhoven heeft maandagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een automobilist en een scooterrijder.