Pexels

Dit moet je weten over energiebesparing

Helaas wordt nog altijd veel van de totale energie die gebruikt wordt door mensen verspild. Dit zijn dus veel verspilde energiebronnen die echt nooit meer terug zullen krijgen. Gelukkig is er ook goed nieuws, dit probleem kan namelijk opgelost worden.

Volgens experts is het mogelijk om tegen 2050 ons totale energieverbruik te verminderen met maar liefst 60 procent. Dit hoeft bovendien niet gedaan te worden met dure en ingewikkelde maatregelen, puur al door een eenvoudige energiebesparing te gebruiken is het namelijk mogelijk. In dit artikel kun je daar meer over lezen, terwijl het bovendien verstandig is om via Easyswitch te kijken of je ergens goedkoper uit bent met je energie. Dit doe je met behulp van compare energie in the Netherlands, oftewel het vergelijken van energie. 

Wat is energiebesparing überhaupt? 

Energiebesparing is in principe heel simpel. Dit gaat namelijk over het maken van een bewuste keuze om minder energie te gaan gebruiken. Dit klinkt dus echt ontzettend eenvoudig, maar dat is het eigenlijk ook gewoon. Het kan daadwerkelijk zo simpel zijn. Daarnaast is het niet alleen gemakkelijk te doen, het zal ook nog eens allerlei voordelen hebben. Met behulp van energiebesparing zullen we namelijk de hoeveelheid energie die we gebruiken verminderen. Door dit te doen zullen we de uitputting van fossiele brandstoffen vertragen, wat op het moment echt nodig lijkt te zijn. Daarnaast zal energiebesparing ook voordelig voor het milieu zijn. Het zal er bovendien voor zorgen dat wij zelf geld kunnen besparen, dus energiebesparing is ook nog eens goed voor onze portemonnees.

Waarom is energiebesparing van belang?

Op het moment zijn de primaire energiebronnen in de meeste landen nog altijd fossiele brandstoffen. Hierbij kun je denken aan aardgas, olie en steenkool. Fossiele brandstoffen zijn echter niet-hernieuwbare hulpbronnen die in de loop van miljoenen jaren diep in het aardoppervlak gecreëerd werden. We gebruiken ze momenteel zo snel dat ze uiteindelijk uitgeput zullen raken, we kunnen ze dan dus niet meer gebruiken. Daarnaast hebben deze fossiele brandstoffen ook nog eens een negatieve invloed op het milieu, wat vooral geldt voor het verbranden van steenkool. Dit leidt tot uitstoot van kooldioxide waardoor de aarde opwarmt. Ook kan de verbranding van kolen smog, roet en zure regen veroorzaken, maar zelfs ook giftige luchtemissies. Dit wordt in verband gebracht met bijvoorbeeld kanker en aangeboren handicaps. Door energiebesparing zullen deze negatieve gevolgen van de niet-hernieuwbare energiebronnen zoveel mogelijk voorkomen worden.

Hoe helpt energiebesparing het milieu precies?

Als je je energieverbruik beperkt dan zal dit je impact op het milieu verminderen. Dit is nodig, want hoe langer we doorgaan zonder significante veranderingen aan te brengen, hoe groter de dreiging van opwarming van de aarde en klimaatverandering voor ons dagelijks leven is. Wanneer we fossiele brandstoffen verbranden, veroorzaken ze een ongelooflijke hoeveelheid broeikasgasemissies. Deze gassen, waaronder koolstofdioxide, tellen sneller op dan de atmosfeer ze kan opnemen, waardoor de aarde niet in staat is om op de juiste manier een stabiele temperatuur te handhaven. Door energiebesparing in te zetten kan de opwarming van de aarde vertraagd worden. 

Hoe kan energiebesparing de levensduur van fossiele brandstoffen verlengen?

Het is onvermijdelijk dat we ooit zonder fossiele brandstoffen zullen komen te zitten. Dit is echt slecht, want op het moment vertrouwen we hier dus nog altijd op als energiebron. We moeten daarom nu al beginnen met het beperken van ons energieverbruik, hierdoor zullen we ervoor zorgen dat de levensduur van de fossiele brandstoffen verlengd zal worden. Hoe langzamer we deze niet-hernieuwbare bronnen verbranden, hoe meer tijd we hebben om alternatieve energieoplossingen te ontwikkelen voordat we onze fossiele brandstoffen opgebruiken. Dit is inmiddels al mogelijk met bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. 

Dit artikel betreft een partnerbijdrage


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport gisteren 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca 18 jun. 2021 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.