Gerlach, een still uit de documentaire

Documentaire Gerlach 13 juni op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 13 juni uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. Aanvankelijk zou Gerlach op 30 mei op televisie te zien zijn, maar deze datum is nu verschoven.

Beste Nederlandse Film

Gerlach, van Aliona van der Horst en Luuk Bouwman, won eind 2023 de prijs voor de Beste Nederlandse Film, tijdens de IDFA Awards. In Cinema Amstelveen was het met ruim 2000 bezoekers een van de best bezochte films ooit, samen met James Bond.

Gerlach

Al zestig jaar boert Gerlach onder de rook van Amsterdam, aan de Zijdelweg in Amstelveen. Sinds zijn 14e is hij werkzaam op de boerderij, omdat hij de werkzaamheden van zijn zieke vader overnam. In al die jaren heeft hij alles om hem heen zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door wegen, een tankstation, McDonalds, de Uithoornlijn en distributiecentra. Maar ondanks alles wat er op zijn pad komt, zorgt hij met veel toewijding voor zijn bieten en graan. Met tussendoor een rechtszaak om zijn eigen plek te kunnen behouden.

Met hulp van zijn beste vriend Rinus verbouwt hij aardappelen, bieten, graan en aardbeien, die hij vervolgens uit zijn schuur verkoopt. Tussen de werkzaamheden door is zijn simpele boerenwoning een verzamelpunt voor buren en vrienden. Terwijl projectontwikkelaars en multinationals op zijn land azen, hij diverse rechtszaken voert over het voortbestaan van zijn land en de klimaatverandering zijn oogst ontregelen, blijft Gerlach overeind met zijn humor, gesteund door alle mensen om hem heen.

Zijn eigen woorden: ‘nooit van mijn hele leven dat ik mijn huis opgeef.’

Informatie

Gerlach is te zien op donderdag 13 juni om 22.20 uur op NPO2.


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.