Gerlach, een still uit de documentaire

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. 

Beste Nederlandse Film

Gerlach, van Aliona van der Horst en Luuk Bouwman, won eind 2023 de prijs voor de Beste Nederlandse Film, tijdens de IDFA Awards. In Cinema Amstelveen was het met ruim 2000 bezoekers een van de best bezochte films ooit, samen met James Bond.

Gerlach

Al zestig jaar boert Gerlach onder de rook van Amsterdam, aan de Zijdelweg in Amstelveen. Sinds zijn 14e is hij werkzaam op de boerderij, omdat hij de werkzaamheden van zijn zieke vader overnam. In al die jaren heeft hij alles om hem heen zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door wegen, een tankstation, McDonalds, de Uithoornlijn en distributiecentra. Maar ondanks alles wat er op zijn pad komt, zorgt hij met veel toewijding voor zijn bieten en graan. Met tussendoor een rechtszaak om zijn eigen plek te kunnen behouden.

Met hulp van zijn beste vriend Rinus verbouwt hij aardappelen, bieten, graan en aardbeien, die hij vervolgens uit zijn schuur verkoopt. Tussen de werkzaamheden door is zijn simpele boerenwoning een verzamelpunt voor buren en vrienden. Terwijl projectontwikkelaars en multinationals op zijn land azen, hij diverse rechtszaken voert over het voortbestaan van zijn land en de klimaatverandering zijn oogst ontregelen, blijft Gerlach overeind met zijn humor, gesteund door alle mensen om hem heen.

Zijn eigen woorden: ‘nooit van mijn hele leven dat ik mijn huis opgeef.’

Informatie

Gerlach is te zien op donderdag 30 mei om 22.20 uur op NPO2.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.