pixabay.com

Dodelijk bakfietsongeval Bussum: taakstraf en rijontzegging voor Amstelveense buschauffeur

Amstelveen - De Amstelveense busschauffeur die betrokken was bij een traumatisch bakfietsongeval in Bussum op 8 januari 2020 is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. Bij het ongeval kwam een 36-jarige zwangere vrouw om het leven.

De straf is in lijn met de eerdere eis van de Officier van Justitie.

De 61-jarige chauffer uit Amstelveen reed op 8 januari vorig jaar in een NS-bus op de Comeniuslaan in Bussum. Het was druk op de weg en er stond ook file. Nadat hij een aantal passagiers uit had laten stappen, sloeg de bus  op hol.

De bus schoot naar voren en er ontstond  een kettingbotsing met het verkeer dat voor hem reed en langs de weg geparkeerd stond. De eerste auto waar de bus op inreed, botste door de klap tegen een bakfiets aan. De bestuurster van die bakfiets, de  zwangere vrouw, viel van de fiets af en kwam onder de bus terecht. 

De vrouw (elf weken zwanger) en haar ongeboren kind kwamen door het ongeluk te overlijden. Haar twee jaar oude zoon die voor in de bakfiets zat, overleefde het ongeluk, maar was er wel getuige van.

Camerabeelden

Uit onderzoek is gebeleken dat de chauffeur per ongeluk met zijn voet veertien seconden lang het gaspedaal in had gedrukt, in plaats van de rem. 

Een camera in de bus legde het ongeluk vast. De beelden zijn bekeken en geanalyseerd. Daarnaast is een forensisch voertuigonderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het incident enkel veroorzaakt kan zijn door een bedieningsfout van de verdachte. Die verklaarde op zitting ook dat hij een fout heeft gemaakt. In plaats van het rempedaal trapte hij het gaspedaal in, waardoor – toen de deur van de bus sloot en de halterem werd gedeactiveerd – de bus naar voren schoot.

Veertien seconden

Volgens de rechtbank is sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gedrag van de verdachte. Van een beroepschauffeur mag verwacht worden dat hij altijd oplet, het juiste pedaal intrapt en dat hij, als hij het verkeerde pedaal intrapt, zijn voet er direct weer vanaf haalt. De rechtbank weegt mee dat hij veertien seconden lang niets heeft gedaan om de bus te laten stoppen. Bovendien reed hij nog twee keer achteruit, nadat hij op de rem had trapt.

De rechtbank realiseert zich dat niemand, ook verdachte niet, het tragische ongeluk heeft gewild. Toch zijn het slachtoffer en haar ongeboren kind door het onvoorzichtige handelen van verdachte overleden. Dit maakt de chauffeur strafbaar. De rechtbank legde de man de maximale taakstraf op van 240 uur. Ook mag hij een jaar lang geen motorrijtuigen besturen. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.