‘Doelwit’ Herbert Raat overwoog te stoppen na bedreigingen

Amstelveen – Een van de bekendste wethouders van Amstelveen, Herbert Raat (VVD), heeft serieus overwogen zijn ambt neer te leggen nadat hij eind 2018, niet voor de eerste keer, werd bedreigd en geintimideerd. Over de impact die de bedreigingen hebben op hem en zijn gezin vertelt Raat in de KRO-NCRV 2DOC-documentaire ‘Doelwit’ die maandagavond om 20.25 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

In het programma komen zes (oud)wethouders aan het woord die te maken hebben gekregen met bedreigingen en intimidatie in hun gemeente. Liefst 1 op de drie bestuurders in het land krijgt daarmee te maken en de bedreigingen zijn schokkend.

Andere kant

Raat schrijft op zijn persoonlijke weblog (zie hier) dat hij toch ook twijfelde om mee te werken aan de documentaire van 2DOC, omdat het een situatie is waaraan hij liever niet meer wil denken. 'Toch heb ik besloten om het wel te doen om zo deze andere kant van het werk van bestuurders te laten zien. Niet om medelijden te ontvangen, maar om aan te geven dat intimidatie en dreigementen nooit de norm mogen worden in Nederland’, aldus Raat. 

Thuis uitleggen dat je extra met oppassen

Raat deed eind 2018 mede namens een ambtenaar aangifte van bedreiging en belediging door een inwoonster die op zeer inimiderende wijze een woonurgentie eiste: de vrouw bekende schuld en werd veroordeeld. ‘De kring waarin zij verkeerde versterkte de dreiging die ervan uitging', schrijft Raat. 'Dan moet je thuis uitleggen dat er wat aan hand is en dat iedereen extra moet oppassen. En niet voor de eerste keer. Het heeft mij diep geraakt dat mijn werk zo’n impact heeft op ons gezin. In die tijd heb ik er serieus over gedacht om te stoppen als wethouder, ondanks dat het werk mijn lust en mijn leven is’, schrijft Raat.

Politiek

De wethouder zegt geen problemen te hebben als hij politieke zin wordt aangepakt en gaat politiek graag in discussie, maar de grens ligt bij intimidatie, bedreiging en belediging. Gemeente Amstelveen doet consequent aangifte als er sprake is van bedreiging of belediging van een ambtenaar of bestuurder.


Meer nieuws

Horeca vandaag 15:12

Einde verhaal voor legendarische Bells Club Amstelveen

Amstelveen - De legendarische Bells Club in Amstelveen gaat definitief zijn deuren sluiten. De (nacht-)club die de afgelopen jaren bekendheid genoot bij veel jongeren was in de jaren 70 en 80 de place to be voor veel Amstelveners, maar vooral ook in trek bij bekende Nederlanders en beroemdheden.

Sport vandaag 15:00

Drive-In Judolessen bij Judoschool Van Dulken: ‘Dit is echt geweldig’

Amstelveen – ‘Super! Na maanden thuiszitten zijn de kinderen enorm enthousiast en het is een prima coronaproof-concept, ook voor ouders.’ De reacties op het initiatief van Ewoud van Dulken van Judoschool Van Dulken om in de parkeergarage van de Schouwburg Drive-In Judolessen te geven zijn overweldigend.

Horeca vandaag 13:56

Terrasweer! Café Het Wapen geeft signaal af

Amstelveen - Café Het Wapen is één van de Amstelveense horecagelegenheden die vandaag een signaal afgeeft door in vol ornaat het terras buiten te zetten. 

Beauty & Mode vandaag 10:58

De Kapper neemt afscheid van filiaal Rijnstraat

Amstelveen/Amsterdam - De Kapper heeft afscheid genomen van het filiaal aan de Rijnstraat 18 in Amsterdam en gaat zich volledig richten op het filiaal aan de Stationsstraat in Amstelveen.