Doet u het safe… het tekenen van contracten?

Vanochtend toen ik wakker werd mijmerde ik, zoals een echte jurist betaamt…hé de wereld is eigenlijk één groot contract. Niets werkt eigenlijk zonder afspraken, geen taal kan gesproken worden zonder overeenstemming over tekens en klanken, geen tijd kan gemeten worden zonder acceptatie van een wereldklok en geen geld kan als betaalmiddel dienen zonder dat er valuta afspraken over worden gemaakt.

Het kader waarbinnen bedrijven in Nederland afspraken maken is het Burgerlijk wetboek, en dan specifiek boeknummertje 3 en 6 ‘rechtshandelingen’ en ‘overeenkomsten’. Dat zijn mijn heilige delen. Niet zozeer omdat ik daar alles uit haal wat ik nodig heb om goede contracten voor u te maken. Het gaat meer om wat daar niet in staat. Alles wat er niet in staat, betekent contractsvrijheid.

De risico’s van contractvrijheid
De contractvrijheid biedt veel mogelijkheden maar brengt ook nadelen met zich mee. Met name als u niet goed oplet. Uw contractpartij kan dan voor hem zeer gunstige en voor u zeer nadelige bepalingen in het contract opnemen. Daar bent u dan gewoon aan gebonden. Niet goed opletten komt vaker voor dan u denkt. Bij het sluiten van contracten wordt namelijk vaak verwezen naar algemene voorwaarden. Ik heb nog geen klant ontmoet die graag in het weekend de algemene voorwaarden van een leverancierscontract - of klantcontract gaat lezen dat de maandag daarop getekend gaat worden. Dan nog, stel dat het gelezen wordt, wie zegt dat u bij het lezen de toekomstige risico’s herkent tussen de droge lastige en abstracte formuleringen? Dat vergt een geoefend oog.

Verstopte onleesbare clausules
Helaas heb ik meerdere malen meegemaakt dat er achteraf nare clausules verstopt bleken in de algemene voorwaarden. Neem ingewikkeld geformuleerde beëindigingsclausules die bewerkstelligen dat uw wederpartij schadevrij tussentijds kan opzeggen. Dit terwijl u in de hoofdovereenkomst een 3-jarig contract had afgesproken. Plots komt de opzegging na 1 jaar omdat de wederpartij gaat inkrimpen terwijl u in uw businessplannen geanticipeerd heeft op 3-jarige inkomsten. En nu?

Be Safe and Free!
Teneinde volop te kunnen profiteren van de kansen van contractvrijheid en de risico’s zoveel mogelijk te beperken, is het zinvol, dat u de belangrijkste commerciële contracten voor uw bedrijf laat checken. Vraag een quickscan aan op offertebasis. Dat is echt geen overbodige luxe, het behoort tot een free and safe business life!

Meer weten over screening van uw belangrijkste contracten, mail dan naar hvercammen@thelegalcompany.nl

Hella Vercammen

The Legal Company | Biesbosch 225, 10de etage | Telefoon 020 345 01 52 | info@thelegalcompany.nl | www.thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.