AMSTELVEEN - 24 jaar was hij, Anton de Lange. Na een achtervolging en een vuurgevecht werd hij aan de Nesserlaan in zijn hoofd geschoten. De jongeman overleed ter plekke.
We spreken 7 mei 1945, 2 dagen na de bevrijding van Nederland en op de dag van de algehele Duitse capitulatie. Een permanent gedenkteken aan de Nesserlaan (een granieten kruis met een bronzen Christusbeeld) , precies op de plek waar Anton neerviel, herinnert aan het tragische relaas.
Op de website van het lokale oranjecomité staat te lezen dat op de dag van Antons dood in buurgemeente Ouderkerk. voor het gemeentehuis, een bevrijdingsbijeenkomst werd gehouden, op steenworp afstand van de openbare school waar de Binnenlandse Strijders bivakkeerden,
Sein
Bij de school kwam een seintje binnen dat rond de Nesserlaan vier Duitse SS-ers met geweren rondzwierven en fietsen vorderden. De commandant van de Binnenlandse Strijders ging er met een aantal mannen op af, onder wie Anton de Lange. De SS-ers hadden zich verschanst op het erf van boer Timmer.
Achtervolging
‘Geweren neer!’ sommeerde de commandant, waarop één SS-er zich over gaf, maar de andere drie trokken zich terug in de polder. Bij de achtervolging ontstond een vuurgevecht, waarbij de SS-ers in het voordeel waren. Eén van hen mikte, schoot en trof Anton in het hoofd.
Voetstuk
Het monument aan de Nesserlaan werd onthuld op 6 oktober 1945: sindsdien staat Antons naam (aangeduid als Antoon) in het betonnen voetstuk gebeiteld. Het beeld is onder meer voorzien van de tekst:
'HEER, UW SOLDAAT,
DIE SNEUVELDEN IN 'T GEVECHT,
SMEEKT U: HELP, HOLLAND!
IK KOM WEL TERECHT!
Vernield
Het monument werd in 2007 door onverlaten vernield, waarna het volledig werd gerenoveerd.
Meer
Het volledige verhaal van Anton de Lange werd in september 2014 door de heer W.J. Groenewege gepubliceerd in het tijdschrift van de Vereniging Historisch Amstelveen, Amstel Mare. Het artikel staat te lezen op de website van amstelveenoranje (zie deze link). Op de website van Amstelveen Oranje is ook meer informatie te vinden over de herdenking op 4 mei 2015 in het Broersepark (vanaf 19.15 uur).
Op de foto
De ondergaande zon belicht het monument aan de Nesserlaan. Schoolkinderen legden er afgelopen week bloemen en gedichten neer.