Doodgeschoten op de Nesserlaan: Anton de Lange (24)

AMSTELVEEN - 24 jaar was hij, Anton de Lange. Na een achtervolging en een vuurgevecht werd hij aan de Nesserlaan in zijn hoofd geschoten. De jongeman overleed ter plekke.

We spreken 7 mei 1945, 2 dagen na de bevrijding van Nederland en op de dag van de algehele Duitse capitulatie. Een permanent gedenkteken aan de Nesserlaan (een granieten kruis met een bronzen Christusbeeld) , precies op de plek waar Anton neerviel, herinnert aan het tragische relaas.

Op de website van het lokale oranjecomité staat te lezen dat op de dag van Antons dood in buurgemeente Ouderkerk. voor het gemeentehuis, een bevrijdingsbijeenkomst werd gehouden, op steenworp afstand  van de openbare school waar de Binnenlandse Strijders bivakkeerden,

Sein
Bij de school kwam een seintje binnen dat rond de Nesserlaan vier Duitse SS-ers met geweren rondzwierven en fietsen vorderden. De commandant van de Binnenlandse Strijders ging er met een aantal mannen op af, onder wie Anton de Lange. De SS-ers hadden zich verschanst op het erf van boer Timmer.

Achtervolging
‘Geweren neer!’ sommeerde de commandant, waarop één SS-er zich over gaf, maar de andere drie trokken zich terug in de polder. Bij de achtervolging ontstond een vuurgevecht, waarbij de SS-ers in het voordeel waren. Eén van hen mikte, schoot en trof Anton in het hoofd.

Voetstuk
Het monument aan de Nesserlaan werd onthuld op 6 oktober 1945: sindsdien staat Antons naam (aangeduid als Antoon) in het betonnen voetstuk gebeiteld. Het beeld is onder meer voorzien van de tekst:

'HEER, UW SOLDAAT, 
DIE SNEUVELDEN IN 'T GEVECHT, 
SMEEKT U: HELP, HOLLAND! 
IK KOM WEL TERECHT! 

Vernield
Het monument werd in 2007 door onverlaten vernield, waarna het volledig werd gerenoveerd.

Meer
Het volledige verhaal van Anton de Lange werd in september 2014 door de heer W.J.  Groenewege gepubliceerd in het tijdschrift van de Vereniging Historisch Amstelveen, Amstel Mare. Het artikel staat te lezen op de website van amstelveenoranje (zie deze link). Op de website van Amstelveen Oranje is ook meer informatie te vinden over de herdenking op 4 mei 2015 in het Broersepark (vanaf 19.15 uur).

Op de foto
De ondergaande zon belicht het monument aan de Nesserlaan. Schoolkinderen legden er afgelopen week bloemen en gedichten neer.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.