RvH

Doorgaand autoverkeer wordt geweerd uit Oude Dorp Amstelveen: beweegbare paaltjes

Amstelveen – Het college van B en W heeft besloten doorgaand autoverkeer uit het Oude Dorp te weren door onder andere beweegbare paaltjes te plaatsen.

De Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat worden alleen nog voor bewoners en ondernemers toegankelijk. Dit wordt geregeld met beweegbare paaltjes.

Dorpsstraat tussen Het Wapen en Museum JAN dicht
Het gedeelte van de de Dorpsstraat tussen café Het Wapen en Museum JAN wordt helemaal afgesloten en ingericht als voetgangersgebied. De ingrijpende aanpassing van de verkeerssituatie in het Oude Dorp moet zorgen voor een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid in de historische kern van de gemeente, zo stelt B & W.

Verkeersluw
Het college van B en W stelde eerder al een voorkeursvariant vast met het afsluiten van de Dorpsstraat tussen café Het Wapen en Museum JAN. “Dat houden we in stand”, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) in een persbericht van de gemeente. “Dit gedeelte van de Dorpsstraat wordt ingericht als voetgangersgebied. De afsluiting draagt bij aan onze doelstelling van een verkeersluw Oude Dorp en het weren van doorgaand verkeer.”

De Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat
Volgens de voorkeursvariant zou er ook eenrichtingsverkeer komen in de Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat. “Tijdens de inspraak bleek dat bewoners en ondernemers grote waarde hechten aan de bereikbaarheid”, zegt Ellermeijer. “Daarom kunnen zij in de nieuwe situatie toch in twee richtingen door de Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat blijven rijden.“

Auto te gast
Deze straatdelen worden ingericht als een gebied waar de auto te gast is. “Op deze manier komen we de bewoners en ondernemers tegemoet en zorgen we er tegelijk voor dat het Oude Dorp verkeersluw wordt“, zegt Ellermeijer.

Paaltjes
De beweegbare paaltjes komen enerzijds te staan bij de toegang van het dorp aan de westkant in de zuidelijke Dorpsstraat, direct na de toegang van de parkeerplaats voor Stadspub Du Monde & Happy Bodies. Aan de oostkant worden beweegbare paaltjes  geplaats in de Stationsstraat direct voor restaurant Haddock, direct na het Tempelhof-straatje. De straatinrichting aan de oostkant krijgt - na het museumspoorlijn - volensde gemeente een uitstraling van ‘shared space’, waar de auto te gast is.

Beweegbare paaltjes vaak bron van ellende
In andere gemeenten hebben beweegbare paaltjes (ook wel pollers genoemd) voor onvrede, storingen en talloze schades gezorgd; in sommige gemeenten worden ze juist weer weggehaald en vervangen voor camera's, zoals in Dordrecht en Alkmaar

Sluipverkeer
Om te voorkomen dat sluipverkeer via de Badlaan en Zetveld toch de Amstelveense Dorpsstraat in kan rijden komt er een knip tussen Zetveld en Veenplaats. Het college heeft woensdag 7 mei ingestemd met het verkeersbesluit. Er is nog wel een zesweekse bezwaarprocedure.


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:41

Afgelopen twee weken 4 Amstelveense Covid19-patiënten overleden

Amstelveen - De afgelopen twee weken zijn vier Amstelveense Covid19-patiënten overleden. Dat meldt het RIVM in een nieuwe weekupdate, over de periode 14 tot en met 27 oktober. Er werden in de genoemde periode in Amstelveen vijf ziekenhuisopnames en 701 besmettingen gemeld.

Algemeen gisteren 10:20

Amstelveen zoekt energiecoaches

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is op zoek naar 5 tot 10 enthousiaste vrijwillige energiecoaches. Een energiecoach is een deskundige, door het Regionaal Energieloket opgeleide, vrijwilliger die huiseigenaren en huurders in Amstelveen tips geeft over energiebesparing in een een-op-een gesprek online of aan huis.

Advertorial Gezondheid & welzijn 26 okt. 2020 17:05

Zorg en Zekerheid, jouw regionale zorgverzekeraar

Binnenkort mag je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Woon je in de regio Amstelveen? Kies dan voor Zorg en Zekerheid, jouw regionale zorgverzekeraar.