De Stationsstraat is momenteel onderhevig aan een herinrichting

Doorgaand verkeer uit Oude Dorp geweerd: verzinkbare paaltjes

Amstelveen – Het Oude Dorp in Amstelveen wordt afgesloten voor doorgaand verkeer, door middel van plaatsing van verzinkbare paaltjes.

Dat heeft het College van B en W besloten, zo meldt de gemeente in een persbericht. Bewoners en ondernemers zijn volgens de gemeente per brief op de hoogte gebracht van het besluit.

Bezwaarprocedure

Tegen de plannen liep een bezwaarprocedure: diverse bewoners en ondernemers zijn naar verluidt fel gekant tegen de plannen, maar het college is er echter van overtuigd dat een verkeersluw gebied de leefbaarheid en veiligheid ten goede komt en in het algemeen belang is van het Oude Dorp en Amstelveen. De gemeente geeft verder geen opheldering over de bezwaarprocedure.

Ontheffing bewoners, ondernemers

De Dorpsstraat tussen café Het Wapen van Amstelveen en Museum JAN wordt met de nieuwe maatregelen geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer 'zodat voetgangers en fietsers zich daar vrij kunnen bewegen,' zo meldt de gemeente in het bericht. Bewoners en ondernemers krijgen nog wel een ontheffing zodat zij door de Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat kunnen blijven rijden.

De gemeente meldt ook dat de uitvoering van de verkeersmaatregelen 'los staat van de huidige werkzaamheden aan het verfraaien van de openbare ruimte. Wanneer de verkeersmaatregelen worden uitgevoerd is nog niet duidelijk.'

Verzinkbare paaltjes

Het college zegt voor verzinkbare paaltjes te hebben gekozen omdat van afsluiten met verkeersborden te weinig effect wordt verwacht, zonder dat dit continue wordt gehandhaafd: 'In de huidige situatie blijkt dat bebording al vaak over het hoofd wordt gezien. Vrachtwagens rijden zich met regelmaat klem. Paaltjes genieten de voorkeur boven camera’s omdat verkeer dat geen bestemming heeft in het Oude Dorp door camera’s makkelijk de fout in kan gaan.'

De gemeente laat ook weten dat de locatie van de verzinkbare paal in de Stationsstraat ten opzichte van eerdere plannen wordt verplaatst naar het oosten; naar het begin van de Stationsstraat. 'Uit aanvullend onderzoek in de bezwaarprocedure blijkt dat dit verkeersveiliger is omdat auto’s daar makkelijker kunnen keren. Door deze wijziging van het aanvankelijke besluit wordt de volledige Stationsstraat alleen toegankelijk voor bewoners en ondernemers. De gehandicaptenparkeerplaats voor de Stationsstraat 7 wordt als gevolg hiervan niet verplaatst'.

Blauwe zone

Naar aanleiding van de bezwaren is besloten dat de blauwe zones in de Stationsstraat en de Dorpsstraat niet worden samengevoegd tot één blauwe zone. De huidige situatie verandert niet. Daarnaast komt er geen fiets/bromfietspad op het Zetveld aan de achterkant van de Dorpsstraat 63, zoals in het aanvankelijke besluit. Het woonerf blijft behouden. De vaste paal wordt op verzoek van de bewoners vervangen door een verzinkbare paal.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.