De Stationsstraat is momenteel onderhevig aan een herinrichting

Doorgaand verkeer uit Oude Dorp geweerd: verzinkbare paaltjes

Amstelveen – Het Oude Dorp in Amstelveen wordt afgesloten voor doorgaand verkeer, door middel van plaatsing van verzinkbare paaltjes.

Dat heeft het College van B en W besloten, zo meldt de gemeente in een persbericht. Bewoners en ondernemers zijn volgens de gemeente per brief op de hoogte gebracht van het besluit.

Bezwaarprocedure

Tegen de plannen liep een bezwaarprocedure: diverse bewoners en ondernemers zijn naar verluidt fel gekant tegen de plannen, maar het college is er echter van overtuigd dat een verkeersluw gebied de leefbaarheid en veiligheid ten goede komt en in het algemeen belang is van het Oude Dorp en Amstelveen. De gemeente geeft verder geen opheldering over de bezwaarprocedure.

Ontheffing bewoners, ondernemers

De Dorpsstraat tussen café Het Wapen van Amstelveen en Museum JAN wordt met de nieuwe maatregelen geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer 'zodat voetgangers en fietsers zich daar vrij kunnen bewegen,' zo meldt de gemeente in het bericht. Bewoners en ondernemers krijgen nog wel een ontheffing zodat zij door de Stationsstraat en het zuidelijke deel van de Dorpsstraat kunnen blijven rijden.

De gemeente meldt ook dat de uitvoering van de verkeersmaatregelen 'los staat van de huidige werkzaamheden aan het verfraaien van de openbare ruimte. Wanneer de verkeersmaatregelen worden uitgevoerd is nog niet duidelijk.'

Verzinkbare paaltjes

Het college zegt voor verzinkbare paaltjes te hebben gekozen omdat van afsluiten met verkeersborden te weinig effect wordt verwacht, zonder dat dit continue wordt gehandhaafd: 'In de huidige situatie blijkt dat bebording al vaak over het hoofd wordt gezien. Vrachtwagens rijden zich met regelmaat klem. Paaltjes genieten de voorkeur boven camera’s omdat verkeer dat geen bestemming heeft in het Oude Dorp door camera’s makkelijk de fout in kan gaan.'

De gemeente laat ook weten dat de locatie van de verzinkbare paal in de Stationsstraat ten opzichte van eerdere plannen wordt verplaatst naar het oosten; naar het begin van de Stationsstraat. 'Uit aanvullend onderzoek in de bezwaarprocedure blijkt dat dit verkeersveiliger is omdat auto’s daar makkelijker kunnen keren. Door deze wijziging van het aanvankelijke besluit wordt de volledige Stationsstraat alleen toegankelijk voor bewoners en ondernemers. De gehandicaptenparkeerplaats voor de Stationsstraat 7 wordt als gevolg hiervan niet verplaatst'.

Blauwe zone

Naar aanleiding van de bezwaren is besloten dat de blauwe zones in de Stationsstraat en de Dorpsstraat niet worden samengevoegd tot één blauwe zone. De huidige situatie verandert niet. Daarnaast komt er geen fiets/bromfietspad op het Zetveld aan de achterkant van de Dorpsstraat 63, zoals in het aanvankelijke besluit. Het woonerf blijft behouden. De vaste paal wordt op verzoek van de bewoners vervangen door een verzinkbare paal.


Meer nieuws

Politiek vandaag 21:00

Amstelveen by night (42)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. Op de 42e dag dat de avondklok geldt, een foto van Molen De Dikkert op de hoek Molenweg/Amsterdamseweg.

Algemeen vandaag 15:54

Amstelveen & KPN sluiten deal: 35.000 huishoudens aan glasvezel

Amstelveen - Zo’n 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Wethouder Rob Ellermeijer en Willem Offerhaus van KPN ondertekenden daartoe vrijdag 5 maart 2021 een overeenkomst. 

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 15:40

Steeds meer kleur in Amstelveense bermen en gazons

Amstelveen - In diverse Amstelveense bermen en gazons komen de kleurrijke bloemen weer op nu het voorjaar dichterbij komt. Op diverse plaatsen in Amstelveen, zoals aan de Groen van Prinstererlaan en de Burgemeester Haspelslaan, zijn al volop bloemen te zien.

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit!

Amstelveen - Vanaf vandaag (5 maart 2021) wordt weer een nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine verspreid in Amstelveen en omgeving. In nummer 56 blikken we onder andere terug op oude ingrijpende stadsplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 12:46

Honderden bewoners Bovenkerk in actie tegen nieuwe bussluis

Amstelveen – Het Actiecomité Veilig Bovenkerk vecht de voorgenomen komst van een bussluis  op de Legmeerdijk/Noorddammerlaan aan omdat het door de gemeente afgenomen draagvlakonderzoek belangrijke informatie miste. Het comite heeft vanmorgen honderden handtekeningen van bezorgde bewoners uit voornamelijk het midden van de wijk overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 11:44

Wachten op de bloesem

Amstelveen - Het is voorlopig nog even wachten op de bloesem in het Amstelveense Bloesempark in het Amsterdamse bos. Hoewel de 400 kersenbomen in het park behoorlijk in knop staan, is van een bloesemexplosie nog geen sprake.