(v.l.n.r): Wethouder Van Ballegooijen, Naomi Tas (bestuurder RIBW K/AM), Bionda Olivier (Villex), wethouder Ellermeijer voor het gebouw aan de Graaf Janlaan

Doorstart-woonstudio’s aan Graaf Janlaan in Randwijck

Amstelveen - In een pand aan de Graaf Janlaan in de wijk Randwijck in Amstelveen gaat de gemeente veertien woonstudio’s realiseren voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben.

Het gebouw aan de Graaf Janlaan krijgt vanaf medio juli een nieuwe bestemming: de studio’s moeten voor de bewoners gaan fungeren als een springplank naar een nieuwe, andere woning.

Deze maand start de renovatie van het pand. De verwachting is dat er begin juli veertien zelfstandige studio’s zijn gecreëerd met een keuken en badkamer. De studio’s zijn in principe voor iedereen vanaf 18 jaar (evt met minderjarige kinderen) die vanwege allerlei redenen tussen wal en schip zijn geraakt wat betreft huisvesting.

Doorstart

De gemeente Amstelveen gaat het project aan met RIBW K/AM en beheerpartij Villex. De studio’s komen beschikbaar voor mensen die een doorstart in hun leven nodig hebben, iets waar een eigen woning enorm bij helpt. ‘Denk hierbij aan een persoon die door een scheiding een nieuwe woning nodig heeft, maar die nog niet heeft gevonden. Gezamenlijk blijven wonen tot er voor diegene (of ex-partner) een permanente woning is gevonden, is geen optie. Hij of zij kan nu op de Graaf Janlaan in alle rust naar een eigen huis zoeken’, meldt de gemeente.

Tijdelijke woonplek

 "Het project aan de Graaf Janlaan is een mooi voorbeeld van een publiek-private samenwerking”, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen, VVD). “Met deze samenwerking kunnen we iets betekenen voor inwoners die met een tijdelijke woonplek rust vinden om hun leven weer op orde te krijgen.” 

De situaties verschillen. De één kan met hulp van urgentie wellicht na drie maanden al ergens onderdak vinden, een ander vindt misschien na een half jaar buiten de regio een geschikte woonplek. RIBW K/AM ondersteunt de bewoners met deze duurzame uitstroom met een plan, waarmee ze systematisch en stap voor stap worden begeleid naar reguliere huisvesting.

Dakloos in Amstelveen

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “We zien in onze gemeente een toenemend aantal inwoners dat door een scheiding of verlies van een baan dakloos wordt. De 14 woningen in Graaf Janlaan zijn een oplossing voor deze inwoners. De gemeente werkt aan nog meer oplossingen voor deze doelgroep. Door inwoners een woning te bieden voorkomen we dat er problemen ontstaan met werk, geld of mentale gezondheid.”

RIBW K/AM

Linda Pastor, manager RIBW K/AM: “Wij vinden het heel belangrijk dat er een goede bestemming voor ons pand komt, en dat wij samen met de gemeente Amstelveen de bewoners kunnen ondersteunen in het tot rust komen na een moeilijke periode in hun leven en in het zoeken naar passende woonruimte.”

De gemeente Amstelveen werkt samen met De Regenbooggroep, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Diemen aan het terugdringen van dak- en thuisloosheid. De Graaf Janlaan is één van de projecten die hieraan bijdraagt.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.