De Aquariusflat in de wijk Groenelaan

Dossier Amstelveense ‘horrorflat’ duurt voort: gemeente uit zorgen over Eigen Haard

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft volmondig zorgen uitgesproken over de achterblijvende herhuisvesting van bewoners van de Aquariusflat  door woningcorporatie Eigen Haard.

Ook uit gemeente Amstelveen zorgen over de toewijzing van woningen aan Amstelveners door de woningcorporatie.

Aquariusflat

De Aquariusflat in de wijk Groenelaan kwam al meerdere keren in het nieuws als horrorflat vanwege ernstig achterstallig onderhoud. Uiteindelijk werd het plan gelanceerd de verouderde flat volledig te renoveren, maar daarvoor moeten de huidige bewoners geherhuisvest worden en dat verloopt niet volgens plan. 

Herhuisvesting

De gemeente wil van Eigen Haard weten met welke aanvullende maatregelen de corporatie komt om de gevraagde inhaalslag in 2020 te maken en bewoners te herhuisvesten. 

De gemeente laat in het vandaag uitgestuurde persbericht weten dat uit gesprekken met bewoners is gebleken dat sommige bewoners verhuisangst hebben: 'Er zijn veel onzekerheden en mede om die reden zien we dat ze onvoldoende reageren op voor hen geschikte woningen. 'Wij willen dat Eigen Haard deze bewoners intensiever gaat begeleiden naar een nieuwe woning gezien de miserabele woonsituatie in de flat en om vertraging bij de renovatie te voorkomen’, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen, VVD).

Toewijzing woningen aan Amstelveners

Ook zijn er zorgen over de toewijzing van woningen, legt de gemeente uit: 'De gemeente mag voor 25 procent van de verhuringen in de sociale woningvoorraad van Eigen Haard bepalen aan wie die woningen worden toegewezen; de zogenoemde ‘lokale beleidsruimte’. Wij hebben afgesproken dat al deze woningen worden toegewezen aan Amstelveners,' zegt Ellermeijer.

De toewijzing van woningen binnen de lokale beleidsruimte blijft echter achter. 'Wij vragen daarom nadrukkelijk aandacht voor de toepassing van de voorrangsregeling voor Amstelveners. Wij verzoeken de 25 procent lokale ruimte ten volle te benutten, zodanig dat voor het jaar 2020 nog een inhaalslag wordt gemaakt bij de woningtoewijzing aan Amstelveense woningzoekenden', zegt Ellermeijer.

'We hebben beide onderwerpen aangekaart in een brief aan de woningcorporatie,' zegt Ellermeijer. De brief aan de woningcorporatie is vorige week verstuurd.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 21:34

Amstelveen van voorheen (311)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 311, precies 6 jaar na de start van deze rubriek, een ansichtkaart van een plek die altijd veel positieve herinneringen oproept bij Amstelveners: Plein 60.