V.l.n.r. Mirjam van ’t Veld, Tjapko Poppens en Jan van Zanen met de oprichtster van bbA, Linda Roos. [Beeld: Wendy Yau-Leung]

Drie (oud-)burgemeesters luiden jubileumjaar (30) Burgerbelangen Amstelveen in

Amstelveen - Met de overhandiging van een klein walnotenboompje aan drie (oud-)burgemeesters van Amstelveen (Jan van Zanen, Miriam van ’t Veld) en Tjapko Poppens heeft de politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gisteren het jubileumjaar van bbA geopend. De lokale partij bestaat 30 jaar.

Het vormde tevens het hoogtepunt van een intieme viering van het jubileum van bbA, dat zondagmiddag in het heempark De Braak aan de Amsterdamseweg werd gevierd.

De Braak Rijksmonument dankzij bbA

BbA had voor deze plaats gekozen omdat het park dankzij niet aflatende inspanningen van de partij indertijd samen met het J. P. Thijssepark werd uitgeroepen tot officieel Rijksmonument. Het walnotenboompje paste in het kader van de partij walnotenbomen, die bbA  er gelegenheid van het jubileum aan de gemeente en haar inwoners had geschonken en dat nu is geplant op een terrein tussen de Biesbosch en de Beneluxbaan.

Nadat oud raadslid voor bbA Ruud Oord het waarom van het walnotenbos had geschetst en had uitgelegd waarom  de walnoten niet op het terrein van de golfbaan kon worden geplant en de gemeente uiteindelijk  het vrijgekomen terrein aan de Biesbosch 225 beschikbaar had gesteld volgden de drie burgemeester met ieder een eigen ervaring met bbA.  

Jan van Zanen

Die korte toespraakjes vormden een ander hoogtepunt. Jan van Zanen vertelde hoe hij na zijn aantreden in Amstelveen werd ingewerkt en werd gewaarschuwd voor vooral één persoon: Linda Roos.  'Ach, ik kwam uit Utrecht en daar hadden we Henk Westbroek, die was nog een graatje erger. Dus ik was wel iets gewend.' Hij wees op het nut van de lokale partijen. 'Ik zal er nooit op stemmen, maar jullie slaagden er toch in dichter bij een grote groep kiezers te komen dan vele landelijke partijen. Jullie hebben het goed gedaan door van een zogenoemde one issue partij te groeien naar een partij die niet overal tegen wil zijn, maar zich ook bereid heeft getoond door bestuurlijke verantwoording te nemen. Hulde.'

Mirjam van 't Veld

Oud-burgemeester Mirjam van 't Veld ging nog even door met de rol van Linda Roos: 'Ik weet, dat je in momenten van problemen de coalitiepartijen op vrijdagmiddag bij je thuis riep, de problemen daar uitpraatte en het vervolgens heel gezellig maakte. Jullie hebben een partij opgebouwd die wist dat goede sfeer belangrijk is.'

Knuffelbeer Peter Bot

Vervolgens wendde zij zich tot voorzitter en oud-wethouder Peter Bot. 'Met Peter had ik een heel goede band.  Ik heb je leren kennen als iemand die de goede sfeer belangrijk vond. Je wist altijd gezelligheid te koppelen aan het maken van goede afspraken met elkaar.  Peter, je bent een fijne  vent;  met jou was het altijd gezellig' - en tot de aanwezigen: 'Peter was zo’n beetje mijn knuffelbeer'.

Ze besloot met: 'bbA is niet meer weg te denken uit Amstelveen.' Wetende dat ze een walnotenboompje zou ontvangen verhaalde zij hoe het was afgelopen met een eerder ontvangen boompje. 'Die is na vier jaar ter ziele gegaan. Maar deze zal ik zo goed verzorgen, dat die wel blijft leven'.

Tjapko Poppens

De huidige burgemeester Tjapko Poppens mocht afsluiten. 'Jullie hebben bbA uitgebouwd tot een brede volkspartij. En tegen Ruud Kootker, de  voormalige fractievoorzitter zei hij: 'Ruud, we missen je. Dat wil ik hier gezegd hebben. Jij hebt met je bijzondere manier van betogen en discussiëren echt de partij uitgebouwd en een gezicht gegeven in de raad. Ik ben blij dat bbA verder wil kijken dan alleen de eigen grens, maar breder  wil kijken en een rol  wil spelen in de metropoolregio.'

Ereleden

Partijvoorzitter Peter Bot maakte aan het einde van het officiële deel van de bijeenkomst bekend dat Linda Roos en Frits Suer wegens hun enorme inzet voor de partij  benoemd zijn tot erelid en Jaap Prent en Chris Smeenk, die tot voor een jaar nog actief waren voor bbA tot lid van verdienste.  Daar werd na afloop in de bbA-traditie nog lang en uitvoerig op getoost.  


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.