Davey Photography, Davey Baas

Dronken schipper krijgt werkstraf voor dodelijke aanvaring

AMSTELVEEN - Een 51-jarige Oostenrijker is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De man is onder invloed van alcohol op 13 juni 2017 in Ouderkerk aan de Amstel tegen een brug aangevaren. Daarbij kwam een 68-jarige vriend van de Oostenrijker om het leven.

Het Openbaar Ministerie had 240 uur geëist. De rechtbank heeft in de hoogte van de straf meegewogen dat de Oostenrijker onder invloed van alcohol voor het eerst een boot heeft bestuurd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de aanzienlijke emotionele gevolgen van het feit voor de 51-jarige man. Hij moet het verlies van zijn vriend zijn leven lang meedragen.

Vakantie

Samen met zes vrienden was de 51-jarige man op vakantie in Nederland. Ze hadden een pleziervaartuig in Vinkeveen gehuurd waar geen vaarbewijs voor nodig was. De groep vrienden was van plan naar Amsterdam te varen, daar een paar dagen te blijven en weer terug te varen naar Vinkeveen. Op de Amstel heeft de Oostenrijker bij het naderen van een brug onvoldoende snelheid verminderd en de hoogte van de brug verkeerd ingeschat. De bovenzijde van het pleziervaartuig kwam in botsing met de brug waarbij de 68-jarige vriend van de schipper bekneld raakte tussen het vaartuig en de brug. Hij raakte zwaargewond en is door bloedverlies ter plaatse overleden.

Tegen de gealarmeerde politieagenten heeft de 51-jarige Oostenrijker verklaard dat hij op het moment van de aanvaring de schipper van het vaartuig was. De verbalisanten merkten dat hij naar alcohol rook en hebben hem een blaastest afgenomen. Hieruit bleek dat de Oostenrijker  teveel alcohol had genuttigd, twee keer de toegestane hoeveelheid.  De schipper verklaarde zelf tegen de agenten drie halve liters bier te hebben gedronken.


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.