Davey Photography, Davey Baas

Dronken schipper krijgt werkstraf voor dodelijke aanvaring

AMSTELVEEN - Een 51-jarige Oostenrijker is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De man is onder invloed van alcohol op 13 juni 2017 in Ouderkerk aan de Amstel tegen een brug aangevaren. Daarbij kwam een 68-jarige vriend van de Oostenrijker om het leven.

Het Openbaar Ministerie had 240 uur geëist. De rechtbank heeft in de hoogte van de straf meegewogen dat de Oostenrijker onder invloed van alcohol voor het eerst een boot heeft bestuurd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de aanzienlijke emotionele gevolgen van het feit voor de 51-jarige man. Hij moet het verlies van zijn vriend zijn leven lang meedragen.

Vakantie

Samen met zes vrienden was de 51-jarige man op vakantie in Nederland. Ze hadden een pleziervaartuig in Vinkeveen gehuurd waar geen vaarbewijs voor nodig was. De groep vrienden was van plan naar Amsterdam te varen, daar een paar dagen te blijven en weer terug te varen naar Vinkeveen. Op de Amstel heeft de Oostenrijker bij het naderen van een brug onvoldoende snelheid verminderd en de hoogte van de brug verkeerd ingeschat. De bovenzijde van het pleziervaartuig kwam in botsing met de brug waarbij de 68-jarige vriend van de schipper bekneld raakte tussen het vaartuig en de brug. Hij raakte zwaargewond en is door bloedverlies ter plaatse overleden.

Tegen de gealarmeerde politieagenten heeft de 51-jarige Oostenrijker verklaard dat hij op het moment van de aanvaring de schipper van het vaartuig was. De verbalisanten merkten dat hij naar alcohol rook en hebben hem een blaastest afgenomen. Hieruit bleek dat de Oostenrijker  teveel alcohol had genuttigd, twee keer de toegestane hoeveelheid.  De schipper verklaarde zelf tegen de agenten drie halve liters bier te hebben gedronken.


Meer nieuws

Sport gisteren 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen gisteren 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Zo leer je omgaan met je ziekte

Amstelveen - Een chronische ziekte zoals Parkinson kan je leven flink op zijn kop zetten. Hoe ga je hiermee om en wat betekent het voor je omgeving? In Uithoorn staat een team zorgverleners voor je klaar. Zij leren je samen met je partner of mantelzorger zo goed mogelijk met je ziekte om te gaan.