Beeld uit de eerste coronagolf.[Beeld: Sherilyn Inden]

Druk op Amstelveense noodopvang neemt toe; scholen bereiden zich voor op Britse variant

Amstelveen - Hoewel op dit moment de situatie nog houdbaar is op scholen en bij opvangorganisaties in Amstelveen, meldt de gemeente dat de druk op de noodpvang toeneemt, groepen vol dreigen te raken en het lastiger wordt om de noodopvang te bemensen. Daarbij bereiden scholen zich voor op de Britse corona-variant. 

Dat staat te lezen in brief van het College van B en W aan de gemeenteraad, waarin ook wordt aangegeven dat  dat het onvermijdelijk is dat sommige kinderen leerachterstanden oplopen.

Appèl

Op dit moment zijn nog voldoende leerkrachten en klassenassistenten aanwezig en de scholen doen hun uiterste best om zo’n goed mogelijk onderwijsprogramma neer te zetten. Op alle scholen wordt afstandsonderwijs gegeven en is noodopvang beschikbaar.

Medio januari heeft de gemeente samen met het onderwijs en kinderopvang per brief een appèl moeten doen aan ouders, om alleen een beroep te doen op noodopvang als het echt niet anders kan.

‘Dit zodat de leerkrachten en pedagogisch medewerkers inzetbaar blijven en kinderen die echt niet thuis kunnen blijven of kwetsbaar zijn blijvend een plek te bieden’, aldus het College van B en W in de brief aan de gemeenteraad.

Veel meer kinderen naar noodopvang

Ten opzichte van de vorige schoolsluiting maakt een veel groter deel gebruik van noodopvang.  In de leeftijd van 0 tot 4 maken circa 1000 kinderen gebruik van noodopvang in Amstelveen en in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaat het om 650 kinderen. ‘De scholen en kinderopvang geven aan de situatie onder controle te hebben, maar merken tegelijkertijd dat de druk van ouders toeneemt, groepen vol raken en het lastiger wordt om de noodopvang te bemensen.’

Voorbereiden op Britse variant

Het College van B en W meldt ook dat de scholen zich voorbereiden op eventueel grotere uitval door de Engelse variant van het virus. Gezamenlijk hebben de schoolbesturen flexibel inzetbare krachten beschikbaar die zij door gelden van het ministerie van OCW kunnen bekostigen.

Achterstanden en schoolkeuze

Het College meldt ook dat door de sluiting van de scholen het onvermijdelijk is dat sommige kinderen achterstanden oplopen. ‘Wij zijn met de schoolbesturen in gesprek over hoe deze achterstanden ingehaald kunnen worden. Het gezamenlijk organiseren van een zomerschool is één van de mogelijkheden’

Daarnaast is er speciale aandacht voor de leerlingen die volgend schooljaar de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. Op 21 januari is er overleg tussen het basis- en voortgezet onderwijs om hierover afspraken te maken. Het uitgangspunt is om zo kansrijk mogelijk te adviseren en kinderen zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een schoolkeuze.


Meer nieuws

Politiek gisteren 21:00

Amstelveen by night (42)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. Op de 42e dag dat de avondklok geldt, een foto van Molen De Dikkert op de hoek Molenweg/Amsterdamseweg.

Algemeen gisteren 15:54

Amstelveen & KPN sluiten deal: 35.000 huishoudens aan glasvezel

Amstelveen - Zo’n 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Wethouder Rob Ellermeijer en Willem Offerhaus van KPN ondertekenden daartoe vrijdag 5 maart 2021 een overeenkomst. 

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 15:40

Steeds meer kleur in Amstelveense bermen en gazons

Amstelveen - In diverse Amstelveense bermen en gazons komen de kleurrijke bloemen weer op nu het voorjaar dichterbij komt. Op diverse plaatsen in Amstelveen, zoals aan de Groen van Prinstererlaan en de Burgemeester Haspelslaan, zijn al volop bloemen te zien.

Algemeen gisteren 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit!

Amstelveen - Vanaf vandaag (5 maart 2021) wordt weer een nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine verspreid in Amstelveen en omgeving. In nummer 56 blikken we onder andere terug op oude ingrijpende stadsplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd.

Verkeer & Vervoer gisteren 12:46

Honderden bewoners Bovenkerk in actie tegen nieuwe bussluis

Amstelveen – Het Actiecomité Veilig Bovenkerk vecht de voorgenomen komst van een bussluis  op de Legmeerdijk/Noorddammerlaan aan omdat het door de gemeente afgenomen draagvlakonderzoek belangrijke informatie miste. Het comite heeft vanmorgen honderden handtekeningen van bezorgde bewoners uit voornamelijk het midden van de wijk overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 11:44

Wachten op de bloesem

Amstelveen - Het is voorlopig nog even wachten op de bloesem in het Amstelveense Bloesempark in het Amsterdamse bos. Hoewel de 400 kersenbomen in het park behoorlijk in knop staan, is van een bloesemexplosie nog geen sprake.