Beeld uit de eerste coronagolf.[Beeld: Sherilyn Inden]

Druk op Amstelveense noodopvang neemt toe; scholen bereiden zich voor op Britse variant

Amstelveen - Hoewel op dit moment de situatie nog houdbaar is op scholen en bij opvangorganisaties in Amstelveen, meldt de gemeente dat de druk op de noodpvang toeneemt, groepen vol dreigen te raken en het lastiger wordt om de noodopvang te bemensen. Daarbij bereiden scholen zich voor op de Britse corona-variant. 

Dat staat te lezen in brief van het College van B en W aan de gemeenteraad, waarin ook wordt aangegeven dat  dat het onvermijdelijk is dat sommige kinderen leerachterstanden oplopen.

Appèl

Op dit moment zijn nog voldoende leerkrachten en klassenassistenten aanwezig en de scholen doen hun uiterste best om zo’n goed mogelijk onderwijsprogramma neer te zetten. Op alle scholen wordt afstandsonderwijs gegeven en is noodopvang beschikbaar.

Medio januari heeft de gemeente samen met het onderwijs en kinderopvang per brief een appèl moeten doen aan ouders, om alleen een beroep te doen op noodopvang als het echt niet anders kan.

‘Dit zodat de leerkrachten en pedagogisch medewerkers inzetbaar blijven en kinderen die echt niet thuis kunnen blijven of kwetsbaar zijn blijvend een plek te bieden’, aldus het College van B en W in de brief aan de gemeenteraad.

Veel meer kinderen naar noodopvang

Ten opzichte van de vorige schoolsluiting maakt een veel groter deel gebruik van noodopvang.  In de leeftijd van 0 tot 4 maken circa 1000 kinderen gebruik van noodopvang in Amstelveen en in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaat het om 650 kinderen. ‘De scholen en kinderopvang geven aan de situatie onder controle te hebben, maar merken tegelijkertijd dat de druk van ouders toeneemt, groepen vol raken en het lastiger wordt om de noodopvang te bemensen.’

Voorbereiden op Britse variant

Het College van B en W meldt ook dat de scholen zich voorbereiden op eventueel grotere uitval door de Engelse variant van het virus. Gezamenlijk hebben de schoolbesturen flexibel inzetbare krachten beschikbaar die zij door gelden van het ministerie van OCW kunnen bekostigen.

Achterstanden en schoolkeuze

Het College meldt ook dat door de sluiting van de scholen het onvermijdelijk is dat sommige kinderen achterstanden oplopen. ‘Wij zijn met de schoolbesturen in gesprek over hoe deze achterstanden ingehaald kunnen worden. Het gezamenlijk organiseren van een zomerschool is één van de mogelijkheden’

Daarnaast is er speciale aandacht voor de leerlingen die volgend schooljaar de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. Op 21 januari is er overleg tussen het basis- en voortgezet onderwijs om hierover afspraken te maken. Het uitgangspunt is om zo kansrijk mogelijk te adviseren en kinderen zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een schoolkeuze.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.