Johannes Kapel

Dudok Kwartet treedt op in Johannes Kapel

Amstelveen - De Johannes Kapel opent het nieuwe concertseizoen met een optreden van het Dudok Kwartet. Het strijkkwartet wil muziek dicht bij haar publiek brengen met ontwapenend spel en een open houding naar de luisteraar.

Het Dudok Kwartet bestaat uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool) , Marie-Louise de Jong (viola) en David Faber (cello). Het optreden in de Johannes Kapel aan de Amsterdamseweg vindt plaats op zondag 2 september en begint om 16.00 uur. Voor de pauze speelt het Dudok Kwartet een stuk van Mozart en na de pauze wordt er een werk van Dvorak gespeeld.

Talent

Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meeste veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment Het kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

In november 2014 ontving het Dudok Kwartet de Kersjesprijs, een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In mei 2013 was het Dudok Kwartet Amsterdam laureaat en prijswinnaar van twee speciale prijzen op het 7e Internationaal Concours voor strijkkwartetten Quatuors à Bordeaux. Het Dudok Kwartet Amsterdam won daarnaast eerste prijzen op het 1e Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in 2011 en op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in 2012. In november 2012 wonnen zij de 2e prijs op het 6e Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar.

Lovend

Zowel de Nederlandse als de internationale pers is zeer lovend over het kwartet. Hieronder staan slechts twee van de zeer positieve recensies van de pers over het debuutconcert in de Verenigde Staten in Januari 2018: Een uitgebreider overzicht is te vinden op: www.dudokkwartet.nl.

Chicago Tribune (Alan Artner):

“Chief among the characteristics of Friday’s performances were an extraordinarily refined sound combined with an architect’s developed sense of relations between parts and a whole. Both proclaimed artistic maturity in an ensemble not a decade old.”

Chicago Classical Review (Lawrence A. Johnson):

“The Dudok Kwartet’s light, silvery sonority and graceful style proved well-suited to Mozart, and the musicians charted the ebb and flow with vivacious, lightly articulated playing and bracingly clean intonation. […] The Dudok Kwartet Amsterdam is clearly a talented ensemble on the rise and one looks forward to their next visit to Chicago.”

Onderstaande tekst verwoordt hoe het kwartet de muziek benadert, vanuit het hart.

Sharing the heart of music

…“Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. We laten zien én horen dat de muziek die wij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Met onze muziek gaan we in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online.

We durven ons kwetsbaar op te stellen. Daarin ligt onze kracht. We laten ons eigen hart spreken en zo dringen we door tot de essentie van de muziek.”…

Informatie

Voor meer informatie en/of boekingen plus de mogelijkheid om na het concert nog even na te genieten en aan te schuiven voor een after-concert maaltijd neem dan contact op met:

Ingeborg Merkx: info@spoonculinaircentrum.nl of telefonisch via 06 472 385 16

Johannes Kapel, Amsterdamseweg 311, Amstelveen

Op zondag 2 september is dit het programma voor de pauze:

Mozart, Strijkkwartet KV 589, Janacek Strijkkwartet no. 1

Na de pauze: Dvorak op. 61


Meer nieuws

112 vandaag 17:13

Botsing op Keizer Karelweg

Amstelveen - Op de Keizer Karelweg in Amstelveen is dinsdagmiddag een personenbusje in aanrijding gekomen met een personenauto. Het busje botste in de flank van de personenwagen.

Corona Amstelveen vandaag 15:42

Update RIVM: vier COVID-19 patiënten Amstelveen

Amstelveen - Het RIVM meldt in de laatste update rond het coronavirus (COVID-19) dat in Amstelveen de afgelopen twee weken bij vier inwoners COVID-19 besmettingen zijn vastgesteld. Van geregistreerde ziekenhuisopnames of overleden personen was geen sprake.

Algemeen vandaag 09:57

Inbraak-aanpak Amstelveen trekt de aandacht

Amstelveen - De Amstelveense aanpak om het aantal inbraken blijvend terug te dringen was gisteren voer voor het NOS Journaal. De aanpak in Amstelveen is behoorlijk succesvol; relevant nu inbrekers weer in heel het land volop actief zijn na sterk teruggelopen inbraakcijfers in de piek van de eerste coronagolf.

Algemeen gisteren 15:29

Einde bankgebouw

Amstelveen - De gevolgen van de voorgenomen verbreding van Rijksweg A9 in Amstelveen worden steeds zichtbaarder in het straatbeeld van het Oude Dorp.

Algemeen gisteren 10:20

Ergernis over 'lachgasweide' in Amsterdamse bos

Amstelveen - De enorme troep die feestgangers afgelopen weekeinde in het Amsterdamse bos achterlieten heeft kwaad bloed gezet bij veel bosgebruikers. De Zonneweide veranderde in een lachgasweide, nadat feestvierders honderden lege ballonnen en andere rotzooi achterlieten.