Ananda van den Aardweg

Een duurzame wereld begint bij jezelf

Frank van den Aardweg en Ananda van den Aardweg-Hakfoort zijn samen met Maarten van Egmond de eigenaren van Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau en onder andere gespecialiseerd in thermografisch onderzoek & advies, bouwbegeleidingen & kwaliteitscontroles, duurzaamheidstoepassingen en Technische Beheer voor VvE’s.

Je hoeft de tv maar aan te zetten of je wordt bedolven onder nieuwsprogramma’s of ‘amusementsprogramma’s’ met betrekking tot duurzaamheid en alles wat daar mee samenhangt én specifiek wat er van u als burger allemaal wordt verwacht. Maar wat kunt u eigenlijk zelf doen? En waar moet u beginnen?

Allereerst is het belangrijk dat u er van overtuigd bent dat u ook daadwerkelijk nu wilt investeren in een duurzame wereld. Dit is eigenlijk daadwerkelijk de eerste echte keuze die u maakt. En dan is de vraag; wilt u uw woning, uw bedrijfspand of misschien wel in gezamenlijkheid een heel appartementengebouw verduurzamen?

Vervolgens moet u een keuze maken welke maatregelen u gaat toepassen. Dat kan best lastig zijn, maar tegenwoordig zijn er meerdere professioneels die u kunnen helpen met het opzetten van een rapportage en/of een plan van aanpak. Zo krijgt u goed inzichtelijk wat er allemaal gedaan kan worden en wat de kosten zijn die daar mee gemoeid zijn.

Inmiddels zijn er door diverse gemeenten initiatieven uitgerold die tot doel hebben om bewoners en ondernemers te prikkelen om hun pand te verduurzamen. In gemeente Amstelveen is er een mooi initiatief gelanceerd: het Duurzaamheidsfonds. Dit fonds is in het leven geroepen om bewonersgroepen en bedrijven te motiveren om aan de gang te gaan met het verduurzamen van hun panden.

Het mooie aan dit initiatief is dat ook VvE’s van appartementsgebouwen bij dit fonds kunnen aankloppen. Vaak bestaan er allerlei subsidies of vriendelijk geprijsde leningen, maar zijn deze alleen beschikbaar voor particulieren woningbezitters.

In veel gemeenten in Nederland staan appartementsgebouwen die in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw zijn gebouwd en waar best ‘veel’ aan moet gebeuren om deze te kunnen verduurzamen. Zo kan binnen een VvE worden gekeken naar oplossingen op korte, middellange en lange termijn, om een zo efficiënt mogelijke aanpak te realiseren waarbij het financiële plaatje past voor alle leden van de VvE.

Denk, in het geval van korte termijn, bijvoorbeeld aan het vervangen van alle lampen in de algemene ruimtes voor LED-verlichting of, het vervangen van de noodarmaturen door varianten met LED. Het vervangen van het glas door HR++ isolatieglas, het isoleren van gevels, daken (en indien mogelijk gelijk voorzien van zonnepanelen) of het isoleren van de vloer van de begane grond kan onderdeel zijn van een middellange termijn aanpak.

Een duurzame oplossing op de lange termijn is het vervangen van oude CV-ketels door nieuwe duurzame hybride varianten of het collectief verwarmen met bron of WKO-systemen, om zo direct voor ieder eigenaar geheel van het gas af te zijn. Mogelijkheden te over om ook als VvE-bewoners gezamenlijk te werken aan een duurzame wereld! Wie durft?

Ananda van den Aardweg - Hakfoort


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.