Wethouder Herbert Raat gaat geregeld mee met het gemeentelijke Team Handhaving

'Een slecht idee, het toestaan van religieuze hoofddeksels bij handhavers'

Amstelveen - Amstelveens wethouder Herbert Raat vindt dat handhavers in dienst van de overheid geen religieuze hoofddeksels zouden mogen dragen als zij in functie zijn. Zijn standpunt zorgt voor flink wat discussie.

Raat, verantwoordelijk voor Handhaving in gemeente Amstelveen, reageerde afgelopen weekend via Twitter op een nieuwsbericht in de Volkskrant dat de burgemeesters van de G4 (Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) handhavers toestemming willen geven om religieuze hoofddeksels te dragen tijdens het werk. De gemeenteraad van Utrecht ging er al akkoord mee.

Neutrale overheid

Raat noemde dat in zijn Twitter-bericht 'een slecht idee', refererend aan een artikel van publicist Paul Scheffer, getiteld 'Het multiculturele drama'. Religieuze symbolen horen in de visie van de Amstelveense wethouder namelijk  bij het privéleven - maar zeker niet bij openbare functies. De wethouder vindt dat de overheid neutraal moet zijn en neutraliteit moet uitstralen, niet in de laatste plaats in het belang van de scheiding tussen kerk en staat. Hij is daarom principieel tegen het dragen van bijvoorbeeld hoofddoekjes of keppels bij handhavers in functie.

Veel reacties, geen nieuw standpunt

De VVD-wethouder, lijsttrekker voor zijn partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, laat vandaag weten dat hij onnoemelijk veel reacties heeft gekregen op zijn Tweet, terwijl zijn standpunt zeker niet nieuw is. 'Zo stond ik er vier jaar geleden ook in,' zegt hij, referend aan een persoonlijk weblog uit het voorjaar van 2017, toen de Amsterdamse politietop overwoog hoofddoekjes toe te staan als onderdeel van het politie-uniform en Raat ook  weerstand bood. Toen haalde hij eveneens het artikel van Scheffer aan.

Niet verstandig

Raat begrijpt ook weinig van de reactie van minister Grapperhaus, die vandaag niet echt een standpunt in de kwestie inneemt maar de keuze doodleuk bij gemeentes neerlegt. Dat lijkt me niet verstandig' zegt Raat. 'De overheid zou overal op straat neutraliteit moeten uitstralen, als je wilt dat mensen de overheid als neutraal zien.'

Onderstaand het Twitter-bericht van Raat


Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 11:00

Optometrie onder de loep

Amstelveen - Maar liefst 80% van het aantal patiënten met milde oogproblematiek kan worden onderzocht/verholpen door een optometrist. Alleen hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Zelfs huisartsen zijn soms onbekend met het beroep.

112 26 nov. 2021 14:06

Amsteltram 25 in botsing met busje

Buitenveldert - Amsteltram 25 is vrijdag in aanrijding gekomen met een taxibusje op de kruising van de Buitenveldertselaan en de Van Nijenrodeweg. Het busje en de tram liepen daarbij schade op.