VLN Nieuws

Eendensterfte Westwijk: alarmsignalen rond stinkend water genegeerd

Amstelveen - Omwonenden klagen al enkele maanden over de slechte waterkwaliteit in het sierwater bij de Bertha von Suttnerlaan in Westwijk Amstelveen, waar gisteren tenminste veertien dode en zes ernstig zieke eenden uit het water zijn gehaald als gevolg van een ernstige vorm van botulisme. De Dierenambulance verwacht dat de komende dagen meer dode dieren zullen worden aangetroffen en roept de gemeente op waarschuwingsborden te plaatsen en actie te ondernemen.    

Gisteren was de Dierenambulance met drie teams en ondersteuning van een boot van Zwanengroep Zuid-Holland, overgekomen vanuit Rotterdam, urenlang in de weer met het opsporen van dode en nog levende watervogels in de sterk vervuilde sloten en vijver. De medewerkers van de Dierenambulance voelden zich daarbij niet gesteund door Waternet dat gisteren geen noodzaak zag de kadavers direct te ruimen, waardoor ook de brandweer onverrichte zaken huiswaarts keerde.

Klachten over stank

De Dierenambulance laat weten dat omwonenden al langere tijd klagen over de waterkwaliteit in de stinkende sloot en vijver, maar dat er geen actie is ondernomen door gemeente of Waternet. Een oproep van omwonenden, drie maanden geleden, om de sloot te baggeren werd genegeerd, met als gevolg dat het nu totaal uit de hand is gelopen door de warme temperaturen en de regenbui die vorige week viel. 

Explosie botulisme

De Dierenambulance legt uit dat botulisme altijd wel voorkomt met warme dagen gevolgd door regen (zoals vorige week), maar dat deze explosie van botulisme in Westwijk het gevolg is van het niet baggeren van de sloten en de vijver. Het stemt medewerkers van de Dierenamulance verdrietig: 'Er zijn veertien eenden dood en dat had voorkomen kunnen worden,' laat de directeur van de Dierenambulance in deze regio weten.

dode_eend_westwijk.jpg
Dode eenden dreven in het sterk vervuilde water (Foto: Dierenambulance)

Ze laat weten dat volgens bewoners de vijver en sloten al twintig jaar niet zijn uitgebaggerd en dat er naast groen en takken een enorme hoeveelheid afval in de ondiepende sloot ligt. 'Plastic, blikjes en zelfs lekkende jeryycans waarvan niemand weet wat er in zit,' zegt ze.

Vogelopvang De Toevlucht

De zes eenden die levend uit het water zijn gehaald zijn naar vogelopvang De Toevlucht gebracht, waar ze de aankomende week de handen vol zul hebben aan het spoelen en oplappen van de watervogels: 'Ze moeten om de twee uur worden gespoeld,'laat de directeur van de Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland/Stichtse Vecht weten, wijzend op de impact die dit soort massasterftes heeft op de vrijwilligers van De Toevlucht en de Dierenambulance. Gisteren kon de Dierenambulance urenlang geen andere ritten rijden omdat de tijd werd opgeslokt door het ruimen van kadavers.

Waarschuwen

De Dierenambulance verzoekt gemeente Amstelveen dringend om borden neer te gaan zetten met  waarschuwing voor botulisme, maar ook om de sloten en vijver direct dit najaar te baggeren. 'Het is een druk bezochte plek door kinderen en mensen met honden dat deze situatie die nu ontstaan is onwenselijk is.'

Politiek

Coalitiepartij Goed voor Amstelveen stelt dat de verbetering van waterkwaliteit in Amstelveense sloten & vijvers deze collegeperiode (2022-2026)  hoog op de agenda is gezet. Dat was zelfs  een van de voorwaarden van de partij voor deelname aan de coalitie. 'Hoe belangrijk en urgent dat is, is gebleken bij de botulismeuitbraak in Westwijk,' zegt partijleider Jacqueline Höcker in een persbericht over de kwestie.

Waternet geeft inmiddels op de website aan een week nodig te hebben om het probleem op te lossen. Ook waarschuwt Waternet mensen om de dode dieren niet aan te raken of uit het water te halen.


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.