VLN Nieuws

Eendensterfte Westwijk: alarmsignalen rond stinkend water genegeerd

Amstelveen - Omwonenden klagen al enkele maanden over de slechte waterkwaliteit in het sierwater bij de Bertha von Suttnerlaan in Westwijk Amstelveen, waar gisteren tenminste veertien dode en zes ernstig zieke eenden uit het water zijn gehaald als gevolg van een ernstige vorm van botulisme. De Dierenambulance verwacht dat de komende dagen meer dode dieren zullen worden aangetroffen en roept de gemeente op waarschuwingsborden te plaatsen en actie te ondernemen.    

Gisteren was de Dierenambulance met drie teams en ondersteuning van een boot van Zwanengroep Zuid-Holland, overgekomen vanuit Rotterdam, urenlang in de weer met het opsporen van dode en nog levende watervogels in de sterk vervuilde sloten en vijver. De medewerkers van de Dierenambulance voelden zich daarbij niet gesteund door Waternet dat gisteren geen noodzaak zag de kadavers direct te ruimen, waardoor ook de brandweer onverrichte zaken huiswaarts keerde.

Klachten over stank

De Dierenambulance laat weten dat omwonenden al langere tijd klagen over de waterkwaliteit in de stinkende sloot en vijver, maar dat er geen actie is ondernomen door gemeente of Waternet. Een oproep van omwonenden, drie maanden geleden, om de sloot te baggeren werd genegeerd, met als gevolg dat het nu totaal uit de hand is gelopen door de warme temperaturen en de regenbui die vorige week viel. 

Explosie botulisme

De Dierenambulance legt uit dat botulisme altijd wel voorkomt met warme dagen gevolgd door regen (zoals vorige week), maar dat deze explosie van botulisme in Westwijk het gevolg is van het niet baggeren van de sloten en de vijver. Het stemt medewerkers van de Dierenamulance verdrietig: 'Er zijn veertien eenden dood en dat had voorkomen kunnen worden,' laat de directeur van de Dierenambulance in deze regio weten.

dode_eend_westwijk.jpg
Dode eenden dreven in het sterk vervuilde water (Foto: Dierenambulance)

Ze laat weten dat volgens bewoners de vijver en sloten al twintig jaar niet zijn uitgebaggerd en dat er naast groen en takken een enorme hoeveelheid afval in de ondiepende sloot ligt. 'Plastic, blikjes en zelfs lekkende jeryycans waarvan niemand weet wat er in zit,' zegt ze.

Vogelopvang De Toevlucht

De zes eenden die levend uit het water zijn gehaald zijn naar vogelopvang De Toevlucht gebracht, waar ze de aankomende week de handen vol zul hebben aan het spoelen en oplappen van de watervogels: 'Ze moeten om de twee uur worden gespoeld,'laat de directeur van de Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland/Stichtse Vecht weten, wijzend op de impact die dit soort massasterftes heeft op de vrijwilligers van De Toevlucht en de Dierenambulance. Gisteren kon de Dierenambulance urenlang geen andere ritten rijden omdat de tijd werd opgeslokt door het ruimen van kadavers.

Waarschuwen

De Dierenambulance verzoekt gemeente Amstelveen dringend om borden neer te gaan zetten met  waarschuwing voor botulisme, maar ook om de sloten en vijver direct dit najaar te baggeren. 'Het is een druk bezochte plek door kinderen en mensen met honden dat deze situatie die nu ontstaan is onwenselijk is.'

Politiek

Coalitiepartij Goed voor Amstelveen stelt dat de verbetering van waterkwaliteit in Amstelveense sloten & vijvers deze collegeperiode (2022-2026)  hoog op de agenda is gezet. Dat was zelfs  een van de voorwaarden van de partij voor deelname aan de coalitie. 'Hoe belangrijk en urgent dat is, is gebleken bij de botulismeuitbraak in Westwijk,' zegt partijleider Jacqueline Höcker in een persbericht over de kwestie.

Waternet geeft inmiddels op de website aan een week nodig te hebben om het probleem op te lossen. Ook waarschuwt Waternet mensen om de dode dieren niet aan te raken of uit het water te halen.


Meer nieuws

Politiek 30 nov. 2023 17:17

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Politiek 30 nov. 2023 13:43

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Politiek 30 nov. 2023 11:29

Vuurwerkverbod Amstelveen Oud & Nieuw voor dit jaar van de baan

Amstelveen - Een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw in Amstelveen is voor dit jaar van de baan. GroenLinks Amstelveen pleitte daarvoor, maar trok het voorstel (amendement) daartoe gisterenavond weer in, nadat bleek dat er geen meerderheid voor de plannen was.