VLN Nieuws

Eendensterfte Westwijk: alarmsignalen rond stinkend water genegeerd

Amstelveen - Omwonenden klagen al enkele maanden over de slechte waterkwaliteit in het sierwater bij de Bertha von Suttnerlaan in Westwijk Amstelveen, waar gisteren tenminste veertien dode en zes ernstig zieke eenden uit het water zijn gehaald als gevolg van een ernstige vorm van botulisme. De Dierenambulance verwacht dat de komende dagen meer dode dieren zullen worden aangetroffen en roept de gemeente op waarschuwingsborden te plaatsen en actie te ondernemen.    

Gisteren was de Dierenambulance met drie teams en ondersteuning van een boot van Zwanengroep Zuid-Holland, overgekomen vanuit Rotterdam, urenlang in de weer met het opsporen van dode en nog levende watervogels in de sterk vervuilde sloten en vijver. De medewerkers van de Dierenambulance voelden zich daarbij niet gesteund door Waternet dat gisteren geen noodzaak zag de kadavers direct te ruimen, waardoor ook de brandweer onverrichte zaken huiswaarts keerde.

Klachten over stank

De Dierenambulance laat weten dat omwonenden al langere tijd klagen over de waterkwaliteit in de stinkende sloot en vijver, maar dat er geen actie is ondernomen door gemeente of Waternet. Een oproep van omwonenden, drie maanden geleden, om de sloot te baggeren werd genegeerd, met als gevolg dat het nu totaal uit de hand is gelopen door de warme temperaturen en de regenbui die vorige week viel. 

Explosie botulisme

De Dierenambulance legt uit dat botulisme altijd wel voorkomt met warme dagen gevolgd door regen (zoals vorige week), maar dat deze explosie van botulisme in Westwijk het gevolg is van het niet baggeren van de sloten en de vijver. Het stemt medewerkers van de Dierenamulance verdrietig: 'Er zijn veertien eenden dood en dat had voorkomen kunnen worden,' laat de directeur van de Dierenambulance in deze regio weten.

dode_eend_westwijk.jpg
Dode eenden dreven in het sterk vervuilde water (Foto: Dierenambulance)

Ze laat weten dat volgens bewoners de vijver en sloten al twintig jaar niet zijn uitgebaggerd en dat er naast groen en takken een enorme hoeveelheid afval in de ondiepende sloot ligt. 'Plastic, blikjes en zelfs lekkende jeryycans waarvan niemand weet wat er in zit,' zegt ze.

Vogelopvang De Toevlucht

De zes eenden die levend uit het water zijn gehaald zijn naar vogelopvang De Toevlucht gebracht, waar ze de aankomende week de handen vol zul hebben aan het spoelen en oplappen van de watervogels: 'Ze moeten om de twee uur worden gespoeld,'laat de directeur van de Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland/Stichtse Vecht weten, wijzend op de impact die dit soort massasterftes heeft op de vrijwilligers van De Toevlucht en de Dierenambulance. Gisteren kon de Dierenambulance urenlang geen andere ritten rijden omdat de tijd werd opgeslokt door het ruimen van kadavers.

Waarschuwen

De Dierenambulance verzoekt gemeente Amstelveen dringend om borden neer te gaan zetten met  waarschuwing voor botulisme, maar ook om de sloten en vijver direct dit najaar te baggeren. 'Het is een druk bezochte plek door kinderen en mensen met honden dat deze situatie die nu ontstaan is onwenselijk is.'

Politiek

Coalitiepartij Goed voor Amstelveen stelt dat de verbetering van waterkwaliteit in Amstelveense sloten & vijvers deze collegeperiode (2022-2026)  hoog op de agenda is gezet. Dat was zelfs  een van de voorwaarden van de partij voor deelname aan de coalitie. 'Hoe belangrijk en urgent dat is, is gebleken bij de botulismeuitbraak in Westwijk,' zegt partijleider Jacqueline Höcker in een persbericht over de kwestie.

Waternet geeft inmiddels op de website aan een week nodig te hebben om het probleem op te lossen. Ook waarschuwt Waternet mensen om de dode dieren niet aan te raken of uit het water te halen.


Meer nieuws

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.