GroenLinks-raadslid Fatumo M. Farah

Eenvoudiger uit bijstand doorstromen naar werk: gemeenteraad schaart zich achter GroenLinks-motie

Amstelveen - Op initiatief van GroenLinks Amstelveen gaat gemeente Amstelveen onderzoeken of drempels voor bijstandsgerechtigden kunnen worden weggenomen als zij aan het werk willen gaan. GroenLinks wil dat het eenvoudiger wordt om vanuit de bijstand door te stromen naar (deeltijd)werk en daarom diende de partij afgelopen week onder de noemer 'Simpel Switchen' een motie in tijdens de raadsvergadering, die unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen.

Wat is het probleem?

Raadslid Fatumo M. Farah van GroenLinks: ‘Administratieve procedures bij het aanvragen en beëindigen van bijstand zijn vaak obstakels voor mensen die betaald werk willen gaan doen. Mensen zijn bijvoorbeeld bang voor hun inkomen als ze hun betaalde baan onverhoopt verliezen. Maar daar zijn oplossingen voor. Wij vragen nu, die ook in Amstelveen te onderzoeken.’

Bijstandsexperimenten in andere gemeenten

GroenLinks wijst op waardevolle inzichten die zijn opgedaan tijdens bijstands­experi­men­ten in gemeenten als Wageningen, Amsterdam en Groningen. Die experimenten hadden tot doel, de overstap naar deeltijdwerk te vergemakkelijken.

Farah: ‘In een van de proeven werd de bijstandsuitkering tijdelijk opgeschort, of verlaagd naar € 0,01. Daardoor stappen mensen soepeler over naar betaald werk, omdat ze het vooruitzicht hebben dat de bijstand er nog is als het misgaat.’ Ze wijst er verder op dat de kosten voor de bijstand natuurlijk dalen als er meer mensen uitstromen. ‘Dit is de definitie van een win-winsituatie!’

Bijverdienpremie

Een ander voorbeeld is een bijverdienpremie in de bijstand. Ook daardoor worden hindernissen weggenomen voor bijstandsgerechtigden die willen overstappen naar betaald deeltijdwerk. Farah: ‘Alles wat helpt om de drempels voor betaalde arbeid weg te nemen, is belangrijk. Zodat iedereen die kan en wil werken, de kans krijgt om dat te doen.’

Tot slot benadrukt Fatumo Farah het belang van deze maatregelen voor het welzijn van bijstandsgerechtigden. ‘Als je angstig en gestrest van de onzekerheid aan een betaalde baan moet beginnen, beleef je minder plezier aan die baan. Maar als de gemeente kleine, creatieve aanpassingen in de bijstand doet, zijn die angsten zijn gewoon onnodig.’

Voorjaar 2024

Het onderzoek waarom de motie vraagt, is vermoedelijk in het voorjaar klaar. Het zal naar verwachting resulteren in een concreet voorstel dat in het tweede kwartaal van 2024 aan de raad wordt gepresenteerd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.