Dit verkeersbord is gemaakt van gelamineerde bamboestroken. [Provincie Noord-Holland]

Eerste biobased proeftuin van Noord-Holland op Bosrandweg

Amstelveen – De N231, oftewel de Bosrandweg, zal over een lengte van 850 meter als biobased proeftuin worden ingericht. Dit betekent dat de weg uit zo veel mogelijk natuurlijke materialen zal gaan bestaan.

Provincie Noord-Holland meldt op zijn website dat op de Bosrandweg biobased materialen voor het eerst in Nederland zullen worden getest. Het asfalt van de rijbaan wordt voorzien van biobased bindmiddelen zoals koolzaadolie. En de verkeersborden worden van gelamineerde bamboestroken en bioplastic gemaakt. Verder worden biobased materialen gebruikt voor bijvoorbeeld lichtmasten, trottoirbanden, faunapassages, wegmeubilair en hectometerpaaltjes.

Wethouder Floor Gordon (D66) juicht het initiatief toe: 'In Amstelveen zijn we zelf volop aan de slag met hergebruik van materialen en circulair inkopen. Juist daarom zijn we bijzonder enthousiast dat de provincie Noord-Holland juist Amstelveen heeft gekozen als proeftuin voor het gebruik van duurzame materialen.' Gordon liet recent al weten dat Amstelveen zich meer en meer tot koploper ontpopt op het gebied van circulariteit (klik hier).

Zichtbaar

De biobased materialen zijn niet altijd zichtbaar voor het blote oog. Daarom plaatst de provincie informatieborden langs de weg over de verschillende toepassingen. Sommige materialen, zoals een natuurlijke bruinige kleur asfalt zien de gebruikers wel. Vanaf 13 februari komt er een publieksinformatiepunt, dat ook zal worden opgebouwd uit biobased materialen. Daarnaast komt er een informatiebord met meer informatie over de verschillende toepassingen.

De aanleg van de biobased proeftuin maakt deel uit van de werkzaamheden die momenteel aan de gang zijn. De provincie Noord-Holland voert van begin november 2018 tot en met september 2019 onderhoudswerkzaamheden uit aan de N231. Het verkeer wordt zoveel mogelijk met aangepaste snelheid langs de werkzaamheden geleid

Startschot

Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, geeft samen met Chris de Vries, directeur Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland, en Jan Jorna, directeur van Dura Vermeer, op 13 februari het startschot voor de aanleg van de eerste biobased proeftuin in Noord-Holland. Dit zal gebeuren bij de parkeerplaats bij het Schinkelbos.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.