Dit verkeersbord is gemaakt van gelamineerde bamboestroken. [Provincie Noord-Holland]

Eerste biobased proeftuin van Noord-Holland op Bosrandweg

Amstelveen – De N231, oftewel de Bosrandweg, zal over een lengte van 850 meter als biobased proeftuin worden ingericht. Dit betekent dat de weg uit zo veel mogelijk natuurlijke materialen zal gaan bestaan.

Provincie Noord-Holland meldt op zijn website dat op de Bosrandweg biobased materialen voor het eerst in Nederland zullen worden getest. Het asfalt van de rijbaan wordt voorzien van biobased bindmiddelen zoals koolzaadolie. En de verkeersborden worden van gelamineerde bamboestroken en bioplastic gemaakt. Verder worden biobased materialen gebruikt voor bijvoorbeeld lichtmasten, trottoirbanden, faunapassages, wegmeubilair en hectometerpaaltjes.

Wethouder Floor Gordon (D66) juicht het initiatief toe: 'In Amstelveen zijn we zelf volop aan de slag met hergebruik van materialen en circulair inkopen. Juist daarom zijn we bijzonder enthousiast dat de provincie Noord-Holland juist Amstelveen heeft gekozen als proeftuin voor het gebruik van duurzame materialen.' Gordon liet recent al weten dat Amstelveen zich meer en meer tot koploper ontpopt op het gebied van circulariteit (klik hier).

Zichtbaar

De biobased materialen zijn niet altijd zichtbaar voor het blote oog. Daarom plaatst de provincie informatieborden langs de weg over de verschillende toepassingen. Sommige materialen, zoals een natuurlijke bruinige kleur asfalt zien de gebruikers wel. Vanaf 13 februari komt er een publieksinformatiepunt, dat ook zal worden opgebouwd uit biobased materialen. Daarnaast komt er een informatiebord met meer informatie over de verschillende toepassingen.

De aanleg van de biobased proeftuin maakt deel uit van de werkzaamheden die momenteel aan de gang zijn. De provincie Noord-Holland voert van begin november 2018 tot en met september 2019 onderhoudswerkzaamheden uit aan de N231. Het verkeer wordt zoveel mogelijk met aangepaste snelheid langs de werkzaamheden geleid

Startschot

Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, geeft samen met Chris de Vries, directeur Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland, en Jan Jorna, directeur van Dura Vermeer, op 13 februari het startschot voor de aanleg van de eerste biobased proeftuin in Noord-Holland. Dit zal gebeuren bij de parkeerplaats bij het Schinkelbos.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen vandaag 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan. 

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen.