Eerste groep 4-jarigen geplaatst volgens nieuw toelatingsbeleid; loting noodzakelijk op 6 basisscholen

Amstelveen / Ouderkerk - In totaal moesten per 1 februari 266 kinderen een plek krijgen op één van de 23 basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel via een nieuw toelatingsbeleid. Voor 250 kinderen (94 procent) is dat naar wens gelukt: zij konden worden geplaatst op de school van de eerste voorkeur. Op zes basisscholen moest worden geloot.

Voor het eerst verliep het toelatingsbeleid basisonderwijs voor toekomstige 4-jarigen in Amstelveen en Ouderkerk volgens een nieuwe systematiek. Sinds september 2023 zijn de besturen van de basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel overgestapt op een nieuw en gezamenlijk toelatingsbeleid voor toekomstige vierjarigen.

23 basischolen

Voor alle kinderen die vanaf 1 september 2020 geboren zijn, geldt het nieuwe toelatingsbeleid. Op de 23 basisscholen van vijf schoolbesturen (Amstelwijs, Onderwijsgroep Amstelland, Geert Groote, School of Understanding en IBS Elif N-H) verloopt hierdoor het aanmelden en toewijzen van de plaatsen op dezelfde wijze.

Bij de aanmelding kunnen ouders in volgorde van voorkeur meerdere scholen opgeven. Zij kunnen uit alle 23 basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk kiezen. Het toewijzen van de plaatsen aan alle aangemelde kinderen die in dezelfde periode vier jaar worden, verloopt volgens vastgestelde regels voor alle deelnemende basisscholen gelijktijdig en geautomatiseerd. De betrokken besturen voerden in aanwezigheid van de gemeente op donderdag 1 februari jl. de eerste stedelijke plaatsing volgens dit nieuwe toelatingsbeleid uit. 

Resultaat plaatsing

Het resultaat van de plaatsing is dat elk aangemeld kind een plaats op de hoogst mogelijk school van voorkeur wordt aangeboden. Op 1 februari jl. zijn alle 266 aangemelde kinderen, geboren tussen 1 september 2020 en 31 december 2020, op een van de basisscholen in Amstelveen of Ouderkerk geplaatst.

Zoals gezegd moest op 6 basisscholen moest worden geloot, omdat op deze scholen meer aanmeldingen dan plaatsen waren. Er zijn uiteindelijk 250 kinderen (94%) geplaatst op de school van 1ste voorkeur; 9 kinderen (3%) op de 2devoorkeur; 4 kinderen op de 3de voorkeur (2%); 2 kinderen op de 4de voorkeur en 1 kind op een overige school. Totdat deze groep kinderen 4 jaar is, maken zij, indien er een lege plaats ontstaat (bijv. door verhuizing) nog kans op een school van hogere voorkeur.

Voor het eerst naar de basisschool

Alle betrokken ouders zijn inmiddels in bezit van de uitslag van de plaatsing. Zij hebben tot en met 14 maart 2024 de tijd om aan de school te laten weten dat zij van deze plaats gebruik gaan maken. K

In september ontvingen de ouders van kinderen die in schooljaar 2024-2025 voor het eerst naar de basisschool gaan de brochure ‘Voor het eerst naar de basisschool in Amstelveen en Ouderkerk’ samen met een aanmeldformulier. Vanaf dat moment kunnen zij hun kind aanmelden door het aanmeldformulier bij de school van eerste voorkeur in te leveren.

Aanmelden

Kinderen die geboren zijn tussen 1 september 2020 en 31 december 2020 en nog niet zijn aangemeld, kunnen nog steeds worden aangemeld. Op 13 van de 23 basisscholen zijn nog plaatsen beschikbaar. Op de website www.basisscholenamstelveen-ouderkerk.nl staat een lijst van de scholen die voor deze geboortegroep nog plaats hebben.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.