Gemeente Amstelveen

Eerste ‘intelligente laadpaal’ staat in Amstelveen

AMSTELVEEN – De eerste nieuwe zogenoemde ‘intelligente laadpaal’ staat in Amstelveen. Dankzij een nieuwe generatie slimme laadpalen kunnen elektrische auto’s straks voordelig opladen met schone energie.

Tijdens het kennisevent ‘Smart and Cross-border Charging’ van MRA-Elektrisch en NKL Nederland in het Cobra Museum in Amstelveen werd gisteren het startsein gegeven voor een nieuwe fase in elektrisch rijden. De Amstelveense wethouder opende daarom met een gongslag de zogenoemde Amsterdam Power Exchange, de spotmarkt voor elektriciteit. Gordon kreeg als symbool ook een laadpaal in Cobrastijl cadeau van Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Overbelast                  

In 2016 werd al gestart met uitgesteld laden. Hiermee kon worden voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakte als elektrische rijders allemaal tegelijk wilden laden. Het uitgesteld laden geeft nu ook ruimte om elektrische auto’s op te laden wanneer er veel zonne- of windenergie geproduceerd wordt.

De intelligente laadpalen die MRA-Elektrisch vanaf nu plaatst, worden gekoppeld aan de Amsterdam Power Exchange (APX), de spotmarkt voor elektriciteit. Dankzij de nieuwe software in de laadpaal kunnen auto’s met duurzaam opgewekte stroom worden opgeladen. De beurs stelt op basis van vraag en aanbod voor de volgende dag per uur de gunstigste prijs vast. Het doel is dat de elektrische rijder straks zelf de keuze voor deze duurzame stroom met een voordelig laadtarief kan maken.

“Onze gemeente heeft de primeur en krijgt de allereerste laadpaal van deze nieuwe generatie duurzame laadpalen”, zegt Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amstelveen, in een persbericht van MRA Elektrisch. “Sterker nog: onlangs is deze al geplaatst, en wel voor het raadhuis in Amstelveen.”

Vooruitgang

Dit is de eerste van de reeks van schone brandstoffenleverancier PitPoint die kan zorgen dat er vooral wordt geladen wanneer er veel zonne- en windenergie beschikbaar is. “Amstelveen behoort al tot de drie Nederlandse gemeenten die in 2017 de grootste vooruitgang hebben geboekt met een uitgebreid netwerk van openbare oplaadpunten”, zegt Gordon. “We zijn er daarom trots op deze nieuwe stap in elektrisch laden als eerste te verwelkomen!”

Elektrisch rijden houdt niet op bij de gemeente-, provincie- of landsgrens. EV-rijders willen namelijk overal zorgeloos en betaalbaar hun elektrische auto kunnen opladen. De oplossing ligt in grenzeloos laden. Binnen het Europese project evRoaming4EU bundelen vier landen hun krachten en delen kennis om het laden binnen Europa over grenzen heen transparant en uniform te maken. Gisteren was de Nederlandse kick-off van dit project waarbij de Europese partners ook aanwezig waren.

Roaming

Bij laden in het buitenland gebruik je het netwerk van een andere provider. Dit wordt - net als in de wereld van mobiele telefonie – roaming genoemd. Voor het laden van je elektrische auto gelden elders andere regels dan in Nederland. Als EV-rijder wil je geen onverwachte kosten als je op reis bent en over de grens moet laden. ‘Roaming binnen Europa’ staat daarom centraal in dit project. NKL neemt namens Nederland het voortouw om samen met MRA-Elektrisch, TU Eindhoven en partners uit Denemarken, Duitsland en Oostenrijk af te stemmen hoe grensoverschrijdend laden het best gerealiseerd kan worden.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.