Gemeente Amstelveen

Eigen Haard mist renovatie-deadline seniorencomplexen; brandveiligheid ter discussie

Amstelveen - Wegens het uitblijven van renovatie van twee verouderde Amstelveense seniorencomplexen van woningcorporatie Eigen Haard, heeft gemeente Amstelveen een second opinion aangevraagd omtrent de huidige brandveiligheid van de complexen.  

De appartementencomplexen liggen aan de Smeenklaan en Kringloop en staan al sinds 2017 op de nominatie voor renovatie*. Toen werd namelijk al duidelijk dat de brandveiligheid van de complexen niet meer voldeed aan de eisen, maar naar nu blijkt is Eigen Haard er in drie jaar tijd niet in geslaagd de projecten op te pakken. De woningcorporatie heeft nu om uitstel gevraagd tot 2023.

Tijdelijke maatregelen sinds 2017
In 2017 werd ingestemd met het nemen van tijdelijke maatregelen om de brandveiligheid in beide seniorencomplexen te vergroten, onder voorwaarde dat Eigen Haard maximaal 3 jaar later zou starten met de geplande  renovatie van de complexen: die deadline is dus niet gehaald. Eigen Haard wil de renovatieplannen uitstellen tot 2023 met behoud van de tijdelijke brandveiligheidsoplossingen, maar gemeente Amstelveen is niet gerust op de huidige brandveiligheid.

Geen risico's
‘Het college neemt geen risico’s met de brandveiligheid van wooncomplexen van Eigen Haard. Dat moét op orde zijn. Al helemaal als het gaat om appartementen voor voornamelijk senioren die vaak slecht ter been zijn’, zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD). ‘Daarom hebben we nu een second opinion aangevraagd bij de brandweer. Amstelveners die huren bij Eigen Haard kunnen op de gemeente rekenen om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen wonen.’

Rookmelders
In 2017 adviseerde ‘Nieman Raadgevende Ingenieurs’ de woningcorporatie over een tijdelijke oplossing om de brandveiligheid te waarborgen. Hierop werden toen rookmelders geplaatst in de woningen en galerijen, zodat de bewoners op tijd een waarschuwing krijgen bij een (beginnende) brand.

Second opinion
Nu Eigen Haard de start van de renovatie van de Smeenklaan en de Kringloop drie jaar wil uitstellen vroeg de woningcorporatie opnieuw advies over de brandveiligheid. Volgens het ingenieursbureau kan worden volstaan met de rookmelders als de hoorbaarheid van het signaal in de woningen wordt vergroot, maar de gemeente wil hier echter 100 procent zeker van zijn en heeft de brandweer nu dus om een second opinion gevraagd bij de brandweer.

* Update: in een eerder bericht van de gemeente werd gemeld dat het zou gaan om renovatie dan wel sloop  van de complexen; het gaat echter om alleen renovatie en niet om sloop


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.