De eikenprocessierupsen worden uit bomen gezogen, zoals hier in Waardhuizen

Eikenprocessierups teistert Amstelveen

Amstelveen - In Amstelveen is sprake van een ongewoon grote uitbraak van de eikenprocessierups. De gemeente schat in dat het aantal rupsen verdrievoudigd is ten opzichte van voorgaande jaren. De rups kan voor veel irritatie zorgen bij mens en dier.

De bomenploeg van de gemeente heeft de rupsen recent geïnventariseerd en een aannemer ingeschakeld voor het verwijderen van de rupsen. Die rijdt van hot naar her omde rupsen uit bomen te zuigen met een stofzuiger. Het opruimen van de nesten moet vóór eind derde week juli gebeuren. Dan worden de rupsen vlinders en kunnen de vlinders weer opnieuw eitjes leggen.

Stofzuiger

Boombeheerder Marien van de Kreeke laat weten dat de aannemer de eikenprocessierups op een traditionele manier bestrijdt. 'Met een stofzuiger worden de nesten opgezogen. Over het algemeen zijn de eiken goed bereikbaar met een hoogwerker. . Veel respect heb ik voor medewerkers die zelfs met deze temperaturen in een beschermend pak en masker moeilijk bereikbare plekken weghalen. Zij klimmen met pak en al in de bomen, fixeren het nest met lijm en plukken het uit de boom”.

Eitjes

Wethouder Floor Gordon laat weten dat in eerste instantie gestart is met het laten bestrijden van rupsen op plekken waar veel mensen samenkomen. 'Denk aan scholen en openbare gebouwen. Daarna pakken we de eiken in bosplantsoen aan, waar niet of nauwelijks mensen komen”.  

Tips voor mens & dier

De brandharen van rupsen geven  bij mensen na ongeveer anderhalf uur hevige irritatie, na aanraking met de huid. De weerhaakjes van de rups geven namelijk een irriterende stof af als ze stuk gaan. Van de Kreeke geeft als tip om niet te krabben of te wrijven, maar de brandhaartjes met tape weg te halen, warm te douchen en dan een verkoelende zalf op de huid te smeren. De gemeente geeft ook een tip aan hondenbezitters: honden kunnen last krijgen van luchtwegproblemen als ze met hun snuit in rupsen wroeten, dus let goed op waar ze snuffelen.

Ook in het Amsterdamse bos komt de eikenprocessierups veel voor dit jaar. De bomen zijn gemarkeerd met een waarschuwingslint.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.