Eis van zes jaar cel voor ontvoering Amstelveen en afknippen pink

Eis van zes jaar cel voor ontvoering Amstelveen en afknippen pink Foto: Davey Photography, Davey Baas

Amstelveen – Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 31-jarige man uit Almere vandaag een gevangenisstraf van zes jaar geëist. De verdachte heeft volgens het OM in Amstelveen een man ontvoerd en vervolgens zijn pink afgeknipt.

Een medeverdachte werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Tijdens de goed voorbereide ontvoering, die eindigde in Leiden, werd gedreigd en geschoten met een vuurwapen op de auto waar het slachtoffer in zat. Vervolgens werd de man meegenomen in een andere auto. Het schieten wordt gezien als een poging tot doodslag.

Afgeknipt

Het slachtoffer werd ook nog eens geblinddoekt. In een voor de ontvoering geregelde woning zijn de handen van het slachtoffer vervolgens vastgebonden, werd hij uitgekleed en kreeg hij een stuk piepschuim in zijn mond. De verdachten wilden één miljoen euro zien van het slachtoffer. Om hun dreiging kracht bij te zetten werd de pink van het slachtoffer afgesneden of afgeknipt.

De verdachte uit Almere ontkent dat hij schuldig is, maar de advocaat-generaal van het OM gelooft dat niet en spreekt in haar requisitoir van een goed voorbereide ontvoering. Een voorbeeld daarvan is dat er een peilbaken onder zijn auto was aangebracht. Ook hadden de verdachten zeil geplakt op de vloer van de woning waar het slachtoffer naartoe werd gebracht.

Onmenselijk

Het handelen van de verdachte uit Almere  wordt getypeerd als onmenselijk. “Het afknippen van de pink van het slachtoffer vind ik een wrede, sadistische daad”, zegt de advocaat-generaal op de website van het Openbaar Ministerie. “En daar ging grof geweld aan vooraf, op klaarlichte dag en op de openbare weg. Dat het slachtoffer niet het leven heeft gelaten door dat schot is niet aan de verdachte te danken.”

Het OM eist daarom ook een forse gevangenisstraf, mede omdat de gebeurtenissen grote invloed hebben gehad op het leven van het slachtoffer. “Telkens als hij naar zijn hand kijkt zal hij worden herinnerd aan deze dag”, zegt de advocaat-generaal. “Daarnaast dient met de straf ook een duidelijk en afschrikwekkend signaal te worden gegeven naar criminele groeperingen waaruit blijkt dat dit soort afrekeningen om welke reden dan ook, niet wordt getolereerd en zwaar wordt bestraft.”

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.


Reacties