Ernstig rotonde-ongeval in Amstelveen: celstraf & rijontzegging geëist

Ernstig rotonde-ongeval in Amstelveen: celstraf & rijontzegging geëist Foto: Huldpiensten kwam massaal ter plekke na het ongeval. VTF, Vivian Tusveld

Amstelveen - Tegen een 53-jarige Amstelvener is een celstraf van zes maanden en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist wegens het rijden zonder geldig rijbewijs en zeer gevaarlijk rijgedrag. 


- Lees verder onder deze advertentie -

door Estella Heesen, Persbureau Argos

De oud-taxichauffeur schepte met zijn auto op 15 februari 2018 op de rotonde in Amstelveen die de Van der Hooplaan met de Lindenlaan verbindt een 36-jarige vrouw. Zij raakte daarbij levensbedreigend gewond en lag drie weken in coma. De officier verwijt de man dat hij de weg is opgegaan terwijl hij met zijn linkeroog niets kan zien. 'Dit ongeluk is gebeurd vanwege de schokkende laksheid van verdachte. Hij had nooit de weg op mogen gaan', zei de officier.

Van der Hooplaan/Lindenlaan

De man verklaarde dat hij via de Van der Hooplaan de rotonde opging en er vervolgens bij de Lindenlaan afging. Eerst zou hij een paar fietsers van rechts hebben laten voorgaan. Daarop trok hij op en ineens zag hij een vrouw over zijn motorkap vliegen. 'Ze kwam uit het niets.'

De man heeft sinds een ziekte in 2013 een glazen oog. Na de oogoperatie moest hij drie maanden rust nemen daarna kon hij weer gaan autorijden verklaarde hij: 'Niemand heeft mij iets over een keuring gezegd'. De vader van de man zei dat zij zelfs navraag bij de politie hebben gedaan maar dat daar zou zijn gezegd dat zijn zoon niet opnieuw gekeurd hoefde te worden.

Slachtoffer

Het slachtoffer liep een hersenbloeding op die ternauwernood onder controle was te krijgen. Nadat zij uit coma ontwaakte was zij verlamd, haar geheugen aangetast en kon zij niet praten. Uiteindelijk heeft de jonge vrouw na enkele operaties en een opname in een revalidatiekliniek haar vermogen tot praten terug gekregen en herstelt haar bewegingsapparaat zich langzaam.

Overantwoord

In een verklaring die de rechtbank voorlas liet de vrouw weten dat zij de man onverantwoord gedrag verwijt. ,,Ik was een energieke jonge vrouw die maatschappelijk bezig wilde zijn en kon voor mijn omgeving zorgen. Dat is allemaal weg. Ik voel me nutteloos. Jij was een tikkende tijdbom. Dit ongeluk had veel eerder kunnen gebeuren en levens kunnen kosten. En alleen maar omdat jij niets gedaan hebt om dit te voorkomen.'

De man moest huilen toen hij het hoorde. Hij had diverse malen geprobeerd contact te krijgen met het slachtoffer maar dat is steeds afgewezen. Ook wist hij niets van haar gezondheidssituatie. Na het ongeluk heeft de man op advies van zijn vader zijn rijbewijs bij het CBR ingeleverd.

De uitspraak is op 6 november.

 


Reacties