AmstelveenZ

Europees aanbesteden wordt het helemaal in Amstelveen

AMSTELVEEN – Gemeente Amstelveen gaat de regels rond Europese aanbestedingen scherp naleven, nu ook accountantsbureau PricewaterhouseCoopers de gemeente heeft aanbevolen beter op te letten.

De eigen controller van gemeente Amstelveen constateerde in het voorjaar van 2014 al misstanden in de financiële (inkoop-)huishouding bij gemeente Amstelveen - en zoals een keurig ambtenaar beaamt - meldde hij dat destijds aan zijn superieuren. Ook wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) werd op de hoogte gesteld. De liberaal wilde direct de onderste steen boven.

Fraude
Het kostte in ieder geval één ambtenaar zijn baan; een inkoper werd in 2014, na onderzoek, strafontslag aangezegd vanwege 'geconstateerde onregelmatigheden'. Hoewel de juridische afwikkeling van dat proces nog altijd loopt, werden ook leveranciers die met de inkoper samenwerkten aan de kant geschoven, zo valt op te maken uit de afgelopen week vrijgegeven accountantsverklaring over 2014 van PricewaterhouseCoopers.

6 miljoen euro
Het externe accountantsbureau voert al jaren de gemeentelijke controles uit, maar over vorig jaar werden zowaar flinke fouten omtrent Europese aanbestedingen ontdekt met een omvang van liefst 6 miljoen euro - terwijl over een bedrag van 1,8 miljoen onduidelijkheid bestaat.  Gemeenten dienen zich aan Europese aanbestedingsregels te houden. Bij inkopen van leveringen en diensten groter dan 200.000 euro (en werken groter dan 5 miljoen euro) dient Europees te worden aanbesteed. Dat blijkt Amstelveen bij diverse soorten inkopen niet te hebben gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud, telefonie en inhuur van personeel.

Bewustzijn
Het accountantsbureau, op het goede spoor gezet door de eigen controller van de gemeente, concludeert verder dat Amstelveen het contractmanagement niet op orde heeft en dat voor een aantal inkopen helemaal geen contracten of raamovereenkomsten bestonden. Het niet naleven van Europese aanbestedingen is volgens de accountant slecht voor de reputatie van de gemeente en het maakt Amstelveen ook kwetsbaar voor claims van leveranciers die menen door het handelen van de gemeente benadeeld te zijn. Ook bestaat er een verhoogd frauderisico – en dat werd vorig jaar dus duidelijk: zoals gezegd een ambtenaar werd strafontslag aangezegd.

Bewustzijn
Volgens PricewaterhouseCoopers moet het bewustzijn in de ambtelijke organisatie worden vergroot, ondersteund door een periodieke analyse op inkopen. De gemeenteraad besloot al eerder op aangeven van wethouder Raat om een professioneel inkoop- en aanbestedingsbureau in te richten. Raat laat in een reactie weten 'blij te zijn dat de misstanden via de interne organisatie aan het licht zijn gekomen en dat de accountant daar nu op inspeelt met een serie aanbevelingen.'

Resultaat
PricewaterhouseCoopers heeft door de in 2014 geconstateerde afwijkingen (met name op het gebied van Europese aanbestedingen) een accountantsverklaring met beperking (rechtmatigheid) moeten afgeven, ondanks dat gemeente Amstelveen er financieel gezond voor staat. Over vorig jaar (2014) boekte Amstelveen een positief resultaat van ruim twaalf miljoen euro, zoals het college van B en W  afgelopen week in een persbericht liet weten. Dat bedrag is toegevoegd aan de algemene reserve. Raat liet in het betreffende persbericht weten dat Amstelveen van alle gemeenten in Nederland tussen 50.000-100.000 inwoners de laagste netto schuld per inwoner heeft, namelijk 528 euro.

Op de foto
Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel (Foto: AMSTELVEENZ)


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.