AmstelveenZ

Europees aanbesteden wordt het helemaal in Amstelveen

AMSTELVEEN – Gemeente Amstelveen gaat de regels rond Europese aanbestedingen scherp naleven, nu ook accountantsbureau PricewaterhouseCoopers de gemeente heeft aanbevolen beter op te letten.

De eigen controller van gemeente Amstelveen constateerde in het voorjaar van 2014 al misstanden in de financiële (inkoop-)huishouding bij gemeente Amstelveen - en zoals een keurig ambtenaar beaamt - meldde hij dat destijds aan zijn superieuren. Ook wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) werd op de hoogte gesteld. De liberaal wilde direct de onderste steen boven.

Fraude
Het kostte in ieder geval één ambtenaar zijn baan; een inkoper werd in 2014, na onderzoek, strafontslag aangezegd vanwege 'geconstateerde onregelmatigheden'. Hoewel de juridische afwikkeling van dat proces nog altijd loopt, werden ook leveranciers die met de inkoper samenwerkten aan de kant geschoven, zo valt op te maken uit de afgelopen week vrijgegeven accountantsverklaring over 2014 van PricewaterhouseCoopers.

6 miljoen euro
Het externe accountantsbureau voert al jaren de gemeentelijke controles uit, maar over vorig jaar werden zowaar flinke fouten omtrent Europese aanbestedingen ontdekt met een omvang van liefst 6 miljoen euro - terwijl over een bedrag van 1,8 miljoen onduidelijkheid bestaat.  Gemeenten dienen zich aan Europese aanbestedingsregels te houden. Bij inkopen van leveringen en diensten groter dan 200.000 euro (en werken groter dan 5 miljoen euro) dient Europees te worden aanbesteed. Dat blijkt Amstelveen bij diverse soorten inkopen niet te hebben gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud, telefonie en inhuur van personeel.

Bewustzijn
Het accountantsbureau, op het goede spoor gezet door de eigen controller van de gemeente, concludeert verder dat Amstelveen het contractmanagement niet op orde heeft en dat voor een aantal inkopen helemaal geen contracten of raamovereenkomsten bestonden. Het niet naleven van Europese aanbestedingen is volgens de accountant slecht voor de reputatie van de gemeente en het maakt Amstelveen ook kwetsbaar voor claims van leveranciers die menen door het handelen van de gemeente benadeeld te zijn. Ook bestaat er een verhoogd frauderisico – en dat werd vorig jaar dus duidelijk: zoals gezegd een ambtenaar werd strafontslag aangezegd.

Bewustzijn
Volgens PricewaterhouseCoopers moet het bewustzijn in de ambtelijke organisatie worden vergroot, ondersteund door een periodieke analyse op inkopen. De gemeenteraad besloot al eerder op aangeven van wethouder Raat om een professioneel inkoop- en aanbestedingsbureau in te richten. Raat laat in een reactie weten 'blij te zijn dat de misstanden via de interne organisatie aan het licht zijn gekomen en dat de accountant daar nu op inspeelt met een serie aanbevelingen.'

Resultaat
PricewaterhouseCoopers heeft door de in 2014 geconstateerde afwijkingen (met name op het gebied van Europese aanbestedingen) een accountantsverklaring met beperking (rechtmatigheid) moeten afgeven, ondanks dat gemeente Amstelveen er financieel gezond voor staat. Over vorig jaar (2014) boekte Amstelveen een positief resultaat van ruim twaalf miljoen euro, zoals het college van B en W  afgelopen week in een persbericht liet weten. Dat bedrag is toegevoegd aan de algemene reserve. Raat liet in het betreffende persbericht weten dat Amstelveen van alle gemeenten in Nederland tussen 50.000-100.000 inwoners de laagste netto schuld per inwoner heeft, namelijk 528 euro.

Op de foto
Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel (Foto: AMSTELVEENZ)


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.