Burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens

'Even naar de kapper, de sportclub of het café. Helaas zit dat er voorlopig niet in’

Amstelveen – De burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, heeft opnieuw een openbare brief geschreven aan alle inwoners. ‘We zijn er nog niet. We moeten nog volhouden’, schrijft hij onder andere. Lees hier de brief:

Beste Amstelveners,

Al meer dan zes weken zitten we thuis. We werken thuis, we voeden thuis op, we proberen thuis gezond en fit te blijven, zelfs Koningsdag vierden we afgelopen maandag thuis. We proberen er het beste van te maken, maar hoe langer het duurt, hoe meer moeite het ons kost. We willen ons normale leven terug. Weer aan de slag, vrienden en familie zien, simpele dingen doen die zes weken geleden nog vanzelfsprekend waren. Even naar de kapper, de sportclub of het café. 

Helaas zit dat er voorlopig niet in. De maatregelen van de afgelopen weken hebben weliswaar tot een daling van het aantal besmettingen en ernstig zieken geleid, maar de ziekenhuizen liggen nog vol en er is maar weinig voor nodig om een nieuwe uitbraak te krijgen. Daarom verandert er op korte termijn niet veel: vrijwel alle maatregelen blijven van kracht en we blijven erop toezien dat de regels worden nageleefd.

Het kabinet heeft vorige week wel een eerste voorzichtige stap gezet om kinderen en jongeren wat meer ruimte te geven. Vanaf 11 mei mogen basisschoolleerlingen gedeeltelijk weer naar school, de kinderopvang gaat open en kinderen mogen onder begeleiding weer buiten sporten. Scholen in het voortgezet onderwijs treffen voorbereidingen om in juni weer open te gaan. De scholen, kinderopvang en sportverengingen zijn hard aan het werk om dit in goede banen te leiden. Sinds 29 april is een aantal voorzieningen in de openbare ruimte weer open.

Het is nog niet veel, maar het laat wel zien dat we een nieuwe fase ingaan. Een fase waarin we langzaamaan wat meer vrijheid krijgen. Het is belangrijk dat we daar op een verantwoordelijke en verstandige manier mee omgaan. Afgelopen weken hebben we laten zien dat we dat kunnen. Daar wil ik u een groot compliment voor geven.

Maar we zijn er nog niet. We moeten nog even volhouden en ons aan de maatregelen blijven houden, terwijl we gaan nadenken over de manier waarop onze stad straks weer open kan. Met meer afstand van elkaar in de openbare ruimte, met vaker handen wassen en door drukke plekken te mijden. Het wordt een manier van samenleven waarvan nog niet helemaal duidelijk is hoe die er precies uit gaat zien. Het is goed om te merken dat veel mensen er al over nadenken en dat er al tal van goede voorbeelden zijn. Het optimisme en de creativiteit die we bij inwoners en organisaties zien, willen we als gemeente zoveel mogelijk ondersteunen.

We kunnen dus voorzichtig vooruit kijken, maar ook voor deze fase geldt: we moeten het samen doen. Veel mensen hebben zorgen, over hun gezinssituatie, hun werk, hun inkomen, hun gezondheid of die van anderen. De weg uit deze crisis zal lang en moeizaam zijn. Het zal met kleine stappen gaan, maar stap voor stap bouwen we aan het herstel van onze samenleving en onze stad. 

Ik wens u sterkte en alle goeds.

Tjapko Poppens
Burgemeester van Amstelveen


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen. 

Advertorial Evenementen & Activiteiten gisteren 11:51

Uitje in de buurt: bamboelabyrint Nirwana

Amstelveen/De Kwakel – Niet ver van Amstelveen bevindt zich bamboelabyrint Nirwana. Het in De Kwakel gelegen labyrint biedt speciaal in deze coronatijden de mogelijkheid tot een exclusief gezinsuitje.